Μεγάλη συμφωνία Ελλάδας-Βενεζουέλας για παροχή φθηνού πετρελαίου – Η χώρα “θωρακίζεται” για μελλοντικές εξελίξεις;

5Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση φθηνού πετρελαίου από την πρώτη σε κοιτάσματα στον κόσμο Βενεζουέλα έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την υπογραφή χθες, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στο Καράκας, Μνημονίου κατανόησης για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης και σύσφιξης της συνεργασίας των δύο φίλων χωρών.

Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση σε πολύ καλές τιμές σε μια αστείρευτη πηγή υδρογονανθράκων κάτι που θα την καταστήσει ενεργειακά επαρκή, αλλά και θα της προσδώσει μια σχετική ανεξαρτησία σε περίπτωση που τα πράγματα με τους δανειστές φτάσουν στο απροχώρητο (κάτι πολύ πιθανό, οι δανειστές ζητούν συνεχώς νέο “αίμα” από μια οικονομία που δεν έχει τίποτα να δώσει) και θα χρειαστεί η Ελλάδα να ακολουθήσει εναλλακτική πορεία.

Από ελληνικής πλευράς, το μνημόνιο υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και ξάδερφος του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Τσίπρας, ενώ από την πλευρά της Βενεζουέλας ο Υφυπουργός Υδρογονανθράκων, κ. Angel Gonzalez.

Η υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου αποτελεί το επιστέγασμα της πενθήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Καράκας, από 28 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου, κατά την διάρκεια της οποίας είχε σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουελάνικης πλευράς, περιλαμβανομένων της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, κας Delsy Rodriguez και του Υπουργού Πετρελαίων και Ορυχείων κ. Asdrubal Chavez.

Στο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της τελετής, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η υπογραφή του Μνημονίου στον Ενεργειακό Τομέα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών και για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες.

Η Βενεζουέλα κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου, αφήνοντας για πρώτη φορά πίσω της τη Σαουδική Αραβία.

Αυτό αναφέρεται στην ετήσια στατιστική επιθεώρηση της παγκόσμιας ενέργειας από την πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τέλος του 2011 τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στη Βενεζουέλα ήταν 296,5 δισ. βαρέλια, ή περίπου το 18% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει το 16% όλου του πετρελαίου του πλανήτη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Καναδάς με 11%. Η Ρωσία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΒΡ, διαθέτει αποθέματα 88,2 δισ. βαρέλια (5,3% αποθέματα παγκοσμίως), ενώ παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως.

Βέβαια στα ρωσικά κοιτάσματα δεν περιλαμβάνονται αυτά της Αρκτικής τα οποία στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην Ρωσία, είτε αναγνωριστεί από το Διεθνές Δίκαιο η οροσειρά Λομονόσοφ, είτε όχι, και διαθέτει τις ανάλογες αρκτικές στρατιωτικές δυνάμεις για να “πείσει” ΗΠΑ,Καναδά,Δανία και Νορβηγία, να το αποδεχτούν. Άλλωστε η Ρωσία διαθέτει και ολόκληρο Στόλο στην περιοχή (ο Στόλος της Β.Θάλασσας).

Η συμφωνία με την Βενεζουέλα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για δύο ακόμα λόγους: Έγινε με τις ευλογίες της Μόσχας και ο πρόεδρος Νίκολας Μαντούρο υποστηρίζει φανατικά την εναλλακτική πορεία της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι ως απάντηση στα προβλήματά της λόγω των τοκογλύφων δανειστών της, σνεπώς εάν υπάρξει εφαρμογή ενός plan B θα συνεχίσει να τροφοδοτεί ενεργειακά την Ελλάδα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *