Δείτε πως έμοιαζαν οι Έλληνες πριν 3.500 χρόνια… (ΦΩΤΟ)

1Το πρόσωπο ενός μυστηριώδους πολεμιστή από την εποχή του Χαλκού μαρτυρά ότι οι Έλληνες εκείνης της εποχής είχαν τετράγωνο σαγόνι και δυνατό και μυώδη λαιμό.

Ο πολεμιστής με την επομονομασία «γρύπας πολεμιστής» βρέθηκε πέρυσι θαμμένος σε έναν ασύλητο αρχαίο τάφο στην Πύλο. Αμερικανοί αρχαιλόγοι εικάζουν ότι τώρα ανακαλύφθηκε και το πρόσωπό του και παρουσίασαν μια ψηφιακή αναπαράσταση αυτού στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Ο Tobias Houlton και η συνεργάτης του, Lynne Schepartz, συμμετείχαν σε ένα πρότζεκτ του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ και προσπάθησαν, μαζί με άλλους ειδικούς στις ανακατασκευές προσώπων, να απεικονίσουν όσο το δυνατόν πιο πειστικά τον «Γκρίφιν του Πολεμιστή».

Το κρανίο του άνδρα μαρτυρά ότι αντιστοιχεί σε έναν άνδρα που ήταν 30-35 ετών όταν πέθανε γύρω στο 1500 π.Χ., αλλά βρέθηκε κατακερματισμένο και σε τόσο κακή κατάσταση που δεν επέτρεψε στον Houlton και τους συνεργάτες να αναπαραστήσουν με ακρίβεια τις περιοχές γύρω από τα μάτια και τη μύτη.

 

Έτσι, για να αντισταθμίσουν τις αλλοιώσεις που είχε υποστεί το κρανίο δημιούργησαν ένα πρότυπο προσώπου βασιζόμενοι σε δείγματα προσώπων 50 σύγχρονων Ελλήνων άνδρών ηλικίας 25-35 ετών.Δίπλα του, βρέθηκαν περισσότερα από 2.000 πολύτιμα κτερίσματα, ανάμεσά τους και πολλά χρυσά κοσμήματα με μινωϊκά θέματα, που τον συνόδευαν στη μεταθανάτια ζωή του. Στον τάφο υπήρχαν απρόσμενα ευρήματα, όπως χτένες και ένας καθρέπτης, που γεννούν ερωτήματα για τη σημασία τους σε έναν τάφο άνδρα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, αποκαλείται και «άρχοντας των δαχτυλιδιών».

Όσον αφορά στη σημασία των ευρημάτων, πέρα από την τέχνη και τον πλούτο τους, η αρχαιολόγος τονίζει ότι «σε όρους χρονολόγησης, η ανακάλυψη τόσων διαφορετικών τύπων αντικειμένων μέσα σε έναν τέτοιοι τάφο είναι ύψιστης σημασίας», αναφερόμενη προφανώς στην εξαιρετική ευκαιρία που προσφέρει μια τέτοια αδιατάρακτη ταφή τόσο για τη μελέτη των ταφικών εθίμων στην Πρώιμη Μυκηναϊκή εποχή όσο και για τη σχέση του φύλου με τα κτερίσματα, που δεν θα μπορούσε να αποκτηθεί μέσα από τη μελέτη των περισσότερων τυπικών ομαδικών τάφων.

ΠΗΓΗ

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *