Οι αμφιλεγόμενες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο!

1Παρ’όλες τις αμφισβητίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι εμπνευστές των παρακάτω ιδεών κατάφεραν μεγαλουργήσουν αλλά και να δικαιωθούν!

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι πλέον ριζοσπαστικές ιδέες προκαλούσαν πάντα κύματα αμφισβήτησης. Ό,τι ερχόταν σε αντίθεση με τις εδραιωμένες πεποιθήσεις των ανθρώπων ήταν δαιμονικό και κακόβουλο.

Ωστόσο, η συνέχεια απέδειξε ότι αυτές οι ιδέες ήταν πράγματι ριζοσπαστικές και άλλαξαν την καθημερινή μας ζωή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορούμε να φανταστούμε πώς ήταν ο κόσμος πριν από αυτές!

Η Γη είναι στρογγυλή

Μέχρις ότου ο Μαγγελάνος κατάφερε να κάνει τον περίπλου της Γης, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας είναι επίπεδος.

Τα τέσσερα κλασικά στοιχεία της φύσης

Οι προ-σωκρατικοί φιλόσοφοι διατύπωσαν τη θεωρία των τεσσάρων κλασικών στοιχείων (νερό, φωτιά, Γη και αέρας) βάζοντας τα θεμέλια για την εξέλιξη της επιστήμης. Μέχρι τότε, η σύσταση και η προέλευση του κόσμου στον οποίο ζούμε αποδιδόταν σε υπερφυσικές δυνάμεις και μυθολογικά όντα.

Τα μικρόβια

Η ιδέα ότι μικροσκοπικοί οργανισμοί ευθύνονται για τις ασθένειές μας, ήταν αδιανόητη έως ότου, ο πατέρας της μικροβιολογίας, Άντονι φαν Λέβενχουκ, απέδειξε ότι ο λόγος που αρρωσταίνουμε δεν είναι οι «κατάρες», τα «πνεύματα» ή κάτι άλλο αδιόρατο. Οι πραγματικοί «υπαίτιοι» βρίσκονταν κάτω από το μικροσκόπιό του.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Είναι περιττό να πούμε πόσο έχει αλλάξει η ζωή και η καθημερινότητά μας, από τότε που οι υπολογιστές έχουν γίνει οικιακές συσκευές. Κι όμως, στην αρχή υπήρξαν πολλοί αμφισβητίες πουείχαν προβλέψει ότι το κομπιούτερ δεν θα μακροημέρευε!

Τα δικαιώματα των γυναικών

Ώστε οι γυναίκες αξίζουν την ίδια μεταχείριση με τους άνδρες; Πολύ πρωτοποριακή ιδέα! Κι όμως.Πριν από 100 χρόνια, το γυναικείο κίνημα αντιμετωπιζόταν ως ένα «καπρίτσιο» που θα περνούσε!

Σήμερα, βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές χώρες, όπου η γυναίκα θεωρείται… λιγότερο άνθρωπος από τον άνδρα.

Το γρήγορο φαγητό

Ανακαλύφθηκε από την αλυσίδα A&W, και άλλαξε πολλά στη διατροφή μας. Το αν η υγεία μας θα ήταν καλύτερη χωρίς αυτό είναι μία άλλη, ενδεχομένως πονεμένη, συζήτηση.

Ο εμβολιασμός

Χάρη σε μία και μόνο ένεση, ο άνθρωπος κατάφερε να εξαλείψει σχεδόν, ασθένειες που στοίχιζαν χιλιάδες ζωές και σημάδευαν για πάντα χιλιάδες άλλες.

Η ευλογιά, η πολυομυελίτιδα και άλλες αρρώστιες ουσιαστικά ανήκουν στο παρελθόν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *