Άνθιμος: Ανοίξτε πρώτα την Αγιά Σοφία και συζητάμε για τζαμί στον Λευκό Πύργο

1Ανοιχτός να συζητήσει το θέμα λειτουργίας μουσουλμανικού τεμένους στον… Λευκό Πύργο δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος εφόσον… ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως χριστιανικός ναός και ανοίξει ξανά η θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Απευθυνόμενος προς τους πιστούς που παρακολούθησαν την κυριακάτικη Θ. Λειτουργία, ο κ. Άνθιμος σχολίασε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ο οποίος τις προηγούμενες μέρες αναφέρθηκε σε λειτουργία τεμένους στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μας ζητάει να λειτουργήσει τζαμί στον Λευκό Πύργο είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για να συμπληρώσει «Να το συζητήσουμε το θέμα…».

Αμέσως μετά συμπλήρωσε πως «…εμείς λέμε χρόνια οτι πρέπει να λειτουργήσει η Αγία Σοφία με χριστιανούς ορθοδόξους που έχει εκεί ή τις χιλιάδες που από την άνοιξη και πέρα επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη (…) Η Αγιασοφιά πρέπει να λειτουργήσει, η Σχολή πρέπει να λειτουργήσει, που μας κοροϊδεύουν 45 χρόνια, για να πούμε κι εμείς…».

Σύμφωνα με ανώτατους εκκλησιαστικούς παράγοντες που σχολίασαν τα λεγόμενα του κ. Ανθίμου στο «orthodoxia.info» πραγματικά δεν θα υπήρχε πρόβλημα να ανοίξει μια συζήτηση για λειτουργία τεμένους ακόμη και στον Λευκό Πύργο εάν ο ναός της Αγίας Σοφίας αποδιδόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως λειτουργικός ναός και άνοιξε ξανά η θεολογική Σχολή της Χάλκης, ωστόσο, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές μια τέτοια «ανταλλαγή» θεωρείται απίθανη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μίλησε και για την αθεΐα που επικρατεί στην Ευρώπη. «Εάν η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και τα άλλα κράτη σήμερα, υποφέρουν από τους φανατικούς ισλαμιστές είναι γιατί σε μεγάλο βαθμό έχασαν την πίστη τους στο Χριστό μπήκαν στην απιστία δεν ενδιαφέρονται για τίποτα και τα κενά που δημιούργησε η απιστία τους τα γέμισαν οι μουσουλμάνοι που ήρθαν από τις άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους.

«Έχετε το νου σας στα παιδιά σας, εάν φθάσουμε εκεί χαθήκαμε» είπε.

Όσο για τις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ελληνικό χρέος, ο κ. Άνθιμος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν «Να φωτίσει τους εκπρόσωπους των κρατών της Ε.Ε. για να δώσουν, σύμφωνα με τα αιτήματα της ελληνικής αντιπροσωπείας μια λύση η οποία θα λύσει το πρόβλημα μας τώρα αλλά και βεβαίως θα δώσει και μια υπόσχεση ότι όλες αυτές οι υποχρεώσεις θα εξοφληθούν για να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *