Γιατί Κλαίμε; Ποίος είναι ο ρόλος των δακρύων για τον ανθρώπινο οργανισμό;;;

1O άνθρωπος είναι το μόνο είδος στον πλανήτη που δακρύζει συνειδητά, κάτι που δε συναντάται σε κανένα άλλο πλάσμα του ζωικού βασιλείου…

 

Τα περισσότερα ζώα κάποια στιγμή “κλαίνε” αλλά πρόκειται απλά για μια φυσική αντίδραση του οργανισμού τους. Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για να διατηρείται ο βολβός των ματιών υγρός, ενώ οι πρωτεΐνες και άλλες ουσίες που περιέχουν τον διατηρούν υγιή και ικανό να προστατεύεται από τις επιθέσεις ιών και βακτηρίων.

Οι ενδιαφέρουσες επιστημονικές απαντήσεις στην ερώτηση γιατί τα ζώα δεν κλαίνε, δίνονται σε συνέντευξη του δρ Μάικλ Τρίμπλ (Michael Trimble), ομότιμου καθηγητή “Συμπεριφορικής Νευρολογίας” στο Ίδρυμα Νευρολογίας του “University College”, στο Λονδίνο.

Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που δακρύζει συνειδητά, καθώς το κλάμα είναι μέσο έκφρασης των συναισθημάτων μας. Σύμφωνα με τον δρ Τριμπλ, οι άνθρωποι κλαίνε για πολλούς λόγους, δεν κλαίνε, όμως, για τους ίδιους λόγους.

“Οι περισσότεροι θα κλάψουν για συναισθηματικούς λόγους, όπως το πένθος και η θλίψη για μία απώλεια, αλλά πολύ λίγοι κλαίνε για αισθητικούς λόγους, όταν για παράδειγμα κοιτάζουν έναν πίνακα, ένα γλυπτό ή ένα άλλο εξαίσιο έργο τέχνης” εξηγεί σε συνένετυξη του στο επιστημονικό περιοδικό “Scientific American”.

Αξιολογώντας το φαινόμενο από την πλευρά της νευροεπιστήμης, ο δρ Τιμπλ γράφει ότι το κλάμα με τη μορφή που το ξέρουμε πρέπει να αναπτύχθηκε στους πρώτους ανθρώπους κάποια καθοριστική εξελικτική στιγμή. Όπως λέει, η εμφάνιση του συναισθηματικού κλάματος σχετίζεται με την εμφάνιση της αυτοσυνειδητοποίησης και την αντίληψη ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν συνείδηση του εαυτού τους.

Αυτό, υποστηρίζει, οδήγησε στην συνειδητοποίηση ότι ο εαυτός και οι άλλοι μπορούν να υποφέρουν, να νιώσουν θλίψη, αλλά και να εξαφανιστούν. Συμπίπτει επίσης με την εμφάνιση της συναισθηματικής προσκόλλησης, που οδήγησε στην έκφραση συναισθημάτων με χαρακτηριστικές κινήσεις του προσώπου και τελικά με τα δάκρυα…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *