8 πράγματα που γνωρίζετε για το λάδι και δεν ισχύουν στην πραγματικότητα

1Το ελαιόλαδο είναι μια τροφή με εξαιρετικά μεγάλη θρεπτική αξία, η οποία πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά από τον άνθρωπο, σε λογικά πλαίσια πάντα.
Βέβαια, γύρω από αυτό έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι… που μπορεί να πιστεύονται από τον κόσμο ως αληθινά γεγονότα, όμως δεν αληθεύουν καθόλου. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 8 τέτοιους μύθους, τους οποίους γνωρίζετε οι περισσότεροι, όμως δεν ισχύουν πραγματικά….

Καλό ελαιόλαδο είναι μόνο το έξτρα παρθένο
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προφανώς και είναι το καλύτερο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κολλάτε στις λέξεις που αναγράφονται στις φιάλες, αλλά να ψάχνετε το πραγματικά γνήσιο λάδι, απευθείας από τους παραγωγούς.

Το λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο ακόμα και σε πολύ δυνατό τηγάνισμα, μιας και η σύστασή του είναι πολύ σταθερή μέχρι και στους 210 βαθμούς Κελσίου, όταν είναι έξτρα παρθένο.

Δεν πειράζει αν το λάδι βρίσκεται στον πάγκο της κουζίνας
Το λάδι πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τον φούρνο και τον ήλιο, σε σκοτεινό μέρος. Γι” αυτό και τα μπουκάλια με ελαιόλαδο έχουν συνήθως σκούρο χρώμα.

Το καλό λάδι ξεχωρίζει από το χρώμα του
Αυτό δεν ισχύει, μιας και το ελαιόλαδο μπορεί να έχει διάφορους χρωματικούς τόνους, ανάλογα με την ελιά, αλλά και τον τόπο όπου αναπτύσσεται.

Το καλό ελαιόλαδο δεν σημαίνει ότι είναι και ακριβό
Το ποιοτικό λάδι κοστίζει ακριβά, μιας και η διαδικασία παραγωγής του δεν είναι καθόλου εύκολη, οπότε και η τιμή του αυτόματα ανεβαίνει.

Οι ετικέτες στο μπουκάλι δεν δίνουν σημαντικές πληροφορίες
Οι ετικέτες μπορούν να σας δώσουν πολύ σημαντικές πληροφορίες και λέξεις όπως DOP, DO, DOC και PDO δείχνουν πως το λάδι παρασκευάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα σημαντικό στοιχείο για το προϊόν που αγοράσετε.

Η ημερομηνία λήξης δεν είναι σημαντική
Το λάδι χαλάει εύκολα, γι” αυτό και πρέπει να το αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκο. Προτιμήστε τα μπουκάλια που έχουν εμφιαλωθεί όσο πιο πρόσφατα γίνεται.

Είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών
Μπορεί να έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όμως το ελαιόλαδο δεν έχει ω-3 λιπαρά και αν θέλετε αυτά τα συστατικά, τότε πρέπει να καταναλώστε ψάρια.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *