Πόσο μας κοστίζουν οι τρεις φορές που στήσαμε κάλπες μέσα στο 2015;

5Παρόμοιο με αυτό των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα είναι το κόστος των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται το κράτος να πληρώσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις πληρώνουμε 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία χρονιά.

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μας κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ, επομένως μέσα σε μόλις 7 μήνες η χώρα έχει πληρώσει 130 εκατομμύρια ευρώ για εκλογικές μάχες. Όπως αναφέρει εφημερίδα, μέσα στη δεκαετία του 2000, κάθε εκλογική αναμέτρηση είχε φτάσει να κοστίζει 90 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν είχαμε τόσο συχνά εκλογές, όσο στην εποχή του μνημονίου.

Οι προθεσμίες για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι πολύ σφιχτές από εδώ και στο εξής. Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους οι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και όσοι άλλοι ορίζονται στο άρθρο 56 του Συντάγματος προκειμένου να μπορούν να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές. Η προθεσμία αυτή ισχύει επειδή οι εκλογές είναι πρόωρες, διαφορετικά για ορισμένες κατηγορίες ισχύει το δεκαοκτάμηνο. Οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι ακόμη και αν παραιτηθούν.

Έως την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στην Πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ονόματα και τα εμβλήματα των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στην αναμέτρηση και να δηλωθούν ποια εξ αυτών κατεβαίνουν σε συνασπισμό κομμάτων.

Είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ο αριθμός των υποψήφιων κομμάτων κάτω από τα 20 (ήταν 23 στις εκλογές του Ιανουαρίου), λόγω της εκλογής βουλευτών χωρίς σταυρό προτίμησης. Πολλοί δεν δηλώνουν υποψηφιότητα καθώς αυτό κοστίζει 150 ευρώ.

Οι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να έχουν ανακηρυχθεί από το Πρωτοδικεία μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκλογικοί συνδυασμοί των κομμάτων, θα ανακοινωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε θα μάθουμε και τη σειρά που θα τοποθετηθούν στη λίστα. Εφόσον δεν ισχύει σταυρός προτίμησης, αναμένεται να μην ισχύουν και περιορισμοί ως προς την προβολή των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Η διακομματική επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την κατανομή της έκτακτης εκλογικής επιδότησης, που αναμένεται αν κυμανθεί στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *