Πόνος στις πατούσες: Πού οφείλεται

34Ο πόνος στις πατούσες έχει πολλές αιτίες ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνεται, φτέρνα, δάκτυλα, καμάρα πέλμα.
Οι πιο συχνές παθήσεις των κάτω άκρων που εκδηλώνουν πόνο στις πατούσες είναι οι εξής:
Μεταταρσαλγία
Η μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο στο κάτω και μπροστά μέρος του ποδιού (περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων οστών). Είναι πιο συνηθισμένη στις μεσήλικες γυναίκες, αλλά και στις γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια.
Η μεταταρσαλγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία κάποιο από τα μετατάρσια οστά του ποδιού έχει υποστεί πτώση, δηλαδή το οστό ακουμπάει με μεγαλύτερη πίεση στο έδαφος. Έτσι ανάλογα με το βαθμό ορθοστασίας, το σωματικό βάρος, τον τύπο παπουτσιού που φοράει ο άνθρωπος και τα εδάφη στα οποία κινείται, τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας, δηλαδή ο πόνος σε κάποιο σημείο του ποδιού, θα εμφανιστούν αργά ή γρήγορα.
Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται κάτω από τις κεφαλές του 2ου, 3ου, ή 4ου μεταταρσίου οστού. Χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς ως βαθύ, σταθερό άλγος με ή χωρίς καυσαλγία (αίσθημα καψίματος).
Άλλες παθήσεις όπως η οστεοχονδρίτιδα ή μικρά κατάγματα από την καταπόνηση των μεταταρσίων, χωρίς να υπάρχει σημαντική κάκωση, μπορούν να δημιουργήσουν πόνο στα μετατάρσια.
Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση της πτέρνας και του πέλματος, η οποία αφορά τόσο άτομα σε καθιστική ζωή όσο και ενεργητικά άτομα και προσβάλει συχνότερα γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.
Ο τραυματισμός, η παρατεταμένη ορθοστασία ή κούραση, το βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος, τα καινούρια υποδήματα αλλά και η αύξηση βάρους αποτελούν παράγοντες οι οποίοι ερεθίζουν την πελματιαία απονεύρωση προκαλώντας μικροτραυματισμούς και φλεγμονώδη αντίδραση στην περιοχή με αποτέλεσμα τον επίμονο πόνο.
Οι σφικτοί γαστροκνήμιοι μύες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή ή χαμηλή καμάρα και ο υπερπρηνισμός του ποδιού συμπεριλαμβάνονται στους προδιαθεσικούς παράγοντες μιας επικείμενης πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
Η τυπική συμπτωματολογία περιλαμβάνει έντονο πόνο και ευαισθησία στο πέλμα, στην περιοχή της πτέρνας και κυρίως στο εσωτερικό χείλος του οστού, όπου και προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση.
Ο πόνος είναι εντονότερος το πρωί ή μετά από περιόδους παρατεταμένης ακινησίας ενώ μετά από μερικά βήματα μπορεί να σημειωθεί αισθητή υποχώρηση του. Αν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, και εφόσον ο πάσχων συνεχίζει τις δραστηριότητες του, συνήθως σημειώνεται επιδείνωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλούν πόνο στις πατούσες είναι:
Κότσια
Μια προεξοχή στη βάση του μεγάλου δακτύλου, που μπορεί να φλεγμαίνει. Τα κότσια συχνά αναπτύσσονται σταδιακά από τη χρήση στενών παπουτσιών.
Κάλοι και υπερκερατώσεις
Παχυμένο δέρμα εξαιτίας τριβής ή πίεσης. Οι κάλοι βρίσκονται στο πέλμα ή την πτέρνα. Οι τύλοι βρίσκονται στα δάκτυλα.
-Πελματιαίες μυρμηγκιές – από πίεση στο πέλμα.
-Πλατυποδία
-Παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά συχνά προκαλούν τέτοια προβλήματα. Η γήρανση και το αυξημένο βάρος αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες να έχετε προβλήματα με τα πόδια.
-Το νεύρωμα Morton είναι ένας τύπος πόνου του άκρου ποδός που συνήθως επικεντρώνεται μεταξύ του τρίτου και τέταρτου δακτύλου. Οφείλεται σε πάχυνση και οίδημα των ιστών γύρω από ένα νεύρο στην περιοχή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο πέλμα (και μερικές φορές στα δάκτυλα), ιδιαίτερα όταν φοράτε παπούτσια ή πιέζετε την περιοχή. Σταδιακά ο πόνος επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Το νεύρωμα του Morton είναι περισσότερο συχνό στις γυναίκες παρά στους άντρες.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *