Ύποπτη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch

5Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η απρόσμενη αυτή κίνηση του οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει αιφνιδίως χθες αργά το βράδυ την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CCC από B προηγουμένως.

Mάλιστα, υποβάθμισε κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας και ταυτόχρονα υποβάθμισε σε C -από Β- την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας και σε B, από ΒΒ προηγουμένως, το Country Ceiling.

Η επόμενη προγραμματισμένη εξέταση της Ελλάδας για την πιστοληπτική της αξιολόγηση θα γίνει στις 15 Μαΐου.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει ότι η νέα υποβάθμιση έγινε εξαιτίας τριών βασικών στοιχείων:

Υψηλή έλλειψη πρόσβασης στην αγορά
Αβέβαιες προοπτικές έγκαιρης εκταμίευσης από φορείς
Συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας τον εγχώριο τραπεζικό τομέα
Μεταξύ άλλων, η Fitch επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι την οδήγησαν στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ύποπτη, για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει, μιας και η διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχουν κορυφωθεί.

Γνωστή φυσικά η Fitch, όπως και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης, για την… αξιοπιστία της (βλ. Lehman Brothers 2008)

Και όλα αυτά λίγες ώρες αφού οι Κυβέρνηση έκανε σαφές μέσω του non paper πως δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014, τη στιγμή που η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014 και παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της.

Πολλές οι ”συμπτώσεις”…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *