«Έξυπνα» ρούχα που ενισχύουν τις ηλεκτρονικές συσκευές των κατόχων τους

«Έξυπνα» ρούχα που ενισχύουν τις ηλεκτρονικές συσκευές των κατόχων τους

NUS

Ερευνητές στη Σιγκαπούρη δημιούργησαν «έξυπνα» ρούχα τα οποία, όπως λένε, μπορούν να ενισχύουν το σήμα των ηλεκτρονικών συσκευών του κατόχου τους, εξοικονομώντας ενέργεια και κάνοντας τις μπαταρίες τους να κρατούν περισσότερο.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συγκεκριμένη εφεύρεση αποκαλείται «μεταϋλικό» (metamaterial) και επιτρέπει σε είδη κυμάτων όπως το Bluetooth και το Wi-Fi να «γλιστρούν» πάνω στα ρούχα και ανάμεσα στις συσκευές, αντί να εκπέμπονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του National University, επιτρέπει σε αισθητήρες και wearable συσκευές όπως smartwatches και ασύρματα ακουστικά να συνδέονται καλύτερα και γρηγορότερα, εξοικονομώντας ενέργεια.

«Αυτό το T-shirt αυξάνει την ασύρματη συνδεσιμότητα των συσκευών στο σώμα μου 1.000 φορές» είπε ο επίκουρος καθηγητής Τζον Χο, φορώντας ένα μπλουζάκι με λωρίδες μεταϋλικού. Ο Χο επέβλεψε τη δεκαμελή ομάδα που ανέπτυξε τη συγκεκριμένη τεχνολογία μέσα σε διάστημα ενός έτους, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις των ζωτικών ενδείξεων αθλητών ή ασθενών σε νοσοκομεία. Επίσης, θα μπορούσε να κρατήσει τα σήματα πιο ασφαλή, μεταδίδοντας ευαίσθητα δεδομένα κοντά στο σώμα, έτσι ώστε να μην είναι ευάλωτα σε υποκλοπές.

Η ομάδα των ερευνητών έχει κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία για τη συγκεκριμένη εφεύρεση- ύφασμα, που μπορεί να πλένεται, να στεγνώνεται και να σιδερώνεται όπως τα κανονικά ρούχα, ενώ το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε μόλις μερικά δολάρια ανά μέτρο.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *