Ποιες ασθένειες μεταδίδουν τα τσιμπούρια – Πώς θα προστατευτείτε

1Ο κίνδυνος προσβολής του ανθρώπου από νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι σχετικά χαμηλός πλην υπαρκτός, ειδικά το καλοκαίρι που ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση.

Τα τσιμπούρια μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Τέτοιες είναι η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία κ.α.

Ο κίνδυνος νόσησης εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή, την εποχή του έτους, το είδος του τσιμπουριού, ενώ για τη νόσο του Lyme εξαρτάται από το χρόνο προσκόλλησης του τσιμπουριού στο δέρμα.
Πού βρίσκονται τα τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια επιβιώνουν σε πολλά μέρη, προτιμούν όμως τα ελαφρώς υγρά και σκιερά περιβάλλοντα, μέσα ή κοντά σε δάση, περιοχές με πυκνή βλάστηση και χόρτα, πάρκα, λιβάδια, κήπους, εκτάσεις με γκαζόν.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων από όσους βρίσκονται στην ύπαιθρο είτε λόγω εργασίας είτε για λόγους αναψυχής.

Πώς ερχόμαστε σε επαφή με τα τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια δεν πετούν και δεν πηδούν. Όταν βρεθούν κοντά στον άνθρωπο σκαρφαλώνουν στο δέρμα και προσκολλώνται σε αυτό για να τραφούν με το αίμα του. Μπορεί να μείνουν εκεί προσκολλημένα για μέρες αν δεν τα αντιληφθεί ο άνθρωπος πριν αποκολληθούν και πέσουν.
Πώς θα αποφύγετε την επαφή με τα τσιμπούρια

-Αποφεύγετε την παρατεταμένη παραμονή στην ύπαιθρο, σε δασικές, θαμνώδεις περιοχές και σε λιβάδια με πυκνή βλάστηση και σωρούς φύλλων.

-Φοράτε φαρδιά, άνετα ρούχα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα, ώστε να εντοπίσετε το τσιμπούρι σε αυτά. Προτιμήστε τα μακριά παντελόνια, τις μπλούζες με μακριά μανίκια και τα κλειστά παπούτσια.

-Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά για να καλύψετε τις γυμνές/ακάλυπτες περιοχές του δέρματος. Αν έχετε παιδιά, φροντίστε να καλύπτετε το δέρμα τους με τα κατάλληλα προϊόντα που θα σας συστήσει ο παιδίατρος.

-Αν έχετε κατοικίδια, πρέπει να φροντίζετε τακτικά για την αποπαρασίτωσή τους και να τα ελέγχετε καθημερινά για τσιμπούρια, ειδικά μετά την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους.

-Φροντίστε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, ειδικά αν έχετε κήπο, ώστε να προσελκύει λιγότερα τσιμπούρια. Απομακρύνετε τα φύλλα, κουρεύετε τακτικά το γκαζόν και καθαρίστε τον κήπο από φύλλα, χόρτα και κλαδιά.
Πηγή: onmed.gr

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *