Έκζεμα: Πώς θα κλείσετε τον κύκλο της φαγούρας

Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με το κοκκίνισμα, το ξεφλούδισμα και την έντονη φαγούρα.
Ο συνηθέστερος τύπος εκζέματος είναι το ατοπικό έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα.
Καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το έκζεμα, στόχος είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη των κρίσεων.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε κοκκίνισμα και φαγούρα.

1. Μην ξύνεστε

Το ξύσιμο παρέχει πρόσκαιρη ανακούφιση, όμως πυροδοτεί την απελευθέρωση ισταμίνης, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ακόμη πιο έντονη φαγούρα λίγο αργότερα. Επίσης, το ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει στο δέρμα πληγές που επιτρέπουν την εύκολη είσοδο βακτηρίων στον οργανισμό, προκαλώντας λοιμώξεις.

2. Βάλτε απλόχερα κρέμα

Η φαγούρα μπορεί να γίνει αφόρητη και φυσικά δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείστε μέχρι να περάσει. Θα την καταπραΰνετε κάνοντας απαλό μασάζ με μια κρέμα ή λοσιόν που θα προτείνει ο δερματολόγος. Θα πρέπει επίσης να βάζετε κρέμα μετά το μπάνιο, ώστε το δέρμα να «κλειδώνει» την υγρασία.

3. Επιλέξτε σεντόνια από βαμβάκι

Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα τόσο στα σεντόνια όσο και στα ρούχα. Το βαμβακερό ύφασμα δεν ερεθίζει το δέρμα κι έτσι είναι πιο πιθανό να αποφύγετε τις κρίσεις.

4. Προμηθευτείτε αλόη

Το τζελ αλόης ενυδατώνει σε βάθος και καταπραΰνει από τη φαγούρα. Μπορείτε να το διατηρείτε στο ψυγείο, καθώς όταν είναι παγωμένο παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση.

5. Καταπολεμήστε το στρες

Η κακή ψυχολογική κατάσταση συνδέεται άμεσα με τις εξάρσεις των δερματικών παθήσεων. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και τις αγαπημένες σας δραστηριότητες ώστε να απαλλαγείτε από το υπερβολικό στρες.

6. Αποφύγετε τις φλεγμονές λόγω διατροφής

Ορισμένες τροφές προωθούν την εκδήλωση της φλεγμονής στο σώμα, οπότε θα πρέπει να αποφεύγετε όσες έχετε διαπιστώσει ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα. Οι τροφές που συμβάλλουν στην εκδήλωση μιας κρίσης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι συνηθέστερες όμως είναι το γάλα, το αβγό, η σόγια και τα προϊόντα από σιτάρι. Αποφύγετε επίσης την πολλή ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα τηγανητά.

Πηγη τηλεγραφημα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *