Back to… Μπάκα!

during the UEFA Europa League Final match between FC Dnipro Dnipropetrovsk and FC Sevilla on May 27, 2015 in Warsaw, Poland.

Το τρόπαιο του Europa League δεν το κουνάει απ’ το «Σάντσεθ Πιθχουάν». Η Σεβίλλη μπορεί να είδε την Ντνίπρο να την παίζει στα ίσα, όμως στην πρόκληση να γίνει η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις στον θεσμό δεν έκανε το λάθος, 3-2. Ο Κάρλος Μπάκα «ξελάσπωσε» με δύο γκολ την ομάδα του Έμερι και εκτός από την κούπα της χάρισε και την συμμετοχή στο επόμενο Champions League.

Πιο χορταστικό δεν γινόταν να είναι το πρώτο 45λεπτο στο «Ναροντόβι Στάντιον». Τέσσερα τέρματα, με την ομάδα του Μάρκεβιτς να βρίσκει δίχτυα στην πρώτη της αντεπίθεση με τον Κάλινιτς. Οι Ισπανοί γκάζωσαν και χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά για να γυρίσουν το ματς με γκολ των Κριχόβιακ (27’) και Μπάκα (31’).Η τελευταία λέξη, ωστόσο, ανήκε στην Ντνίπρο, που αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Ροτάν (44’) έβαλε τις δύο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια.

Τελείως διαφορετική εικόνα στο δεύτερο μέρος. Τα ρίσκα που πάρθηκαν από τους πάγκους ήταν ελάχιστα και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, καμία δεν απείλησε ουσιαστικά τους γκολκίπερ. Σ’ ένα σημείο που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο ο Κολομβιανός φορ χτύπησε και πάλι και με ψύχραιμο πλασέ έβαλε τέλος στο άθλο που έκαναν μέχρι και τον τελικό οι Ουκρανοί.

Ξεπέρασε Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Ίντερ η Σεβίλλη κι έγινε η μοναδική ομάδα με τέσσερις κατακτήσεις.

Το ματς:

Την εικόνα που περίμεναν όλοι είχε το ματς στο ξεκίνημά του. Το θέμα είναι πως στο παιχνίδια ανάμεσα στην γάτα και το ποντίκι… νίκησε το ποντίκι. Στην πρώτη αντεπίθεση που «έβγαλε» η Ντνίπρο, παρά την πίεση που δέχτηκε από νωρίς, άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Κάλινιτς μόλις στο 7ο λεπτό. Η Σεβίλλη «θόλωσε». Ήταν φανερό πως οι παίκτες της είχαν βγει εκτός πλάνου και δεν είχαν την ψυχραιμία για να λύσουν την εξίσωση με την πολυπρόσωπη άμυνα των Ουκρανών. Μετά από ένα άνοστο 20λεπτο για τους Ισπανούς, ο Ρέγες «ξύπνησε» και πήρε στην πλάτη του την ομάδα.

inner

Οι παίκτες του Έμερι ζωήρεψαν. Απάντησαν στο 27’ με σουτ του Κριχόβιακ, έπειτα από αναστάτωση στην άμυνα και τέσσερα λεπτά αργότερα χάρη σε κάθετη –μαχαιριά- του αρχηγού ο Μπάκα ανέτρεψε την κατάσταση (31’). Στην συνέχεια η Ντνίπρο ανέβασε τις γραμμές της και για πρώτη φορά βρήκε τους αντιπάλους της σε θέση άμυνας. Παρότι δυσκολεύτηκε να πλησιάσει οργανωμένα την άμυνα του Ρίκο (μόνο ένα σουτ του Κονοπλιάνκα), η λύση ήρθε για τους παίκτες του Μάρκεβιτς. Ο Ροτάν με μαεστρική εκτέλεση φάουλ (44’) «ταπείνωσε» τον 21χρονο γκολκίπερ και το τελευταίο σφύριγμα του Άτκινσον στο πρώτο ημίχρονο βρήκε ισόπαλες τις δύο ομάδες.

inner

Σε αντίθεση με το πρώτο 45λεπτο, στο ξεκίνημα του δεύτερου, ο ρυθμός δεν ήταν το ίδιο καλός. Ήταν σαφές πως οι προπονητές δεν ήθελαν να ρισκάρουν, με το παιχνίδι να είναι απόλυτα ισορροπημένο. Μπορεί να βγήκαν αρκετές τελικές από τους δύο μονομάχους, όμως καμία από αυτές δεν ανησύχησε ιδιαίτερα κάποιον τερματοφύλακα. Το πέρασμα των λεπτών βρήκε και πάλι την Σεβίλλη σταθερά στην επίθεση, ενώ η Ντνίπρο περίμενε να τον αιφνιδιασμό για να «χτυπήσει».

inner

Η επιμονή της ομάδας του Έμερι αλλά και η κλάση του Μπάκα την έβγαλαν ασπροπρόσωπη. Μία λάθος αντίδραση στον χώρο του κέντρο και η έξυπνη παρέμβαση του Βιτόλο, έβγαλαν τον Κολομβιανό τετ-α-τετ και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα (73’). Το τρίτο γκολ άδειασε ψυχολογικά τους Ουκρανούς, που δεν βρήκαν ξανά το κουράγιο να αντιδράσουν. Η Σεβίλλη μάλιστα, είχε την ευκαιρία να χτυπήσει και στις αντεπιθέσεις, όμως αρκέστηκε στην καλή ανασταλτική λειτουργία κι εν τέλει το φινάλε την βρήκε να πανηγυρίζει.

inner

Οι συνθέσεις:

Ντνίπρο (Μίρον Μάρκεβιτς): Μπόικο, Φεντέτσκι, Ντάγκλας, Τσεμπεργιάσκο, Μάτος, Κανκάβα (85′ Σακόφ), Φέντορτσουκ (68’ Μπεζούς), Κονοπλιάνκα, Ροτάν, Ματέους, Κάλινιτς (78’ Σελέζνιοφ)

Στον πάγκο: Βλαντ , Λαστούφκα, Γκάμα, Λούτσκεβιτς

Σεβίλλη (Ουνάι Έμερι): Ρίκο, Βιδάλ, Καρίτσο, Κολότζιετζακ, Τρεμουλινάς, Εμπιά, Κριχόβιακ, Ρέγες (59’ Κόκε), Μπανέγκα (89′ Ιμπόρα), Βιτόλο, Μπάκα (82′ Γκαμεϊρό)

Στον πάγκο: Ναβάρο, Φιγκέιρας, Μπέτο, Σουάρες

Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)

Γήπεδο: Ναροντόβι Στάντιον (Βαρσοβία)

Πηγη sportfm

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *