Hygge: Η φιλοσοφία των Δανών για μία ευτυχισμένη ζωή

Μπορεί το συστατικό της ευτυχίας να είναι δυσεύρετο, ειδικά όταν οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δε σου επιτρέπουν πολλές φορές να…
περάσεις λίγο χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα ή και μόνος, όμως οι Δανοί φαίνεται να έχουν τη λύση αφού βρήκαν τη συνταγή της ευτυχίας σε ό,τι περικλείει μέσα της η μαγική λέξη hygge – η ποιότητα των τόπων, των ανθρώπων, των αντικειμένων και ο συνδυασμός όλων αυτών που τελικά μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους.

Η λέξη δε μεταφράζεται επακριβώς, αλλά όλο της το νόημα κρύβεται στην αίσθηση και τη διάθεση που έχει κάποιος όταν απολαμβάνει και δίνει σημασία στις καθημερινές, συνηθισμένες στιγμές. Έχει να κάνει με την άνεση και τη χαρά που βρίσκεται στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας και της ζωής, έχοντας ως πυρήνα την απλότητα και την επιστροφή στις βασικές και κλασσικές αξίες, όπως είναι η οικογένεια και οι φίλοι.

Είναι περισσότερο μία φιλοσοφία που αφορά το να εκτιμάς ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα που μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση, ακόμη και τις πιο μικρές στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Είναι ένας τρόπος να νιώθεις καλά, να ξεχνάς έστω και για λίγο τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα. Το hygge αναφέρεται σε εκείνες τις νύχτες με φίλους στο σπίτι, μπροστά από το τζάκι με ένα ποτήρι κρασί υπό το φως των κεριών.

Σε μία βόλτα με το ποδήλατο ή έναν περίπατο στο πάρκο. Σε ένα οικογενειακό γεύμα με σπιτικό φαγητό και αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το τραπέζι. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη συντροφιά των ανθρώπων, ένα όμορφο περιβάλλον και συζητήσεις που δεν αφορούν καθόλου τα προβλήματα και τη δουλειά ή ό,τι μπορεί να καταστρέψει τη χαλαρή και ξένοιαστη ατμόσφαιρα.

Κι ενώ αυτή η εικόνα φαντάζει ειδυλλιακή, οι Δανοί υποστηρίζουν πως το hygge μπορεί να εξαφανιστεί αμέσως, μέσα σε λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου. Φτάνει μία λάθος κουβέντα ή μία λάθος κίνηση για να χαθεί όλη η μαγεία και η προσπάθεια που έγινε για να επιτευχθεί αυτή η ευτυχισμένη στιγμή.

Το hygge δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία συνεχής προσπάθεια που ξεκινά από μέσα σου και μεταφράζεται πρακτικά στο να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου με το σωστό τρόπο. Είναι μία προσπάθεια που απαιτεί χρόνια εκπαίδευσης για να μάθεις να εκτιμάς και να αναγνωρίζεις τη σημασία του ελεύθερου χρόνου.

Δεν κατακτάται με υλικά αγαθά, αλλά έχει να κάνει με τις μικρές απολαύσεις της ζωής που σε κάνουν να αισθάνεσαι ζωντανός, πλήρης και ευτυχισμένος. Είναι ένας τρόπος ζωής που στοχεύει στις καθημερινές στιγμές ευτυχίας, αξιοποιώντας το κάθε λεπτό με το να είσαι παρών και να απολαμβάνεις την ουσία κάνοντας κάθε στιγμή να μετράει.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *