Άνοιγμα του τρίτου ματιού: Ισχυρές αρχαίες πρακτικές για την ενεργοποίηση της επίφυσης και την ανάπτυξη της συνείδησης

Η εξισορρόπηση και η ενεργοποίηση της επίφυσης αποτελεί θεμελιώδη πρακτική για την επέκταση της συνείδησης και την αποκατάσταση της υγείας και της ζωντάνιας του φυσικού σώματος.

Οι βασικές αρχές ενεργοποίησης της επίφυσης: Εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος
Τόσο στη Κρανιοιερή εργασία όσο και στην Ταοϊστική πρακτική, το ενδοκρινικό σύστημα είναι μια κρίσιμη πύλη που ενώνει τη φυσική λειτουργία με την πνευματική εμπειρία. Το ενδοκρινικό σύστημα περιλαμβάνει τους ακόλουθους αδένες: την υπόφυση, την επίφυση, τον υποθάλαμο, τον θυρεοειδή, τον παραθυρεοειδή, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας και τις ωοθήκες / όρχεις.
Αυτοί οι αδένες χρησιμοποιούν ορμόνες (και όχι ηλεκτρικές παρορμήσεις που χρησιμοποιούνται από το νευρικό σύστημα) για την πραγματοποίηση αλλαγών στο σώμα μας, τα συναισθήματα, τη γνώση και την ενέργεια. Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που κυκλοφορούν στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και συντονίζουν τις κρίσιμες λειτουργίες του σώματος. Αυξάνουν ή μειώνουν τα νευρικά ερεθίσματα και μπορούν επίσης να δρουν ως νευροδιαβιβαστές.
Ο υποθάλαμος, η υπόφυση και οι επίφυλοι αδένες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικούς ρόλους στην πνευματική εμπειρία και θα εξερευνηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα τμήματα που ακολουθούν.

 

Η σχέση του υποθαλάμου / υπόφυσης

 

Με την πρόσβαση τόσο στο νευρικό όσο και στο ενδοκρινικό σύστημα, ο υποθάλαμος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη σύνδεση των δύο και στην ενεργοποίηση του επιγονιδιακού αδένα. Είναι επίσης συνδεδεμένος με το μεταιχμιακό σύστημα, ένα κέντρο για τα αισθήματα και τα συναισθήματά μας. Όταν συμπαρασύρεται με την υπόφυση, ο υποθάλαμος έχει ως εκ τούτου την ικανότητα να επηρεάζει τις περισσότερες από τις κύριες λειτουργίες συστημάτων και οργάνων στο σώμα καθώς και τα συναισθήματά μας. Ο υποθάλαμος και η υπόφυση ρυθμίζουν όλες τις βασικές διαδικασίες επιβίωσης, όπως η θερμοκρασία του σώματος, η πείνα, η δίψα, η κόπωση, η ανάπτυξη, ο ύπνος, το βάρος, η σεξουαλική λειτουργία, η ανακούφιση του πόνου, η αρτηριακή πίεση, οι κιρκαδικοί ρυθμοί και οι αντιδράσεις στρες όπως η «μάχη» ή η «πτήση».

 

Ο υποθάλαμος έχει περίπου το μέγεθος ενός αμυγδάλου και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το οπτικό χίασμα. Εκκρίνει νευροορμόνες που επικοινωνούν με την υπόφυση, σηματοδοτώντας την απελευθέρωση ή αναστολή βασικών ορμονών της υπόφυσης, οι οποίες με τη σειρά τους εναρμονίζουν και ενεργοποιούν τη λειτουργία των επιθηλιακών αδένων.

 

Ο υποφυσιακός αδένας έχει δύο κύριους λοβούς, οι οποίοι είναι σαφώς διαφορετικοί εμβρυολογικά, ανατομικά και λειτουργικά. Συνολικά, η υπόφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός μπιζελιού. Βρίσκεται κάτω από τον υποθάλαμο, που βρίσκεται στη σέλα του σφηνοειδούς οστού. Επειδή η υπόφυση περικλείεται από το σφηνοειδές οστό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αποπροσανατολισμούς ή περιορισμούς στην κίνηση αυτού του οστού. Αν πιέζετε τη γλώσσα σας στην οροφή του στόματος σας, στο μαλακό ουρανίσκο, πιέζετε την κάτω πλευρά της υπόφυσης.

 

Ο υποθάλαμος επικοινωνεί με τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης μέσω αιμοφόρων αγγείων και συνδέεται άμεσα με τον οπίσθιο λοβό μέσω του μίσχου της υπόφυσης ή της χοάνης. Αν και ο αδένας της υπόφυσης συχνά αναφέρεται ως κύριος αδένας επειδή φαίνεται να ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα, ο υποθάλαμος διαδραματίζει έναν πιο κρίσιμο ρόλο σε αυτό το σύστημα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Ο υποθάλαμος λαμβάνει και ενσωματώνει πληροφορίες από το υπόλοιπο σώμα και στη συνέχεια εκκρίνει τις νευρορμόνες που απελευθερώνουν ή αναστέλλουν τις βασικές ορμόνες της υπόφυσης. Με τη σηματοδότηση και την καθοδήγηση της υπόφυσης, ο υποθάλαμος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο ενδοκρινικό σύστημα και είναι σημαντικός με μεγαλύτερη έννοια για την ενεργοποίηση της επιζωογονίας.

 

Λειτουργίες της υπόφυσης στη σωματική υγεία και την πνευματική αφύπνιση

 

Ο πρόσθιος λοβός της υπόφυσης εκκρίνει επτά βασικές ορμόνες που σχετίζονται με τη γαλουχία, την απελευθέρωση τεστοστερόνης και την παραγωγή φύλου, θυρεοειδούς και ανθρώπινων ορμονών ανάπτυξης. Ο οπίσθιος λοβός δεν παράγει ορμόνες, αλλά αποθηκεύει και απελευθερώνει δύο σημαντικές από τον εγκέφαλο: οξυτοκίνη και αγγειοπρεσίνη. Η οξυτοκίνη ενδυναμώνει τα μητρικά ένστικτα, συνδέει μεταξύ των συντρόφων, την εμπιστοσύνη και τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η βαζοπρεσίνη επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, την επαναπορρόφηση του νερού στην κυκλοφορία του αίματος και επίσης διεγείρει τα πατρικό προστατευτικό και φροντιστικό ένστικτο.

 

Η υπόφυση σχετίζεται με την ανάπτυξή μας και η υγεία της είναι επίσης σημαντική για την ενεργοποίηση της σπονδυλικής στήλης. Όταν αρχίζει να δονείται συγχρονισμένα με τον επίφυτο αδένα, εμπνέεται να αναπτυχθεί και να ανανεωθεί τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

 

Η Επίφυση

 

Η Επίφυση βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, πίσω και πάνω από την υπόφυση. Επειδή η επίφυση «λούζεται» σε υψηλά φορτισμένο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (CSF) και έχει περισσότερη ροή αίματος ανά κυβικό όγκο από οποιοδήποτε άλλο όργανο, μπορεί να είναι ο αδένας με την υψηλότερη συγκέντρωση ενέργειας στο σώμα. Εκτός από τις υψηλές συγκεντρώσεις του CSF και του αίματος, η επίφυση είναι επίσης η κυρίαρχη πηγή της μελατονίνης του σώματος.

 

Η μελατονίνη και η Επίφυση
Η μελατονίνη είναι σημαντική για τις επιπτώσεις της στη διάθεσή μας, την ανοσοποιητική λειτουργία, τους κιρκαδικούς ρυθμούς, την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μας. Η μελατονίνη είναι γνωστή ως παράγοντας κατά της γήρανσης και κατά του στρες επειδή καταστέλλει την κορτιζόλη και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

 

Η παραγωγή μελατονίνης από την επίφυση ενεργοποιείται από το σκοτάδι και αναστέλλεται από το φως. Αφού απελευθερωθεί, η μελατονίνη κυκλοφορεί μέσω του εγκεφάλου, μέσω του CSF και εισέρχεται στα κοντινά αιμοφόρα αγγεία για διανομή στο υπόλοιπο σώμα. Όταν διαταραχθούν τα επίπεδα μελατονίνης, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μεταβολές της διάθεσης, κατάθλιψη και εποχιακές διαταραχές.

 

Σεροτονίνη και άλλη συνείδηση ​​που ενισχύει τα νευροχημικά που εκκρίνονται από την επίφυση:
Εκτός από την παραγωγή μελατονίνης, μια υγιής, ενεργοποιημένη επίφυση, μεταβολίζει επίσης και άλλα νευροχημικά που συντονίζουν φυσικές και συναισθηματικές διεργασίες σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτά τα νευροχημικά, όπως η πινολίνη (pinoline) και η διμεθυλοτρυπταμίνη (DMT), λέγεται ότι συνδέουν το νου και το σώμα. Η επίφυση παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή αυτών των νευροχημικών, διότι έχει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σεροτονίνης στο σώμα και η σεροτονίνη είναι ένας κρίσιμος πρόδρομος σε αυτά.

 

Πνευματικές πτυχές της επίφυσης
Δεδομένου του σημαντικού ρόλου της, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας υγιής, ενεργοποιημένος κωνοειδής αδένας έχει συνδεθεί με την πνευματικότητα για χιλιετίες. Το σχήμα του πεύκου βρίσκεται στην τέχνη και τα τεχνουργήματα πολλών αρχαίων παραδόσεων, όπου συνδέεται με τη φώτιση και την αθανασία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σεβάστηκαν αυτόν τον μικροσκοπικό αδένα και τον διατήρησαν χωριστά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μουμιοποίησης.

 

Με τις σπονδυλικές στήλες και τις σπείρες, το πεύκο απεικονίζει μια τέλεια ακολουθία Fibonacci που συμβολίζει την ανάπτυξη και την ενοποιητική δύναμη που στηρίζεται στη δημιουργία, ενσωματωμένη σε έναν ενεργοποιημένο επιγονικό αδένα.

 

Η επίφυση: κλειδί για το άνοιγμα του τρίτου ματιού
Οι πνευματικές παραδόσεις συσχετίζουν και ενεργοποιούν την επίφυση με το άνοιγμα του τρίτου ματιού της εσωτερικής όρασης, της διορατικότητας και της σοφίας. Η επιστημονική έρευνα αρχίζει να επικυρώνει τη σχέση μεταξύ της επιζωογονίας και του οράματος: η συγκριτική έρευνα της ανατομίας, της φυσιολογίας και της βιοχημείας της επίφυσης και του αμφιβληστροειδούς σε ένα ευρύ φάσμα ζωικών ειδών υποδεικνύει ότι τα δύο όργανα έχουν κοινές εξελικτικές και αναπτυξιακές διαδρομές. Τα σύγχρονα απολιθωμένα έμβια όπως το tuatara έχουν ένα φωτοευαίσθητο κωνικό μάτι με έναν υποτυπώδη φακό, τον κερατοειδή χιτώνα και τον αμφιβληστροειδή. Άλλα είδη, όπως οι βατράχοι, έχουν επίσης και εγκεφαλικούς οφθαλμούς. Στους ανθρώπους, τα κωνοειδή κύτταρα μοιάζουν με τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στη σύνθεση και με την παρουσία πρωτεϊνών που δεν βρίσκονται αλλού στο σώμα.

 

Η μελατονίνη και τα πνεύματικά μόρια
Όσον αφορά την πνευματική εμπειρία, η μελατονίνη ματαιώνει το σώμα και το μυαλό, επιτρέποντας την πρόσβαση στην υψηλότερη συνείδηση. Και οι δύο, πινολίνη και DMT, που εκκρίνονται από μια υγιή, ενεργοποιημένη επίφυση, είναι ψυχοδραστικές ουσίες που προκαλουν αλλαγές στην αντίληψη, τη διάθεση, τη συνείδηση, τη γνώση και τη συμπεριφορά. Η πινολίνη ενεργοποιεί τα οράματα και τις ονειρικές καταστάσεις που βρίσκονται στο συνειδητό μυαλό και έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους Αιγυπτίους και τους Ζωροαστρίνους στις τελετουργίες τους. Βοηθά στην αναπαραγωγή του DNA και λέγεται ότι αντηχεί με τον παλμό της ζωής σε ~ 8 κύκλους ανά δευτερόλεπτο.

 

Το DMT παράγεται στην επίφυση κατά τη διάρκεια του βαθύ διαλογισμού και μερικών εξαιρετικά ασυνήθιστων συνθηκών: γέννησης, σεξουαλικής έκστασης, ακραίου σωματικού στρες και επιθανάτιων εμπειριών. Αλλάζει – επηρεάζει επίσης τη συνείδηση ​​των ονείρων όταν απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της φάσης του ύπνου – Rapid Eye Movement. Το DMT συνδέει το σώμα και το πνεύμα λόγω της σχέσης του με τις οραματικές εμπειρίες και τις μη κανονικές καταστάσεις υπερβατικής συνείδησης. Ο Δρ Rick Strassman καλεί το DMT «Πνεύμα Μόριο».

 

Επίφυση και δονήσεις
Η ενεργοποιημένη επίφυση μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμπειρία μας μέσω της δόνησης. Όπως είδαμε νωρίτερα με την καρδιά, οι ρυθμικές δονήσεις μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στη γνώση, τα συναισθήματα και τη φυσική κατάσταση. Το γνωρίζουμε αυτό διαισθητικά και το βιώνουμε άμεσα όταν αισθανόμαστε τα αποτελέσματα που έχει η μουσική στη διάθεσή μας, στη μνήμη και στη φυσιολογία μας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο γάλλος μουσικός Fabien Maman διερεύνησε την επίδραση των ηχητικών δονήσεων στα κύτταρα. Διαπίστωσε ότι οι ήχοι μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα και να αναζωογονήσουν τα υγιή. Σήμερα, είναι πολύ διαδεδομένο οι γονείς να παίζουν κλασική μουσική για να τονώσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά τους πριν και μετά τη γέννηση.

 

Η παραμόρφωση του ρυθμού, που ονομάζεται επίσης συντονισμός, συμβαίνει όταν δύο μορφές κύματος αρχίζουν να ταλαντεύονται μαζί ακριβώς με τον ίδιο ρυθμό. Όταν ο υποθάλαμος και η υπόφυση συμπαρασύρονται με την παλμική δόνηση του επίφυτου αδένα, ολόκληρο το σύστημά μας μπορεί να στραφεί προς την αρμονία.

 

Οι Ταοϊστές πιστεύουν ότι ο Πολικός Αστέρας είναι η πηγή του αρχικού παλμού. Οι κραδασμοί από αυτό το αστέρι ήταν κρίσιμοι στην εξέλιξη των πρώτων μορφών ζωής στη Γη. Λέγεται ότι η ικανότητα της Γης να στηρίζει τη ζωή σχετίζεται με την κλίση του πλανήτη προς το Βόρειο Αστέρι (αντί να κατευθύνεται κατευθείαν προς τον ήλιο). Αυτός ο προσανατολισμός μεγιστοποιεί την κατοικήσιμη επιφάνεια και βελτιστοποιεί το περιβάλλον για τη ζωή των φυτών και των ζώων. Λόγω της ισχυρής δύναμης και της επιρροής του, πολλές ασκήσεις Qi Gong συνδέονται σκόπιμα με τον Πολικό Αστέρα. Σύμφωνα με τους Ταοϊστές, ο Πολικός Αστέρας εκπέμπει παλλόμενες δονήσεις οι οποίες επηρεάζουν και ενεργοποιούν την Επίφυση. Όταν η Επίφυση πάλλεται συγχρονισμένα με τον Πολικό Αστέρα, λαμβάνει κοσμικές πληροφορίες και τις μεταδίδει στον υποθάλαμο και την υπόφυση μέσω συντονισμού. Με τη σειρά τους, στέλνουν μηνύματα στην καρδιά που επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα μέσω του ηλεκτρομαγνητικού παλμού του.

 

Τα μαγνητικά πεδία και η επίφυση
Εκτός από την ευαισθησία στο φως και τις δονήσεις, η επίφυση ενεργοποιείται εν μέρει λόγω της έκθεσης σε μαγνητικά πεδία. Μελέτες με πτηνά και άλλα ζώα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επίφυση «βλέπει» τα μαγνητικά πεδία και βοηθά το σώμα να προσανατολιστεί στον χώρο, ενεργώντας ως κέντρο πλοήγησης. Αυτή η μαγνητική απόκριση εξηγεί επίσης γιατί οι γεωμαγνητικές καταιγίδες και το περιβαλλοντικό άγχος μπορούν να επηρεάσουν την επίφυση, οδηγώντας σε προβλήματα με τους κιρκάδιους ρυθμούς και την έκκριση μελατονίνης.

 

Όπως είδαμε προηγουμένως, η καρδιά δημιουργεί ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που διαπερνά ολόκληρο το σώμα. Όταν η καρδιά ενεργοποιείται με τις υψηλές συχνότητες αγάπης και συμπόνιας, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ενισχύεται και επεκτείνεται. Η ευαισθησία ττης επίφυσης στην ηλεκτρομαγνητική ενέργεια την προκαλεί να δονείται και να ενεργοποιείται σε συνεννόηση με την καρδιά. Καθώς αυτά τα δύο όργανα συστέλλονται μαζί, η υψηλή τους δόνηση ανοίγει το τρίτο μάτι σε μεγαλύτερη έμπνευση, διαίσθηση και εσωτερική όραση. Λόγω της σχέσης της επίφυσης με τον προσανατολισμό και τους κιρκαδικούς ρυθμούς, η αντίληψή μας για το χώρο και το χρόνο συχνά μετατοπίζεται όταν η επίφυση βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ανηψίας. Τέτοιες εμπειρίες έχουν αναφερθεί από τους διαλογιστές και τους επαγγελματίες του Chi Kung για χιλιετίες, και η έρευνα τώρα παρέχει εξηγήσεις για αυτά τα φαινόμενα.

 

Το Κρυστάλλινο Παλάτι (Crystal Palace)

 

Υποθαλάμος, υπόφυση και επιγονίδια

 

Στις ταοϊστικές πρακτικές, η περιοχή του εγκεφάλου που οριοθετείται από τους αδένες της επίφυσης, της υπόφυσης και του υποθαλάμου ονομάζεται το «Κρυστάλλινο Παλάτι» . Το Κρυστάλλινο Παλάτι βρίσκεται ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και μεταξύ του πρόσθιου εγκεφάλου του λόγου και του οπίσθιου εγκεφάλου του ενστίκτου. Πολλές πρακτικές διαλογισμού αναφέρονται στο Κρυστάλλινο Παλάτι, αλλά μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το ανιχνεύσουν επειδή αυτές οι δομές είναι μέσα στο κρανίο και δεν μπορούν να αγγιχτούν άμεσα.

 

Ωστόσο, με μια μικρή πρακτική, είναι απλή η σύνδεση και η ενεργοποίηση αυτών των πνευματικών αδένων μέσω της συνειδητοποίησης και της πρόθεσης μας. Η θέση του επιζωογόνου αδένα περιγράφεται συχνά ως το κέντρο της κεφαλής -είναι στο επίπεδο των φρυδιών, πάνω και πίσω από την υπόφυση και τον υποθάλαμο. Πίσω από τα μάτια, τα οπτικά νεύρα διασχίζουν το οπτικό chiasm. Κάτω από την οπτική chiasm βρίσκεται η υπόφυση, η οποία κάθεται στο sella turcica του σφηνοειδούς οστού. Πάνω και πίσω από το οπτικό chiasm είναι ο υποθάλαμος.

 

Η Επίφυση και η σχέση της με το φως
Και οι τρεις αδένες του Κρυστάλλινου Παλατιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και ανταποκρίνονται στο φως. Πριν από το 2002, η επιστήμη γνώριζε δύο μορφές υποδοχέων φωτός στο μάτι: κώνοι (για έγχρωμη όραση) και ράβδοι (για όραση με χαμηλό φωτισμό). Το 2002, ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τρίτο φωτοϋποδοχέα: κύτταρα στον αμφιβληστροειδή που περιέχουν μια ευαίσθητη στο φως χρωστική που ονομάζεται μελανοψίνη. Αυτά τα κύτταρα στέλνουν μηνύματα στον υπερκασματικό πυρήνα (SCN) του υποθαλάμου. Το SCN είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των κιρκαδιακών ρυθμών, οι οποίοι επηρεάζουν τον ύπνο, την εγρήγορση, τις ορμόνες, τη θερμοκρασία και τις πεπτικές λειτουργίες.

 

Όταν ο υποθάλαμος λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ή την απουσία φωτός, σηματοδοτεί την ενεργοποίηση της επίφυσης και την έναρξη ή την αναστολή της παραγωγής κορτιζόλης και μελατονίνης. Η μεταβολή των επιπέδων μελατονίνης προκαλεί μια σειρά αλλαγών στο SCN, την υπόφυση και τον αμφιβληστροειδή. Η υπόφυση αποκρίνεται επίσης στο φως μέσω της απελευθέρωσης της αγγειοπιεστίνης, η οποία επηρεάζει την SCN για να ρυθμίσει το κιρκαδικό ρολόι μας.

 

Εκτός από το φως που ανιχνεύεται από τα μάτια μας, οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι ολόκληρο το σώμα λειτουργεί ως δέκτης φωτός. Το φως που λάμπει σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορεί να ανιχνευθεί, σηματοδοτώντας το SCN και την επίφυση να διακόψουν την παραγωγή μελατονίνης. Επειδή υπάρχει τόσο πολύ φως στο περιβάλλον αυτές τις μέρες, τα συστήματά μας σπάνια δέχονται τη βαθιά χαλάρωση που συμβαίνει στο απόλυτο σκοτάδι. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η αφαίρεση των φωτεινών πηγών από την κρεβατοκάμαρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των κύκλων ύπνου, στη βελτίωση της γενικής υγείας και στη διέγερση της ενεργοποίησης και επανεξισορρόπησης της επιζωογονίας.

 

Οι πρακτικές Qi Gong για την ενεργοποίηση της επίφυσης και την εναρμόνιση του Κρυστάλλινου Παλατιού

 

Πολλές πρακτικές Chi Kung (επίσης γνωστές ως Qi Gong) περιέχουν απλά στοιχεία όπως οι αναπνοές ή μια μέθοδος πίεσης σε σημεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση των οστών και των αδένων του Κρυστάλλινου Παλατιού.

 

1. Αναπνέοντας

 

Διάφορες πρακτικές αναπνοής ενεργοποιούν τους αδένες της επιζωογονίας και της υπόφυσης καθώς επίσης διεγείρουν τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η αναπνοή λέγεται ότι ιονίζει το CSF και επομένως αυξάνει την ισχύ του.

 

2. Απαλά Χτυπηματάκια

 

Με απαλά χτυπηματάκια στο μέτωπό σας ανάμεσα στα φρύδια σας ενεργοποιείται η επίφυση και οι τρεις δομές του Κρυστάλλινου Παλατιού. Η δόνηση στέλνει ένα κύμα κατευθείαν πίσω στην επίφυση, ενεργοποιώντας την κατά τη διαδικασία. Ο ίδιος κραδασμός κινείται επίσης μέσω των οστών στο σφηνοειδές οστό, το οποίο με τη σειρά του διεγείρει την υπόφυση που βρίσκεται στο Τουρκικό Εφίππιο . Η δόνηση της υπόφυσης αφυπνίζει τον υποθάλαμο μέσω του μίσχου της υπόφυσης.

 

3. Ήχοι και Ψαλμοί

 

Μερικοί ήχοι και ψαλμωδίες στέλνουν δονήσεις στο Κρυστάλλινο Παλάτι, ενεργοποιώντας την επίφυση και άλλους αδένες, ενεργοποιώντας το CSF. Η ψαλμωδία των οκτώ δυνάμεων του pakua είναι μια εξαιρετικά ισχυρή άσκηση για την ενεργοποίηση του Κρυστάλλινου Παλατιού. Δείτε το «Cosmic Fusion» (Destiny Books, 2007) για πλήρεις οδηγίες σχετικά με την ψαλμωδία των οκτώ δυνάμεων.

 

4. Πίεση

 

Πιέζοντας τη γλώσσα σας στην οροφή του στόματός σας ενεργοποιείται η υπόφυση και μέσω των φυσικών και χημικών συνδέσεών της, ενεργοποιεί την επίφυση και τον υποθάλαμο.

 

5. Σφίξιμο

 

Όταν σφίγγουμε τα μάτια μας, η μυϊκή σύνδεση με το σφηνοειδές οστό ενεργοποιεί την υπόφυση. Το πιπίλισμα στα μάγουλά μας κινεί τη σιαγόνα, η οποία διεγείρει τον αυχένα και τις κρανιακές αντλίες. Η σύναψη του πρωκτού σφιγκτήρα και του περίνεου στέλνει δονήσεις στους μύες που περιβάλλουν τον πρωκτό και σχηματίζουν το πυελικό δάπεδο. Από τη λεκάνη, ο κραδασμός μετακινείται στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης και τον σωλήνα της σπονδυλικής στήλης στο ινιακό ρύγχος. Το σύστημα ενδοκρανιακής μεμβράνης μεταφέρει τη δόνηση στο κέντρο της κεφαλής, ενεργοποιώντας τους αδένες της επιζωογονίας και της υπόφυσης.

 

6. Σπειροειδής κίνηση

 

Οι σπειροειδείς κινήσεις όπως η περιστροφή του pakua, του συμβόλου Tai Chi ή των Dantians μας δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που ενεργοποιεί το CSF και ενισχύει τη δύναμη του καρδιακού πεδίου, ενεργοποιώντας έτσι τον επιγονώδη αδένα και άλλους αδένες του Κρυστάλλινου Παλατιού.

 

7. Να είσαι στο σκοτάδι

 

Το σκοτάδι προκαλεί αυξημένη παραγωγή και απελευθέρωση μελατονίνης, και τελικά της πινολίνης και DMT ως αποτέλεσμα της επίδρασής της στην ενεργοποίηση της επίφυσης βοηθώντας να τονώσει τη λειτουργία της και να ανοίξει το τρίτο μάτι.

 

8. Γέλιο και χαμόγελο

 

Το χαμόγελο ανοίγει τόσο την καρδιά όσο και το στέμμα, επιτρέποντας τη διείσδυση περισσότερου φωτός, αυξάνοντας παράλληλα τη δόνηση των οργάνων. Γελώντας και χαμογελώντας μειώνετε το στρες και χαλαρώνετε το σώμα, το οποίο αυξάνει τη ροή του chi. Το γέλιο προκαλεί επίσης την απελευθέρωση των ενδορφινών, προωθώντας τα συναισθήματα ευεξίας. Η χαλάρωση αυξάνει τη ροή του αίματος, η οποία ενισχύει τις επιδράσεις των ορμονών που απελευθερώνονται στο Κρυστάλλινο Παλάτι και έχει αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της επιζωογονίας.

 

9. Εστίαση

 

Η ενέργεια ρέει όπου πηγαίνει η προσοχή μας. Κατευθύνοντας την προσοχή μας στις δομές του Κρυστάλλινου Παλατιού αυτό θα τις ενεργοποιήσει.

 

Σημείωση: Το Tao δίνει επίσης έμφαση στη σημασία της καλής διατροφής και της ενυδάτωσης. Είμαστε 70-80% νερό, και το νερό είναι πολύ αγώγιμο. Για να αυξηθεί η ενεργοποίηση της επίφυσης και του Κρυστάλλινου Παλατιού, η επαρκής ενυδάτωση είναι κρίσιμη. Επιπλέον, μια καλή, ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη είναι χρήσιμη στην παροχή των δομικών στοιχείων για αυτά τα σημαντικά βιοχημικά προϊόντα. Η τρυπτοφάνη είναι άφθονη σε πολλά τρόφιμα, όπως σοκολάτα, φύκια, αμύγδαλα, μπανάνες, σουσάμι, ρεβίθια και φιστίκια.

 

Αναπνοή νωτιαίου μυελού: Η τελευταία πρακτική για πνευματική ενεργοποίηση και αφύπνιση

 

Το Τσι Κουνγκ μέσα από τα Μάτια της Κρανιοιερής Επιστήμης

 

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι πρακτικές Chi Kung και πώς ενεργοποιούν μια φυσική πνευματική εμπειρία και την ενεργοποίηση της επιζωογονίας χωρίς τη χρήση ουσιών, βοτάνων και άλλων λιγότερο οργανικών μεθόδων, ας δούμε τι συμβαίνει με την άσκηση αναπνοής του νωτιαίου μυελού.

 

Καθώς ασκούμε την αναπνοή του νωτιαίου μυελού, ο ρυθμικός παλμός του νωτιαίου μυελού δημιουργεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που φορτώνει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και ενισχύει την κυκλοφορία αυτού του σημαντικού υγρού σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της επιζωογονίας. Η αυξημένη ροή μετατοπίζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, τα μέσα με τα οποία το CSF ρυθμίζει την ικανότητα του σώματος να πραγματοποιεί ηλεκτρική ενέργεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η αγωγιμότητα, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να ρέει μέσω του νευρικού συστήματος, φορτίζοντας τα κύτταρα και προετοιμάζοντάς τα για ενεργοποίηση. Οποιεσδήποτε ψυχοδραστικές ουσίες (όπως το DMT) που απελευθερώνονται από την ενεργοποιημένη επίφυση επίσης εισέρχονται στο CSF, φορτώνοντάς το ακόμη περισσότερο.

 

Στην αναπνοή του νωτιαίου μυελού, η κίνηση του ιερού οστού μεταδίδει κραδασμούς πάνω στην σπονδυλική στήλη και στην ινιακή κοιλότητα μέσω του οπίσθιου σωλήνα. Συνδεδεμένο με την ινιακή κοιλότητα στη σφαιροειδή άρθρωση (SBJ), το σφαιρόειδο αρχίζει επίσης να δονείται, διεγείροντας την υπόφυση. Ταυτόχρονα, η κουνιστή κυματοειδής κίνηση του μίσχου της υπόφυσης ενεργοποιεί τον υποθάλαμο και γαλάκτει την υπόφυση, η οποία, όπως γνωρίζουμε, συνδέεται με την υγεία και την ενεργοποίηση της επίφυσης. Το άρμεγμα της υπόφυσης απελευθερώνει περισσότερη οξυτοκίνη και αγγειοπιεστίνη, που αυξάνουν τα συναισθήματα εμπιστοσύνης, χαλάρωσης, ειρήνης και ενσυναίσθησης μειώνοντας ταυτόχρονα το φόβο, το άγχος και την επιθετικότητα.

 

Ο υποφυσιακός αδένας βρίσκεται πάνω από τον σφηνοειδή κόλπο, ο οποίος αποχετεύεται σχεδόν απευθείας κάτω από το λαιμό. Κατά τη διάρκεια υψηλών επιπέδων ενθουσιασμού, το CSF μπορεί να εκκρίνεται στον σφηνοειδή κόλπο. Εδώ, η βαζοπρεσίνη και η ωκυτοκίνη αναμιγνύονται με το ήδη φορτισμένο CSF και στάζουν κάτω στο λαιμό, δίνοντάς μας το νέκταρ (συχνά αναφέρεται ως Soma) που περιγράφεται συχνά σε πνευματικές εμπειρίες. Τόσο η βαζοπρεσίνη όσο και η ωκυτοκίνη είναι κρίσιμες ορμόνες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γέννησης. Η παρουσία τους στο νέκταρ μπορεί να συμβάλει σε γενεσιουργές εμπειρίες. Οι επιδράσεις αυτών των ορμονών στη σύνδεση μπορούν επίσης να εξηγήσουν το συναίσθημα της βαθιάς σύνδεσης και της άνευ όρων αγάπης που αποτελεί μέρος πολλών εμπειριών διαφωτισμού.

 

Αυτή η ισχυρή ζύμη ταξιδεύει κάτω από το πίσω μέρος του λαιμού και στο στομάχι, όπου απορροφάται κατευθείαν μέσω των βλεννογόνων μεμβρανών. Ορισμένα από αυτά τα υγρά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος αργότερα στη διαδικασία του πεπτικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο, το νέκταρ φτάνει στο χαμηλότερο Dantian για ενσωμάτωση στο φυσικό σώμα, ενώνοντας τον ουρανό και τη γη.

 

Κατά τη διάρκεια των πνευματικών εμπειριών, ο ενεργοποιημένος εγκεφαλικός αδένας επηρεάζει το υπόλοιπο του εγκεφάλου μέσω της επιρροής του στο CSF, το οποίο πλήττει πλήρως τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Μετά το λούσιμο του εγκεφάλου, περίπου το ήμισυ του CSF επαναρροφάται στην κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι. Το άλλο μισό αφήνει το κεφάλι μέσω της λεμφικής αποστράγγισης. Από την λεμφαδένα, το υπερτροφοδοτούμενο CSF εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος του σώματος και μεταφέρεται στην καρδιά. Το αίμα ρέει μέσω της καρδιάς και των αγγείων σε σπειροειδή κίνηση, ενισχύοντας το ηλεκτρομαγνητικό φορτίο του CSF. Αυτές οι νευρικές, βιοχημικές και ηλεκτρομαγνητικές συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδιάς μπορεί να οδηγήσουν σε εκστατικές εντάσεις καρδιάς-μυαλού.

 

Το πεδίο καρδιάς είναι το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος: όταν η συνείδηση ​​μετακινείται από το κεφάλι προς την καρδιά, το πεδίο γίνεται ισχυρότερο και πιο οργανωμένο. Όταν το κεφάλι αντηχεί με τους κραδασμούς της καρδιάς, οι νευρώνες στον εγκέφαλο φωτίζουν διαφορετικά, μειώνοντας την ομιλία του νου, αυξάνοντας την επικοινωνία μεταξύ του νου και του σώματος και προκαλώντας την περαιτέρω ενεργοποίηση της επιζωογονίας. Έτσι, κατά τη διάρκεια των πνευματικών εμπειριών, η αμβροσία υγρού φωτός του CSF είναι ενεργή και στους τρεις Δαντιανούς, ενισχύοντας τις δυνάμεις τους. Επειδή ο θηλυκός αδένας κολλάει ο ίδιος στο CSF, μπορεί να υπάρξει ένας αυτο-ενισχυτικός βρόχος θετικής ανάδρασης που δημιουργεί εμπειρίες αιχμής. Επιπλέον, καθώς το πεδίο καρδιάς εκτείνεται και μπορεί να γίνει αισθητό σε απόσταση τουλάχιστον δέκα μέτρων από το σώμα, οι εμπειρίες μας έχουν επίσης τη δυνατότητα για κυμαινόμενο αποτέλεσμα στις κοινότητές μας.

 

Φώτα και μουσική
Η έρευνα από τον νευροχειρουργό Wilder Penfield ανέφερε το 1958 ότι η διέγερση του σωστού κροταφικού λοβού του εγκεφάλου οδήγησε τους ασθενείς να αναφέρουν πνευματικές εμπειρίες όπως ότι είδαν τον Θεό, βηήκαν έξω από το σώμα τους, ότι άκουγαν και έβλεπαν νεκρούς. Από τότε, οι μελέτες του Peter Fenwick και του Vernon Neppe δείχνουν επίσης συνδέσεις μεταξύ των μυστικιστικών εμπειριών και των χρονικών λοβών. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο διεγείρονται τα κροταφικά, ίσως είναι δυνατόν να εμπλέκεται το CSF που υπάρχει στην ενδοπλανδική δεξαμενή που βρίσκεται μεταξύ των κροταφικών λοβών.

 

Μια δομή που ονομάζεται colliculus βοηθά να προσανατολιστεί το κεφάλι σε ό, τι φαίνεται ή ακούγεται. Λαμβάνει οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα και έχει συνδέσεις αισθητήρα-κινητήρα για να βοηθήσει στον προσανατολισμό της κίνησης. Περιβάλλει τον αδένα της επίφυσης και ενεργοποιείται από τις εκκρίσεις του. Καθώς η ακεραιότητα επιταχύνεται, απελευθερώνοντας βιοχημικά όπως η σεροτονίνη, η τρυπταμίνη, η πονολίνη, η μελατονίνη ή το DMT, επηρεάζει το coliculus, το οποίο μπορεί να εξηγήσει μερικά από τα φώτα, τα οράματα και την ουράνια μουσική που αναφέρουν οι άνθρωποι όταν το τρίτο μάτι είναι ανοικτό και το Κρυστάλλινο παλάτι ενεργό.

 

Το ξύπνημα του πυρήνα του συνδέσμου μεταξύ του κρανίου και του ιερού οστού
Νωρίτερα αναφέραμε τη σύνδεση μήκους μαλακού ιστού μεταξύ του κρανίου και του ιερού οστού – του συνδέσμου Core. Για καλή ροή στο φυσικό σώμα, πρέπει να υπάρχει καλή σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ του ουρανού (κρανίου) και της γης (του ιερού οστού). Η αναπνοή του νωτιαίου μυελού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξυπνήσετε αυτή τη σύνδεση και να την κρατήσετε υγιή και έχει επίσης την πρόσθετη επίδραση της πρόκλησης ενεργοποίησης της επίφυσης.

 

Η αναπνοή του νωτιαίου μυελού αναζωογονεί τη σπονδυλική στήλη, προάγει την καλή κινητικότητα και την ευελιξία, ενεργοποιεί τις κρανιακές αντλίες και ενισχύει τη ροή του εγκεφαλικού νωτιαίου υγρού, ο οποίος με τη σειρά του διεγείρει την ενεργοποίηση της σπονδυλικής στήλης. Βοηθά επίσης να χαλαρώσει τους μυς της πλάτης έτσι ώστε ο διαλογισμός να είναι άνετος. Επίδης αυξάνει τη ροή του chi μέσω της σπονδυλικής στήλης.

 

Στη σύγχρονη ζωή, πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε ένα γραφείο και κάθονται για πολλές ώρες την ημέρα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι κάθονται επίσης και παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν στο διαδίκτυο με το που πάνε στο σπίτι τους. Τόσες ώρες καθιστικής ζωής εμποδίζουν την κίνηση του ιερού οστού και μειώνουν τη ροή. Η αναπνοή του νωτιαίου μυελού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξουδετερώσετε τις κακές επιδράσεις της παρατεταμένης καθιστικής ζωής .

 

Αναπνοή του νωτιαίου μυελού

 

1. Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια σας ελαφρώς ανοιχτά και τα γόνατά σας ελαφρώς λυγισμένα.

 

2. Χαλαρώστε και αρχίστε να παρατηρείτε πώς αισθάνεστε.

 

3. Ξεκινήστε να αναπνέετε φυσικά.

 

4. Στην επόμενη εισπνοή σας, κρατώντας τους αγκώνες σας λυγισμένους και τα δάχτυλά σας προς τον ουρανό, φέρτε τα χέρια σας στο επίπεδο των ώμων σας τραβώντας τα λίγο πίσω. Γυρίστε απαλά το ιερό οστό σας προς τα πίσω, κυρτώνοντας τη σπονδυλική σας στήλη. Ανοίξτε το στήθος σας και αφήστε τον θώρακα να επεκταθεί, ενεργοποιώντας τον θύμο αδένα και τους επινεφρίδιους. Αφήστε το κεφάλι σας να πέσει προς τα πίσω και αφήστε το σαγόνι σας να μαλακώσει.

 

5. Καθώς εκπνέετε, γέρνετε το ιερό οστό σας προς τα εμπρός, σφίγγοντας τον κόκκυγα και στρογγυλεύοντας τη σπονδυλική σας στήλη σαν να παιρνει το σχήμα μιας μπάλας. Φέρτε τους αγκώνες σας μπροστά από το στήθος σας και αφήστε το πηγούνι σας να πέσει προς το στήθος σας καθώς σφίγγετε ελαφρά τα δόντια σας.

 

6. Επαναλάβετε 9 ή 18 φορές, στη συνέχεια επιστρέψτε το κεφάλι και τη σπονδυλική σας στήλη στο ουδέτερο και ξεκουραστείτε.

 

Μετάφραση: awakengr.com από το βιβλίο Craniosacral Chi Kung: Integrating Body and Emotion in the Cosmic Flow των Mantak Chia και Joyce Thom. Των εκδόσεων Inner Traditions International

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *