Γιατί η κυβέρνηση χρειάζεται το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα: Το «δίλημμα φυλακισμένου» και τα 2,36$ τρισ. απώλειες της Κίνας – 439 δισ. ευρώ ζημίες “δίνει” η Royal Bank of Scotland

1Η Κίνα έχασε δέκα φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή 2,36 τρισ δολάρια αυτή τη βδομάδα εξαιτίας της κρίσης που πυροδότησε η Ελλάδα στα Χρηματιστήρια. Αυτό μεταδίδει το έγκυρο Bloomberg όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτη της Royal Bank of Scotland, οι ζημίες στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν 127 δισ. ευρώ και στη χειρότερη θα έφταναν στα 439 δισ. ευρώ από μια ελληνική στάση πληρωμών!

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης, οι απώλειες υπολογίζονται στο 22% κι αυτό μεταφράζεται σε 94 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα, δηλαδή ESM, κράτη, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΔΝΤ, ενώ άλλα 29 δισ. ευρώ θα έχαναν οι τράπεζες.
Στην περίπτωση Grexit, που όπως φαίνεται δεν είναι το βαρύτερο σενάριο, οι απώλειες υπολογίζονται στο 40% και αυτό μεταφράζεται σε 171 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και 52 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στην περίπτωση που επαναληφθεί «κούρεμα» ανάλογο με αυτό του 2012, τότε οι απώλειες φτάνουν στο 78%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ζημιά 334 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και άλλα 101 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα!
Το ενδιαφέρον της μελέτης είναι ότι σε όλα τα σενάρια τις πιο βαριές απώλειες θα έχει το Ευρωσύστημα, δηλαδή η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες. Στο πρώτο σενάριο, οι απώλειες υπολογίζονται στα 37 δισ. ευρώ, στο δεύτερο σενάριο οι ζημίες φτάνουν στα 69 δισ. ευρώ και στο τρίτο σενάριο εκτινάσσονται στα 134 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος θα είναι, βέβαια ο EFSF, με απώλειες που φτάνουν στα 101 δισ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο.
Πέτυχε ή απέτυχε η ελληνική στρατηγική πρόκλησης διεθνούς χρηματιστηριακού χάους όπως είχαμε τονίσει και εδώ
Τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση για φέτος σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν και σήμερα με απώλειες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Ελλάδα την Κυριακή.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,5%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης σημείωνε απώλειες έως και 0,9% μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα 30% του χρέους της και 20ετή περίοδο χάριτος για να καταστεί διαχειρίσιμο.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αμφίρροπο, ο Stoxx κατέγραψε απώλειες 3,4% την εβδομάδα.
«Οι επενδυτές σαφώς θέλουν να πουλήσουν ότι μπορούν πριν το Σαββατοκύριακο», δήλωσε αναλυτής, προσθέτοντας: ¨Η μικρή διαφορά μεταξύ του ‘ναι’ και του ‘όχι’ έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα που, όταν ο τζίρος είναι χαμηλός, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές ζημιές στο κλείσιμο της συνεδρίασης».
Ποιά είναι όμως η ευρύτερη ελληνική στρατηγική και γιατί η κυβέρνηση θέλει ένα ενισχυμένο “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα;
Σε δημοσίευμά του το BBC κάνει λόγο για τη θεωρία των παιγνίων και το «δίλημμα του φυλακισμένου», προσπαθώντας να δείξει ότι η καλύτερη οδός για την Ευρωζώνη και την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα ήταν τελικά οι εταίροι να αποδέχονταν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης – ή έστω κάποια εκδοχή της, όπως τονίζει το εκτενές άρθρο.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι άριστος γνώστης της θεωρίας των παιγνίων, επισημαίνει ο Marcus Miller, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Warwick, όπως αναφέρει το BBC.
Τι είναι η θεωρία των παιγνίων; Πρόκειται για μία μέθοδο ανάλυσης προβλημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας. Παίκτης μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, μία οργάνωση, ένα κράτος ή ένας συνασπισμός.
Για τη λύση των προβλημάτων αυτών θεωρείται προηγουμένως απαραίτητη η ανάλυση καταστάσεων, όπου δύο ή περισσότεροι δρώντες (παίκτες) βρίσκονται αντιμέτωποι και ακολουθούν συνεργατικές στρατηγικές. Κάθε παίκτης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, για να εμποδίσει τον αντίπαλό του να αποκτήσει πλεονεκτήματα που θα περιορίσουν τα κέρδη του. Επομένως, οι ενέργειές του εξαρτώνται άμεσα από τη θέση (στρατηγική) που θα επιλέξει ο αντίπαλος.
Ένα γνωστό παράδειγμα στη θεωρία των παιγνίων είναι το «δίλημμα του φυλακισμένου», το οποίο, κατά τον αρθρογράφο του BBC, μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιτύχουν πολλά αν συνεργάζονταν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν διότι ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλον.
Τι λοιπόν συμβαίνει στην περίπτωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών;
Όπως δείχνουν τα σχεδιαγράμματα του BBC, η καλύτερη λύση και για τις δυο πλευρές θα ήταν δίχως αμφιβολία να αποδεχθεί τελικά η Ευρωζώνη την ελληνική πρόταση.
Το δημοσίευμα αναλύει δύο βασικά σενάρια, όπου το «1-1» είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές, το «1-0» θετικό για την Ελλάδα μόνο και «0-0» αρνητικό και για τους δύο.
1. Το σενάριο της αποδοχής της ελληνικής πρότασης από την Ευρωζώνη (με θετικό «σκορ» 1 – 3/4 και για τις δύο πλευρές δηλαδή).
2. Και το σενάριο της απόρριψής της (με αρνητικό «σκορ» 0 – 1/2, που θα είναι αρνητικό δηλαδή και για τις δύο πλευρές).
Το ενδιαφέρον δημοσίευμα του BBC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μοναδική θετική έκβαση και για τις δύο πλευρές θα ήταν η αποδοχή της ελληνικής πρότασης, καθώς σε περίπτωση ενός Grexit οι απώλειες θα είναι οδυνηρές και για τις δύο πλευρές.
Το BBC έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη είχαμε τονίσει: Πρόκειται για μια παρτίδα πόκερ υψηλού πολιτικού ρίσκου. Η κυβέρνηση χρειάζεται το δημοψήφισμα για να ενισχύσει δραματικά την διαπραγματευτική της θέση προκειμένου να αναγκάσει τους πιστωτές να υποχωρήσουν. Ο Μarcus Miller επιβεβαιώνει ότι η πολιτική απόφαση για το δημοψήφισμα ήταν βγαλμένη μέσα από τη θεωρία παιγνίων. Στο πρώτο σκέλος της, όσο αφορά τη πρόκληση αλυσιδωτών κλυδωνισμών στην παγκόσμια οικονομία, υπήρξαν μεν απώλειες όπως στην Κίνα ενώ τα spreads χωρών ανέβηκαν. Οι αγορές περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό φάνηκε από την στάση αναμονής που κράτησαν και τις ρευστοποιήσεις που προέβησαν. Τα σπουδαία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος…
 81082974 prisoner dilemma 624
 83842141 greek decisiontree 1
 83842142 greek decisiontree 2
 83842143 greek decisiontree 3

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *