Απέδρασε από την κόλαση της Βόρειας Κορέας και αφηγείται την ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ιστορία της…

5Σε ηλικία 17 ετών, νόμιζε ότι θα έφευγε για λίγες ώρες. Ωστόσο δεν ξαναείδε την οικογένειά της για 14 χρόνια. Γλίτωσε από την δικτατορία… της Βόρειας Κορέας και διηγείται την απίστευτη ιστορία της σε ένα βιβλίο με τίτλο «Το κορίτσι με τα επτά ονόματα».

Η Hyeonseo Lee δεν ήθελε πραγματικά να εγκαταλείψει την Βόρεια Κορέα. Ωσπου μια μέρα, όταν η πείνα χτυπούσε αμείλικτα την χώρα της, η μικρή είδε στην τηλεόραση μια εκπομπή από την γειτονική Κίνα, που έπιανε η τηλεόραση της Βόρειας Κορέας. Κοίταζε με ορθάνοιχτα μάτια τις διαφημίσεις και τις εκπομπές με ανθρώπους που φορούσαν τζην παντελόνια, κοσμήματα και οι γυναίκες ήταν μακιγιαρισμένες. «Όλα όσα στη Βόρεια Κορέα απαγορεύονται, θεωρούνται στοιχεία του καπιταλισμού και της παρακμής» δηλώνει.

inner

Πάντα πίστευε ότι ζούσε στην καλύτερη χώρα του κόσμου, ώσπου είδε αυτή την εκπομπή. Ωσπου ένα βράδυ πέρασε το ποτάμι και έφυγε, μια απόσταση 11 μέτρων που χωρίζει την Βόρεια Κορέα από την Κίνα. Πίστευε τότε ότι θα λείψει για λίγες μέρες.

inner

Η Hyeonsoe Lee δεν ξαναείδε τη μητέρα της παρά 14 χρόνια αργότερα, παρότι της είχε πει να μην ξαναγυρίσει τη Βόρεια Κορέα. Καταδικασμένη στην εξορία η νεαρή κοπέλα έζησε στην Κίνα κρυφά για μερικά χρόνια και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Νότια Κορέα. Επέστρεψε στα σύνορα με την Κίνα για να βοηθήσει τη μητέρα της και τον αδελφό της να αποδράσουν.

inner

Αυτή την ιστορία-θαύμα διηγείται στο βιβλίο της «Το κορίτσι με τα επτά ονόματα». Εμφανίστηκε στην εκδήλωση TEDx το 2013, διηγήθηκε την ιστορία της και το βίντεο που ανέβηκε στο youtube έκανε 1,5 εκατομμύρια κλικ. Ένα κύμα συμπαράστασης από όλο τον πλανήτη την αγκάλιασε και την ενθάρρυνε. Κι αυτό γιατί οι φυγάδες από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είναι σπάνιοι και ακόμη σπανιότεροι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουν να μιλήσουν δημόσια για το δικτατορικό καθεστώς.

Ερχεται από έναν κόσμο αρχαϊκό, κλειστό και διαφορετικό, έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι αγνοούν τι γίνεται εκτός τειχών. Οι ηγέτες της δυναστείας Kim θεωρούνται θεοί, φύλακες του λαού απέναντι στον καπιταλισμό των «Yankees» που υποτίθεται ότι καταστρέφει τα πάντα. Στο σχολείο τους έλεγαν ότι όταν εμφανίζονται οι Kim «τα λουλούδια ανθίζουν και τα χιόνια λυώνουν». Το μοναδικό κανάλι τηλεόρασης αναφέρει τα ονόματά τους εκατοντάδες φορές καθημερινά. Τα πορτρέτα τους βρίσκονται κρεμασμένα σε κάθε σπίτι και μια ειδική μονάδα της αστυνομίας κάνει εφόδους για να επιβεβαιώσει ότι διατηρούνται στη θέση τους και σε καλή κατάσταση.

Όταν ήταν μικρή, η Hyeonsoe, σήκωνε το δάχτυλο προς τα πορτρέτα και η μητέρα της έλεγε: «Μην το ξανακάνεις ποτέ αυτό». Στον κόσμο που ζούσε ήταν υποχρεωτικό στα δημοτικά σχολεία να είναι παρών στις εκτελέσεις. Κάθε λέξη που έλεγες μπορούσε να παρερμηνευθεί και η απόφαση για την τύχη σου βρισκόταν στα χέρια του καθεστώτος.

inner

Την ημέρα που πέθανε ο Kim Il-sung, το 1994, η Hyeonsoe έφτυσε στις παλάμες της για να βρέξει το πρόσωπό της και να φαίνεται ότι κλαίει στο σχολείο για να μη φανεί ύποπτη. Στη Βόρεια Κορέα, όπως διηγείται η ίδια, όλοι είναι εχθροί όλων, αλλά για καλή της τύχη η οικογένειά της ανήκε σε μια καλή κάστα και δεν είχε προβλήματα με το καθεστώς. Η Hyeonsoe έζησε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. «Δεν ήξερα τι είναι η δημοκρατία, η ελευθερία. Γιατί να θέλω να φύγω από τη χώρα μου;».

Η νεαρή Κορεάτισα ομολογεί ότι οι τύψεις την βασάνισαν επί 14 χρόνια, μακριά από την οικογένειά της. Αλλά και οι δικοί της έκαναν θυσίες για να την συναντήσουν στην εξορία.

inner

Η όμορφη νεαρή Κορεάτισσα βρέθηκε στην Αμερική και παντρεύτηκε έναν αμερικανό. Μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα στο Σικάγο και την Σεούλ της Νότιας Κορέας

Στον γαλλικό εκδοτικό οίκο όπου εξέδωσε το βιβλίο της η Hyeonsoe Lee έκανε πρόσφατα μια συγκλονιστική ομιλία. Αφηγήθηκε ότι για χρόνια αναγκάστηκε να μάθει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ιστορία. «Δεν ήξερα τι είναι ο Ολοκαύτωμα, τι έγινε με τους Ναζί «, λέει.

inner

Η Hyeonsoe είναι σήμερα 35 ετών, σπουδάζει Διεθνείς επιστήμες και ονειρεύεται την ημέρα που θα ανοίξουν τα σύνορα για τους συμπατριώτες της.
«Όταν ανοίξουν τα σύνορα οι βορειο-κορεάτες θα βρεθούν στο χάος γιατί έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Θα χρειαστούν βοήθεια. Ελπίζω να είμαι εκεί για να τους βοηθήσω, μπόρεσα και έμαθα τι σημαίνει καπιταλισμός, δημοκρατία, πραγματικός κόσμος, πριν από αυτούς. Όλα όσα κάνω σήμερα είναι γιατί προετοιμάζομαι γι’αυτή τη μέρα», δηλώνει.

To βιβλίο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

inner

inner

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *