«Άλμα» στους κβαντικούς υπολογιστές από Αυστραλούς επιστήμονες

«Άλμα» στους κβαντικούς υπολογιστές από Αυστραλούς επιστήμονες

www.unsw.edu.au

Ομάδα Αυστραλών ερευνητών με επικεφαλής την, αναγνωρισμένη στον κλάδο της κβαντικής φυσικής, καθηγήτρια Μισέλ Σίμονς, ανακοίνωσε ένα σημαντικό επίτευγμα στον χώρο των κβαντικών υπολογιστών, που ελπίζεται πως θα οδηγήσει σε «εκτόξευση» της υπολογιστικής ισχύος μέσα σε διάστημα περίπου μιας δεκαετίας.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η Σίμονς και η ομάδα της στο University of New South Wales ανακοίνωσαν μέσω επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Nature την Πέμπτη ότι ήταν σε θέση να επιτύχουν την πρώτη πύλη (gate) δύο qubits μεταξύ qubits ατόμων σε πυρίτιο, επιτρέποντας τη μεταξύ τους επικοινωνία 200 φορές ταχύτερα από ό,τι είχε επιτευχθεί στο παρελθόν, στα 0,8 νανοσεκόντ.

Το qubit είναι το κβαντικό bit: Υπό αυτή τη μορφή, αποτελείται από άτομα φωσφόρου σε πυρίτιο. Στους συμβατικούς υπολογιστές ένα bit μπορεί να βρίσκεται σε μία από δύο καταστάσεις- 1 ή 0. Για τα qubits, μπορεί να είναι 1 ή 0 ή και τα δύο ταυτόχρονα (superposition). Η ιδιότητά του αυτή επιτρέπει την επίλυση προβλημάτων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στα bits, οπότε μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές.

Μία πύλη των δύο qubits λειτουργεί σαν μια λογική πύλη στους συμβατικούς υπολογιστές- και οι ερευνητές του UNSW ήταν σε θέση να επιτύχουν μεγαλύτερες ταχύτητες φέρνοντας τα δύο qubits ατόμων πιο κοντά από ποτέ άλλοτε- μόλις 13 νανόμετρα- και παρατηρώντας και μετρώντας τις καταστάσεις τους σε πραγματικό χρόνο. Ένα ειδικό μικροσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για να εναποτεθούν σε πυρίτιο αφού είχε βρεθεί η βέλτιστη δυνατή απόσταση μεταξύ των δύο qubits.

Η σχετική έρευνα είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, αφού ερευνητές στην Αυστραλία αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν κβαντικό υπολογιστή σε υλικό πυριτίου.

Η Σίμονς είπε στον Guardian Australia πως η απόπειρα δημιουργίας κβαντικού υπολογιστή σε πυρίτιο ήταν μια «τολμηρή ενέργεια», μα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Η έρευνα δεν έχει προχωρήσει τόσο όσο οι αντίστοιχες της Google και της IBM, που έχουν φτιάξει επεξεργαστές των 72 και των 50 qubits. Ωστόσο η μείωση του error rate αποτελεί «κλειδί» για τον κλάδο, καθώς θεωρείται πως θα αποτελέσει το σημείο καμπής για να περάσουν οι κβαντικοί υπολογιστές σε πραγματικά άλλο επίπεδο σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *