Ανοιξιάτικος Βήχας: Τι να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε

1Έχουμε ήδη καλωσορίσει την άνοιξη και μαζί της τις εποχιακές ιώσεις και τις αλλεργίες που ταλαιπωρούν μικρούς αλλά και μεγάλους. Πώς θα καταλάβετε εάν σας ταλαιπωρεί κάποια αλλεργία ή ίωση; Εάν ο βήχας που σας ταλαιπωρεί είναι αλλεργικός και όχι εξαιτίας κάποιας ίωσης;

Η αλήθεια είναι πως τα συμπτώματα που έχει κάποιος εξαιτίας κάποιας αλλεργίας μοιάζουν αρκετά με αυτά του κοινού κρυολογήματος, αφού και στις δύο περιπτώσεις αφού τα συμπτώματα είναι κοινά: έντονο συνάχι, πονοκέφαλος, φτέρνισμα, βήχας και κάποιες φορές δάκρυα στα μάτια.

Παρ’ όλα αυτά, συνήθως στην ίωση θα υπάρχει ίσως παράλληλα πυρετός, κακουχία και μυϊκοί πόνοι, συμπτώματα που δεν εμφανίζονται στις αλλεργίες. Από την άλλη πλευρά, το κοινό κρυολόγημα διαρκεί περίπου τέσσερις ημέρες, ενώ τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να κρατήσουν ολόκληρες εβδομάδες, αλλάζοντας ίσως σε ένταση, αλλά χωρίς ουσιαστικά να υποχωρούν.

Επιπλέον, ένα από τα βασικά συμπτώματα των ιώσεων είναι ο βήχας και ειδικότερα ο παραγωγικός βήχας, ο οποίος τις περισσότερες φορές επιμένει για πολλές ημέρες και μας ταλαιπωρεί.

Τρόποι που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τον βήχα

Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στα υπνοδωμάτια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό – αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος.
Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και αποφεύγετε να μοιράζεστε ποτά ή φαγητό με άλλα άτομα, εφόσον αυτό είναι δυνατό.
Αποφύγετε τροφές, σκόνη, γύρη κλπ. που προκαλούν την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλων αλλεργιών και κρατάτε τα παράθυρα κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο
Κάνετε χρήση βλεννολυτικών σκευασμάτων π.χ. Mucosolvan, που διατίθενται από τα φαρμακεία.
Η αμβροξόλη, βοηθά όλη την οικογένεια να «απελευθερωθεί» πιο εύκολα από τον παραγωγικό βήχα. H τριπλή δράση της, που είναι βλεννολυτική, αποχρεμπτική και βλεννορυθμιστική, αποκαθιστά τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ενώ έχει και τοπική αναλγητική δράση, ανακουφίζοντας ταυτόχρονα από βήχα και από πονόλαιμο.

Στον γιατρό θα πρέπει να απευθυνθείτε αν:
Ο βήχας διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα και συνοδεύεται από υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ώρες.
Συνοδεύεται από φλέματα ή αίμα.
Είστε μετά από ανάρρωση και υπάρχει επιδείνωση.
Η θεραπεία που κάνετε δεν βελτιώνει το βήχα.
Έχετε δυσκολία στην αναπνοή.
Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα που επιμένουν. Ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Πηγη in gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *