Η Μύρτις και άλλες 10 αναπλάσεις προσώπου ιστορικών ανθρώπων

Γιατί να βλέπουμε το πορτραίτο ενός διάσημου, ενώ μπορούμε να τον δούμε πρόσωπο με πρόσωπο; Η ιατροδικαστική ανάπλαση του προσώπου χρησιμοποιώντας σαρώσεις… σκελετικών υπολειμμάτων, επιτρέπει στους ερευνητές να δημιουργούν τρισδιάστατα μοντέλα του προσώπου μέσω ενός συνδυασμού της επιστήμης, της ιστορίας και της καλλιτεχνικής ερμηνείας.

Πριν από 2.440 χρόνια έζησε στην Αθήνα η Μύρτις, η οποία ήταν ένα από τα πολλά θύματα του τυφοειδούς πυρετού που αφάνισε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. -μαζί και τον Περικλή. Ήταν μόλις 11 ετών όταν έχασε τη ζωή της και τάφηκε βιαστικά σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με ακόμη 150 ανθρώπους. Η ανάπλαση του προσώπου της, που ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκληρώθηκε στη Σουηδία, αποκάλυψε ένα κορίτσι με κοκκινωπά μαλλιά, καστανά μάτια, ίσια μύτη και ελαφρώς πεταχτά δόντια. Το κρανίο της, βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό. Το γεγονός ότι ήταν σε άριστη κατάσταση, καθώς διατηρούσε την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια, έδωσε το έναυσμα στον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη να ξεκινήσει το εγχείρημα της ανάπλασης. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης έγινε το πρώτο παιδί που ανακτά τη φυσιογνωμία του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στην εικόνα των κατοίκων της αρχαίας Αθήνας.

Δείτε 10 αναπλάσεις προσώπου διάσημων ανθρώπων.

1. Ριχάρδος ο Γ’ της Αγγλίας

Πρόσφατα κάτω από ένα πάρκινγκ στο Leicester της Αγγλίας, βρέθηκε ο σκελετός του Ριχάρδου Γ’ της Αγγλίας, όπου είχε θαφτεί το 1485 όταν σκοτώθηκε σε μια μάχη. Η ανάπλαση του προσώπου του δείχνει έναν άντρα 32 χρονών.

2. Τουταγχαμόν

Ο Φαραώ πέθανε σε ηλικία μόλις 19 χρονών. Το παράξενο σχήμα του κρανίου του και μάλλον ήταν κληρονομιά από τον πατέρα του Ακενατών.

3. Κοπέρνικος

Ο Κοπέρνικος πέθανε στα 70 του το 1543. Όταν βρέθηκε πρόσφατα ένας σκελετός σε μια Πολωνική εκκλησία και επιβεβαιώθηκε με τη μέθοδο του DNA -από μια τρίχα σε ένα βιβλίο του- πως ήταν ο Κοπέρνικος, η αστυνομία της Πολωνίας ανάπλασε με τη βοήθεια των εργαστηρίων της το πρόσωπο του. Συμπεριέλαβαν μέχρι και την σπασμένη μύτη του μια ουλή πάνω από το αριστερό μάτι του.

4. Μπαχ

Η προτομή του Μπαχ υπάρχει σε αμέτρητα πιάνα εδώ και αιώνες, αλλά υπάρχει μόνο ένα πορτραίτο του. Έτσι, η ανάπλαση του προσώπου του έγινε από ένα χυτό ορείχαλκο του κρανίου του.

5. Σαίξπηρ

Προφανώς, κανείς δεν ξέρει τίποτα για τον Σαίξπηρ στα σίγουρα -το χρώμα των μαλλιών του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, πώς έγραφε το όνομά του, αν του άρεσε η σύζυγός του, κλπ. Μερικοί δεν είναι σίγουροι αν έγραψε ο ίδιος τα έργα του ή όχι. Έτσι, αυτή η απόδοση, που λήφθηκε από μια μάσκα θανάτου που βρέθηκε στη Γερμανία, είναι αμφιλεγόμενη.

6. Δάντης

Η ανάπλαση έγινε από μετρήσεις του κρανίου του που βρέθηκε το 1921.

7. Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας

Το μουμιοποιημένο πρόσωπο του Γάλλου βασιλιά ήταν χαμένο, μετά την Γαλλική Επανάσταση, μέχρι και πρι λίγα χρόνια, μέχρι που βρέθηκε στη σοφίτα ενός εφοριακού.

8. Αρσινόη Δ’ της Αιγύπτου

Ήταν πριγκίπισσα της αρχαίας Αιγύπτου, μέλος της Δυναστείας των Πτολεμαίων, κόρη του φαραώ Πτολεμαίου ΙΒ’ Αυλητή και άγνωστης μητέρας (ίσως της Κλεοπάτρας Ε’ Τρύφαινας) και ετεροθαλής αδερφή της Κλεοπάτρας. Οι ερευνητές βρήκαν -μάλλον- το πτώμα της, με βάση το σχήμα του τάφου, τη χρονολόγηση άνθρακα και άλλους παράγοντες.

9. Άγιος Νικόλαος

Τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, του Santa Claus για τους δυτικούς, βρεθήκαν σε μια εκκλησία στο Μπάρι της Ιταλίας, απ’ όταν εκλάπησαν από την Τουρκία το 1087.

10. Νεφερτίτη

Η αρχαιολόγος Joann Fletcher όταν ανακάλυψε μια μούμια σε ένα τάφο, υπέθεσε πως είναι η βασίλισσα της Αιγύπτου. Για την ανάπλαση του προσώπου δούλεψαν δυο Βρετανοί ιατροδικαστές χωρίς να ξέρουν τίνος είναι το κρανίο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *