Γη και Σύμπαν συνωμότησαν εναντίον των δεινοσαύρων

1Εχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων που κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας για περίπου 200 εκ. έτη.

Η κρατούσα θεωρία μιλάει για τη πτώση ενός μεγάλου αστεροειδή που έπεσε στην αμερικανική ήπειρο προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις που εξόντωσαν τους δεινοσαύρους.

Νέα ευρήματα στηρίζουν μια πρόσφατη θεωρία που έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με την οποία η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν οφείλεται σε ένα μόνο γεγονός αλλά σε ένα συνδυασμό γεγονότων και πιο συγκεκριμένα στην πτώση του μεγάλου αστεροειδή αλλά και σε έντονη μακράς διαρκείας ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μόνιμη βροχή στάχτης και λάβας

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και ΜΙΤ στις ΗΠΑ ανέλυσαν δείγματα πετρωμάτων από την ινδική χερσόνησο και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές στα λεγόμενα «Deccan Traps», μια περιοχή στη δυτική/ κεντρική Ινδία, ξεκίνησε μια έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα περίπου 250 χιλιάδες πριν πέσει ο μεγάλος αστεροειδής και συνεχίστηκε για διάστημα 500 χιλιάδων ετών μετά από την πτώση του αστεροειδή.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πτώση του αστεροειδή στην αμερικανική ήπειρο δεν μπορούσε από μόνη της να οδηγήσει σε εξόντωση τους δεινοσαύρους σε όλο πλανήτη. Ομως η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ινδία (πιθανώς και σε άλλα σημεία του πλανήτη) δηλητηρίασε την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς και συνδυασμό με την πτώση του αστεροειδή δημιούργησε ένα φονικό «κοκτέιλ» για τους δεινοσαύρους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *