Ένα ιερό δώρο! Η Διαίσθηση μας.

1Διαίσθηση, ένστικτο, έκτη αίσθηση: όπως και να την ονομάσουμε, αναφερόμαστε σε μία ιδιότητα της ανθρώπινης φύσης, που επιτρέπει να συλλάβουμε μία αλήθεια, μία κατάσταση, μία όψη της πραγματικότητας Χωρίς τη συμμετοχή της λογικής, των αισθήσεων ή της γνώσης. Είναι ένας άλλος τρόπος, ένας άλλος δρόμος, για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα.

Πολλές φορές την έχουμε χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά μας χωρίς να το καταλάβουμε. Έχουμε πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας ή έχουμε αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, επειδή εμπιστευτήκαμε το «ένστικτο» μας.

Στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας το φως της διαίσθησης οδήγησε σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις και σε κορυφαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Είναι μία σημαντική δύναμη που έχει ωθήσει την ανθρωπότητα να προχωρήσει μπροστά και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει. Ο Δυτικός πολιτισμός μας ωστόσο την υποτίμησε και της αφαίρεσε τη θέση που της ανήκει δίνοντας μεγαλύτερη αξία στην καθαρή λογική.

Ο διαισθητικός νους είναι ένα ιερό δώρο και ο λογικός νους ένας πιστός υπηρέτης. Δημιουργήσαμε μία κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο»

Ο Γκερντ Γκιγκερέντσερ, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στο Βερολίνο, μελετά εδώ και χρόνια τη διαίσθηση. Υποστηρίζει πως αν την εμπιστευόμασταν περισσότερο θα ήμασταν πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι. Πιστεύει ότι δεν λειτουργεί ούτε τυχαία ούτε με αυθαίρετο τρόπο, αλλά αντίθετα κρίνει και αποφασίζει βασιζόμενη σε υποσυνείδητους εμπειρικούς κανόνες προσπαθώντας να βρει την πιο απλή και αποτελεσματική λύση όταν χρειάζεται.

Βέβαια δεν είναι πάντοτε αλάνθαστη. Γι? αυτό χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα κριτήριο, καθώς υπάρχουν φορές που η διαισθητική μας ικανότητα μπορεί να θολώσει ή να εξασθενήσει.

Σε κάθε περίπτωση είναι μία φωνή που πηγάζει από το βάθος του εσωτερικού μας εαυτού και που αξίζει να ακούσουμε με προσοχή και σε πολλές περιπτώσεις να την ακολουθήσουμε.

psixologikosfaros.gr

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *