Έμπολα: Επτά στους δέκα Έλληνες ανησυχεί για επιδημία στη χώρα

1Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο επιδημίας Έμπολα στην χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα (57,7%) εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον ιό κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Οι Έλληνες εκφράζουν στην πλειοψηφία τους εμπιστοσύνη στο ιατρικό προσωπικό, στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν και ζητούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μεγάλο ποσοστό πάντως, περίπου 40%, απάντησε στην έρευνα πως δεν ανησυχεί από το ενδεχόμενο επιδημίας Έμπολα στην Ελλάδα.

Η έρευνα έγινε από την εταιρία ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 13 και 14 Οκτωβρίου και συμμετείχαν 1.155 άτομα από όλη τη χώρα. Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

Ο ένας στους δύο ερωτηθέντες (57,7%) απαντά ότι ανησυχεί μήπως ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του εκτεθεί στον ιό Εμπολα. Στον αντίποδα βρίσκονται οι τέσσερις στους δέκα, που δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν.

Ωστόσο, το 73,8% δηλώνει ότι ανησυχεί για ένα ξέσπασμα του ιού Εμπολα στην Ευρώπη. Το 71,2% δίνει την ίδια απάντηση για την Ελλάδα.

Οι επτά στους δέκα Ελληνες (73,2%) δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους έλληνες γιατρούς και θεωρούν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν επιδημία του ιού Εμπολα στην Ελλάδα. Το ίδιο πιστεύει μεγάλη μερίδα του κόσμου για το ΚΕΕΛΠΝΟ (54,8%) και για τον ΠΟΥ (54%). Διχασμός των πολιτών υπάρχει για τα νοσοκομεία της χώρας. Το 48,1% έχει εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία, ενώ το 51,2% έχει την αντίθετη άποψη. Πολύ μικρό ποσοστό (16,9) εμπιστεύεται τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού και ακόμη μικρότερο (12,2) τη Δημοτική Αρχή της περιοχής του.

Οι πολίτες μπορεί να δείχνουν, στην πλειοψηφία τους, εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ζητούν όμως σε ποσοστό 96,4% τη λήψη πιο ενεργών μέτρων πρόληψης για να αποτραπεί η είσοδος του ιού στη χώρα.

Συγκεκριμένα:

– Οι περισσότεροι (96,1%) θέλουν να γίνεται έλεγχος όλων των λαθρομεταναστών από τις πληγείσες χώρες.

– Το 95,8% ζητεί έλεγχο των επιβατών όλων των πτήσεων από χώρες που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα.

– Το 91,9% εκφράζει την επιθυμία να γίνεται έλεγχος όλων των παράνομων μεταναστών στα νησιά και στον Εβρο.

– Το 79,7% ζητεί έλεγχο στις πύλες εισόδου σε όποιον μπαίνει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.

– Tο 66,8% θέλει να απαγορευτούν οι πτήσεις από και προς τις χώρες όπου υπάρχει επιδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 96,4% επιθυμεί την πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Εξαιτίας της ενημέρωσης των τελευταίων δύο μηνών για τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης του ιού Εμπολα, οι γνώσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν. Το 84,2% γνωρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μετά από επαφή με σωματικά υγρά (σάλιο, αίμα, ιδρώτας), 41,8% με σεξουαλική επαφή και 37,9% με μολυσμένη σύριγγα. Το 37,1% είπε μετά από επαφή με το δέρμα και μόλις το 19,5% απάντησε «μέσω του αέρα», κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Να αναφερθεί ότι οι ερωτηθέντες έδιναν περισσότερες από μία απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, το 79,9% απάντησε ότι πρέπει να ανησυχήσει κανείς όταν παρουσιάζει πυρετό πάνω από 38,6 βαθμούς Κελσίου, ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες (54,5%), έντονους μυϊκούς πόνους (49,4%), σοβαρή κεφαλαλγία (44,2%) και αδυναμία – καταβολή (42,9%).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *