Ο ναός που κρύβει θησαυρό τρισεκατομμυρίων!

1Ένας ναός αφιερωμένος στον Θεό Βισνού, περιέχει έναν ασύλληπτο θησαυρό από χρυσάφι, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις δωρεές που γίνονταν επί χιλιάδες χρόνια!

Μέσα σε πέντε κρυφούς θαλάμους, το άνοιγμα των οποίων θυμίζει ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, βρέθηκε χρυσός και πολύτιμοι λίθοι αξίας τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτιμάται πως στον έκτο κρυφό θάλαμο, τα αντικείμενα που φυλάσσονται ξεπερνούν το τρισεκατομμύριο!

Πρόκειται για τον φημισμένο ναό Παντμανεμπασουάμι (Padmanabhaswamy), αφιερωμένος στον Βισνού, ο οποίος θεωρείτο ο δημιουργός του σύμπαντος και βρίσκεται στο κρατίδιο της Κεράλα. Σε προηγούμενους αιώνες, οι βασιλιάδες και οι άρχοντες δώριζαν χρυσό και κοσμήματα στο ναό, ενώ μερικές φορές οι πρίγκιπες όταν πλησίαζαν στην ενηλικίωση τους, δώριζαν χρυσάφι ίσο με το βάρος τους.

Αυτοί οι θησαυροί εξακολουθούν να κρύβονται μέσα σε μυστικά θησαυροφυλάκια κάτω από τον αρχαίο ναό, που κανείς δεν γνωρίζει πότε κατασκευάστηκε. Μερικοί ερευνητές λένε ότι ιδρύθηκε πάνω από 5.000 χρόνια πριν. Ο ναός, πάντως, ήταν γνωστός για τα αμύθητα πλούτη του, πριν από 2.500 χρόνια.

Οι θησαυροί συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών χιλιάδων ετών, από διάφορες ινδικές δυναστείες, καθώς και από τους άρχοντες και εμπόρους της Μεσοποταμίας, της Ιερουσαλήμ, της Ελλάδας και της Ρώμης. Επίσης, σε περιόδους εισβολής πολλοί μικρότεροι ναοί, μετέφεραν και αποθήκευαν τα πλούτη τους για φύλαξη, στον ναό Padmanabhaswamy.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ναός και τα περιουσιακά της στοιχεία ελέγχονται από ένα καταπίστευμα, με επικεφαλής την οικογένεια Τράβανκορ (Travancore). Αλλά το 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε να ανοίξουν οι μυστικές αίθουσες του ναού και να αποκαλυφθούν τα κρυμμένα πλούτη του.

Από τις έξι αίθουσες, άνοιξαν οι πέντε. Ανάμεσα στα πολύτιμα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε αυτές, περιλαμβάνονται 800 κιλά χρυσά νομίσματα, μια χρυσή αλυσίδα 5,5 μέτρων, ένα χρυσό δεμάτι βάρους 500 κιλών, περισσότερα από 2.000 χρυσά στολίδια, ένας θρόνος από καθαρό χρυσό, στολισμένος με εκατοντάδες διαμάντια και πολύτιμους λίθους, πολλά χρυσά είδωλα, και πολλές σακούλες γεμάτες με χρυσά αντικείμενα, όπως περιδέραια, διαδήματα, διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια, και αντικείμενα κατασκευασμένα από άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Ο θησαυρός εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να υπολογίζεται η ιστορική αξία του, με βάση την οποία φτάνει, τουλάχιστον, δέκα φορές περισσότερο.

Το άνοιγμα των αιθουσών, διαβάζεται σαν ένα σενάριο από ταινία Ιντιάνα Τζόουνς, καθώς για να φτάσουν οι κρατικοί υπάλληλοι στον θησαυρό, έπρεπε να ανοίξουν πάνω από πέντε πόρτες, χρησιμοποιώντας πολλά κλειδιά και να σηκώσουν μια πλάκα από γρανίτη.

Για να την τραβήξουν και να βρουν το χρυσάφι, προσπαθούσαν πέντε άντρες επί μισή ώρα! Η έκτη αίθουσα παραμένει κλειστή και φημολογείται πως εκεί κρύβεται ο μεγαλύτερος πλούτος. Ο θρύλος λέει ότι μέσα σε αυτήν, υπάρχει ένας κρυφός θάλαμος με χοντρούς τοίχους από μασίφ χρυσό!

Σύμφωνα με μια εκτίμηση που έγινε από την οικογένεια Travancore, ο θησαυρός στην κλειστή αίθουσα και μόνο θα μπορούσε να αξίζει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, σε σημερινές τιμές. Αν αυτό αληθεύει, θα μπορούσε να είναι μακράν ο μεγαλύτερος ανεξερεύνητος θησαυρός στην ιστορία του κόσμου.

Το ερώτημα που τίθεται, τώρα, είναι ποιος θα διαχειριστεί την τύχη του θησαυρού που έχει βρεθεί. Η ινδική κυβέρνηση θέλει να λιώσει το χρυσό, καθώς η επαναχρησιμοποίηση τους θα μπορούσε να μειώσει τις ετήσιες εισαγωγές της Ινδίας κατά το ένα τέταρτο.

Αλλά πιστοί και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο χρυσός ανήκει στο ναό και θα πρέπει να παραμείνει ως έχει.

naos_1

naos_2

naos_3

naos_4

naos_5

naos_6

..

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *