Οπλικά συστήματα τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τη μορφή του πεδίου μάχης του μέλλοντος

1Οπλικά συστήματα τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τη μορφή του πεδίου μάχης του μέλλοντος επιδείχθηκαν στην International Defense Exposition στο Άμπου Ντάμπι.

Τα συστήματα- «πρωταγωνιστές» της έκθεσης, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το HAFEET Air Defence Vehicle (HAFEET ADV) κοινοπραξίας που αποτελείται από τις MBDA καιNIMR Automotive: ένα όχημα αεράμυνας που ενσωματώνει το αποκαλούμενο MBDA MPCS (Multi Purpose Combat System, που περιλαμβάνει πυργίσκο, αισθητήρες, IFF- αναγνώριση εχθρού ή φίλου- πυραύλους Mistralκαι άλλα μέσα). Το όχημα θα έχει ως κύριο αντικείμενο την προστασία κονβόι, τεθωρακισμένων οχημάτων και σταθερών χερσαίων υποδομών.

Ένα άλλο μέσο υψηλής τεχνολογίας είναι το Cobra: ένα σύστημα όλμων της ελβετικής Ruag. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Defense News, πρόκειται για έναν όλμο 120 χιλιοστών που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πελατών στη Μέση Ανατολή, οι δυνατότητες του οποίου περιλαμβάνουν ημιαυτόματο γέμισμα πυρομαχικών και πλήρως ηλεκτρονικά συστήματα για «shoot and scoot» (βολή- ταχεία αλλαγή θέσης, για αποφυγή εχθρικών πυρών αντιπυροβολικού- βολή). Το Cobra θα χρησιμοποιεί τόσο συμβατικά πυρομαχικά 120 χιλιοστών, όσο και νέας γενιάς «έξυπνα» βλήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και το τεθωρακισμένο όχημα Enigma (Enigma AMFV), της Emirates Defense Technology, που, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Jane’s, θεωρείται ως ένας πιθανός υποψήφιος για την κάλυψη των απαιτήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όσον αφορά σε έναν μεγάλο στόλο τεθωρακισμένων οχημάτων 8×8.

Στα χαρακτηριστικά του 28 τόνων οχήματος περιλαμβάνονται αμφίβιες δυνατότητες, εξελιγμένη θωράκιση και αρθρωτός σχεδιασμός οροφής, που επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλου εύρους οπλικών συστημάτων.

Ο βασικός οπλισμός του είναι ένα πυροβόλο των 100 χιλιοστών, ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών και ένα πολυβόλο των 7,62. Επίσης, στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται σύστημα κλιματισμού, σύστημα διαχείρισης μάχης, κάμερες για αντίληψη περιβάλλοντος, ηλεκτρονική αρχιτεκτονική και ηλεκτρικά ελεγχόμενοι εκτοξευτές βομβίδων. Άλλες επιλογές είναι η εγκατάσταση ελαφρού howitzer των 155 χιλιοστών, σύστημα αεράμυνας Rheinmetall Air Defence Sky-ranger και πυργίσκος UralVagonZavod AU220M 57χιλιοστών.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και το Khalifa-1, αυτοκινούμενο πυροβόλο της σουδανικής Military Industry Corporation, που βασίζεται σε ρωσικό 6×6 σασί με θωρακισμένη καμπίνα για το πλήρωμα και πυροβόλο howitzer των 122 χιλιοστών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Popular Science, ο συνδυασμός του σοβιετικού σχεδιασμού με το εν λόγω όχημα συνεπάγεται αυξημένες δυνατότητες ευελιξίας, που επιτρέπουν βολές και αλλαγή θέσης πριν ο εχθρός ανταποδώσει τα πυρά.

naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *