Έρευνα: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής

Η συστηματική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο της ζωής ακόμα και κατά τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Δίαιτες όπως αυτή του Άτκινς, που αντικαθιστούν τις μερίδες υδατανθράκων με ζωική πρωτεΐνη, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για την άμεση απώλεια βάρους και την προστασία απέναντι σε κάποιες ασθένειες που ευαγγελίζονται.
Μία νέα έρευνα όμως, που έγινε σε βάθος 25 ετών, καταδεικνύει πως η πιο μετριοπαθής μείωση των υδατανθράκων σε συνδυασμό με τη στροφή από το κρέας σε φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά, είναι καλύτερη για τον οργανισμό.
Στην έρευνα, 15.400 Αμερικανοί συμπλήρωναν συστηματικά ερωτηματολόγια για τη συχνότητα, το είδος και την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που προσλαμβάνουν το 50% με 55% των απαραίτητων θερμίδων από υδατάνθρακες παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους ακολουθούν κυρίως πρωτεϊνική διατροφή.
Υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα λαχανικά και τα φρούτα και η κύρια πηγή τους είναι αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών με μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων παρουσιάζουν προσδόκιμο ζωής που αγγίζει τα 83 χρόνια.
Αντίθετα, όσοι παίρνουν μόλις το 30% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες έχουν, κατά μέσο όρο, προσδόκιμο ζωής 79 ετών.
Στον αντίποδα, όσοι συνηθίζουν να τρώνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, (65% της διατροφής του) επίσης παρουσιάζουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνά τα 82 χρόνια. Παραμένουν ωστόσο στατιστικά μακροβιότεροι από τους «πρωτεϊνικούς».
Τα ευρήματα συμφωνούν και με προηγούμενες έρευνες που έγιναν πάνω σε 400.000 σε 20 διαφορετικές χώρες.
Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η στροφή στα φυτικά λίπη και στις πρωτεΐνες αυξάνουν την πιθανότητα για υγιή γηρατειά ενώ η υπερβολή σε ζωικές πρωτεΐνες φαίνεται πως έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *