Σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος της Κένυας

Σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος της Κένυας

NASA

Φωτογραφία αρχείου.

Επιτυχώς τέθηκε σε τροχιά στις 11 Μαΐου ο πρώτος δορυφόρος που αναπτύχθηκε από την Κένυα, στο πλαίσιο του προγράμματος KiboCUBE.

Πρόκειται για έναν μικρό δορυφόρο κατηγορίας CubeSat, ο οποίος και εκτοξεύτηκε/ αφέθηκε επιτυχώς από το ιαπωνικό τμήμα «Kibo» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA. Ο δορυφόρος 1KUNS-PF αναπτύχθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι, και την απελευθέρωσή του από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη της κενυατικής κυβέρνησης από το Διαστημικό Κέντρο Τσουκούμπα της Ιαπωνίας.

Ο 1KUNS-PF αναπτύχθηκε ως ο πρώτος δορυφόρος της Κένυας και θα τον διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι. Η εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από αυτόν θα αξιοποιηθούν για τους σκοπούς μελλοντικών δορυφόρων.

Το KiboCUBE είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Θεμάτων Εξώτερου Διαστήματος του ΟΗΕ (UNOOSA) και της JAXA για την εκτόξευση/ απελευθέρωση δορυφόρων κατηγορίας CubeSats από το «Kibo». Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να βοηθήσει στη βελτίωση της διαστημικής τεχνολογίας των αναπτυσσόμενων χωρών- μελών του ΟΗΕ.

Όσον αφορά στον ίδιο τον δορυφόρο, είναι ένα σκάφος 10 εκατοστών, που απεστάλη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστολή ανεφοδιασμού τον Απρίλιο. Με τον 1KUNS-PF να βρίσκεται πλέον σε τροχιά, η Κένυα γίνεται η πρώτη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που στέλνει νανοδορυφόρο στο διάστημα. Σημειώνεται πως η NASA είχε εκτοξεύσει τη δεκαετία του 1970 τον δορυφόρο Uhuru από την Κένυα (την πλατφόρμα Σαν Μάρκο), ωστόσο επρόκειτο για ένα πρόγραμμα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, που δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με την Κένυα, πέραν της συνεργασίας για την εκτόξευσή του (και λόγω της οποίας του δόθηκε το όνομα Uhuru, «ελευθερία» στα σουαχίλι).


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *