Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

1Ιδιαίτερα επωφελής για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως οι πάσχοντες από διαβήτη και οι καπνιστές, αποδεικνύεται η μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Δρ Ραμόν Εστρούχ, υποστηρίζει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με διατροφικά σχήματα με μειωμένα λιπαρά.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 7.500 άνδρες και γυναίκες, 55-88 ετών επί πέντε χρόνια. Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν έπασχε από καρδιαγγειακό νόσημα στην αρχή της μελέτης, όλοι όμως διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο, είτε επειδή έπασχαν από διαβήτη τύπου ΙΙ, είτε επειδή είχαν τουλάχιστον τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, βάρος πάνω από το φυσιολογικό, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου κ.ά.).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι δύο από αυτές ακολούθησαν δύο παραλλαγές της μεσογειακής διατροφής. Συγκεκριμένα, στη μία ομάδα κατανάλωναν περισσότερο παρθένο ελαιόλαδο και στην άλλη περισσότερους ξηρούς καρπούς. Και οι δύο ομάδες έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια, λίγο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, ενώ έπιναν και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα με το φαγητό. Η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Η ιατρική αξιολόγηση των συμμετεχόντων μετά από πέντε χρόνια αποκάλυψε ότι, 288 άτομα είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχαν αποβιώσει από καρδιολογικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, 96 (3,4%) από την ομάδα που κατανάλωνε άφθονο ελαιόλαδο, 83 (3,4%) στην ομάδα που κατανάλωνε πολλούς ξηρούς καρπούς και 109 (4,4%) στην ομάδα που ακολουθούσε διατροφή χαμηλών λιπαρών.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι και οι δύο παραλλαγές της μεσογειακής διατροφής μείωσαν κατά 30% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τη διατροφή των χαμηλών λιπαρών. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, όσο επωφελής κι αν είναι η μεσογειακή διατροφή τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για τις ευπαθείς ομάδες, δεν θα πρέπει να υποκαθιστά την φαρμακευτική αγωγή στη ορθή διαχείριση ενός ιατρικού προβλήματος.

Πηγη in gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *