Προηγμένους πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές «που δεν αναχαιτίζονται» ανακοίνωσε ο Πούτιν

Προηγμένους πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές «που δεν αναχαιτίζονται» ανακοίνωσε ο Πούτιν

REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Σε σειρά ανακοινώσεων σχετικά με νέα προηγμένα όπλα, ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, στο ρωσικό οπλοστάσιο, τα οποία μπορούν να υπερνικούν τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας προέβη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του την Πέμπτη σχετικά με την κατάσταση της χώρας.

Όπως αναφέρουν το ρωσικό πρακτορείο Sputnik και το RT, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αρχίσει να αναπτύσσει νέα στρατηγικά όπλα τα οποία δεν ακολουθούν βαλλιστικές πορείες πτήσης ενώ κατευθύνονται προς τους στόχους τους, κάτι που, όπως είπε «σημαίνει ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας είναι άχρηστα εναντίον τους».

Επίσης, όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει η φάση δοκιμών του βαρέος διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat. «Αρχίσαμε την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς πυραύλων. Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας μαζί με τους οργανισμούς της αεροδιαστημικής βιομηχανίας άρχισαν την ενεργή φάση δοκιμών του νέου πυραυλικού συστήματος με έναν βαρύ διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ονόματι Sarmat. Το πυραυλικό αυτό σύστημα θα υποκαταστήσει το σύστημα Voevoda, που δημιουργήθηκε στην ΕΣΣΔ. Το βάρος του είναι 200 τόνοι. Έχει μια μικρή φάση ενεργής πτήσης, κάτι που δυσκολεύει την αναχαίτισή του από αντιπυραυλικά συστήματα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι εξοπλίζεται με πυρηνικές κεφαλές- περιλαμβανομένων hypersonic όπλων (πολλαπλάσιων αυτών του ήχου- 5 Μαχ και άνω).

EURONEWS Πούτιν: Η Ρωσία ανέπτυξε πυραυλικό σύστημα μοναδικό στον κόσμο

Όσον αφορά στα πιο σύγχρονης τεχνολογίας όπλα, ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε έναν νέο ρωσικό hypersonic πύραυλο, ο οποίος, όπως είπε, έχει ήδη αναπτυχθεί σε μονάδες στα νότια της χώρας από τον Δεκέμβριο. Όπως σημείωσε, δεν έχει ανάλογό του στον κόσμο, εκτοξεύεται από αεροσκάφος και οι δοκιμές του έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, με το όπλο να μπορεί να πιάσει ταχύτητα δεκαπλάσια του ήχου. Ο πύραυλος αυτός, ονόματι Kinzhal, όπως είπε, μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Ένα άλλο όπλο που ανακοινώθηκε ήταν ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο drone με stealth χαρακτηριστικά, μεγάλη αυτονομία και δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον αεροπλανοφόρων ή στόχων σε ακτές, ενώ έκανε λόγο και για δοκιμές ενός πυρηνοκίνητου πυραύλου cruise ο οποίος έχει πρακτικά απεριόριστη εμβέλεια. Επίσης, έκανε αναφορά και σε μια hypersonic κεφαλή, η οποία μπορεί να πιάσει ταχύτητα 20 Μαχ και έχει ευελιξία που την καθιστά άτρωτη σε όλα τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά μέσα- «είναι σαν μια πύρινη σφαίρα, μετεωρίτης, που κατευθύνεται προς τον στόχο του». Το όνομα του όπλου αυτού είναι Avangard, διευκρίνισε- ενώ συμπλήρωσε πως η Ρωσία διαθέτει λειτουργικά όπλα λέιζερ, αλλά είναι πολύ νωρίς για να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η ανάπτυξη των νέων αυτών όπλων, που δεν έχουν όμοιά τους στη Δύση, είναι η αντίδραση στην απόσυρση των ΗΠΑ από συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου σχετικά με τον περιορισμό των αντιπυραυλικών αμυνών και τις προσπάθειες για δημιουργία συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας από τις ΗΠΑ. Όπως είπε, οι ΗΠΑ αγνόησαν τις ρωσικές διαμαρτυρίες- «κανείς δεν μας άκουσε. Τώρα όμως θα μας ακούσετε» είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *