Επιβεβαίωση από τη Μόσχα: “Θα άρουμε τους περιορισμούς στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα”

1Σε άρση του εμπάργκο κατά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων θα προχωρήσει η Ρωσία για να επιβραβευθεί η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

“Η Ρωσία είναι πιθανό να χαλαρώσει το εμπάργκο που έχει επιβάλει σε ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα, επιτρέποντας την εισαγωγή ορισμένων γεωργικών προϊόντων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην εφημερίδα Izvestia  την πρόθεση της Μόσχας να επιβραβεύσει τη στάση της Αθήνας ως προς τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ.

Πριν μερικές ημέρες είχαμε αναφέρει “Προς άνοιγμα της ρωσικής αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα προσανατολίζεται η Μόσχα μετά το αίτημα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη για άρση των περιορισμών του ρωσικού εμπάργκο.
Από την ρωσική πρωτεύουσα μεταδίδεται ότι “Εχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες από την προεδρία για επανεξέταση του ελληνικού αιτήματος εξαίρεσης των ελληνικών προϊόντων και για αυτό εστάλη ειδικός απεσταλμένος στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσει το θεμα”

Ο Ρώσος απεσταλμένος Α.Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «Θα κάνω θετική εισήγηση για το θέμα, καθώς θεωρώ το αίτημα ρεαλιστικό»και για όσους γνωρίζουν τις ενδοκυβερνητικές ρωσικές διαδικασίες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διατυπωθεί τέτοια δήλωση χωρίς να είναι προαποφασισμένη η άρση του εμπάργκο.”
Είμασταν οι πρώτοι αμέσως μετά τις εκλογές που είχαμε κάνει αναφορά στην άρση του ρωσικού εμπάργκο κατά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων.

Πρόκειται για επιβεβαίωση  που ένα μήνα πριν όταν η ελληνική κυβέρνηση έθετε βέτο στις επιπλεόν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έγραφε χαρακτηριστικά “Η άσκηση βέτο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα εμφανές άνοιγμα προς τη Μόσχα με αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και ασφαλώς την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ελληνικά αγροτικά προιόντα”.

Τα σχόλια αυτά έρχονται αφότου η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Ρωσία να άρει τις κυρώσεις της για ορισμένα «βασικά γεωργικά προϊόντα» όπως τα ροδάκινα, οι φράουλες και τα πορτοκάλια.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει μια εξαίρεση μόνο για την Ελλάδα άροντας τις κυρώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχουν αρκετοί κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και η Ρωσία, ως μέλος, δεν μπορεί να επιλέξει. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις κατά των κρατών μελών της ΕΕ και να κάνουμε επιλεκτική άρση των κυρώσεων σε μία από τις χώρες. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, οι άμεσες παραδόσεις γεωργικών προϊόντων μπορεί να αντικατασταθούν από τη φράση ‘εισαγωγές πρώτων υλών με επένδυση στη Ρωσία, με βάση τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων’», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα το Φεβρουάριο ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με την ουγγρική γεωργία, παρά τις κυρώσεις και πρόσθεσε ότι η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων θα βοηθήσει στην αποφυγή των δυσχερειών που προκαλούνται από τα ρωσικά αντίμετρα κατά των δυτικών κυρώσεων.

Φαίνεται λοιπόν ότι τρεις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος,Ουγγαρία) έχουν αποφασίσει να κοιτάξουν το εθνικό τους συμφέρον και όχι να “προσεύχονται” μέρα-νύχτα για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου.

Η Μόσχα στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα επιβραβεύσει ανάλογα οποιαδήποτε θετική κίνηση από χώρες που ασκούν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν θέλουν να έχουν καταστροφικές σχέσεις με τη ρωσική υπερδύναμη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *