ΠΡΟΣΟΧΗ!: Παράσιτο από γάτες συνδέεται με την εκδήλωση σχιζοφρένειας στον άνθρωπο

Όταν έρχεστε σε στενή επαφή με τις γάτες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην εξάπλωση του παρασίτου Toxoplasma gondii (γνωστού και ως T. Gondii), το οποίο συνδέεται μέσα από δύο νέες επιστημονικές έρευνες με τη σχιζοφρένει και με άλλες ψυχικές διαταραχές που προσβάλλουν τον άνθρωπο.
Αυτό το παράσιτο της γάτας συναντάται πιο συχνά στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να μολύνει όλα τα θερμόαιμα όντα (όπως ο άνθρωπος),σύμφωνα με σχετική έκθεση στη επιθεώρηση Schizophrenia Bulletin. Αν και οι περισσότεροι δεν εκδηλώνουν συμπτώματα από το παράσιτο, είναι εδώ και χρόνια γνωστό ότι αυτό να προκαλέσει την ασθένεια “T gondii”, η οποία συνδέεται με συμπτώματα γρίπης, τύφλωση, ακόμη και θάνατο.
Πρόσφατα δύο νέες έρευνες συνέδεσαν το παράσιτο T gondii με αυξημένο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας στους ιδιοκτήτες γατών, οι οποίοι είναι και πολύ πιο πιθανό να έχουν αυξημένη έκθεση στο παράσιτο, ειδικά αν έχουν γάτα για κατοικίδιο από την παιδική ηλικία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το παράσιτο έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια.
Ο E. Fuller Torrey από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Stanley και ο δρ. Robert H. Yolken από την από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins είναι οι επικεφαλής των δύο ερευνών όπου υποστηρίζουν ότι το να έχει κανείς γάτα στην παιδική ηλικία βρέθηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητες του να διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ή άλλη σοβαρή ψυχική ασθένεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από το T gondii ο καλύτερος τρόπος είναι με το να κρατούν την γάτα τους συνεχώς εντός του σπιτιού και να φροντίζουν ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή καλυμμένα με άμμο τα κόπρανά της στο ειδικό της κουτί.
Με το συγκεκριμένο παράσιτο συνδέεται η στενή επαφή με τις γάτες, το όχι καλά μαγειρεμένο κρέας και τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά. Το τοξόπλασμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τις έγκυες γυναίκες, επειδή διατρέχουν κίνδυνο για εκ γενετής ανωμαλίες και συμπτώματα παρασιτικής λοίμωξης, όπως πρησμένους λεμφαδένες, μυϊκούς πόνους και ερεθισμό του ματιού.

Πηγη voicenews

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *