Έρευνα: Τα εργοστασιακά ρομπότ στις ΗΠΑ θα κοστίζουν λιγότερο από τους εργάτες στην Αφρική μέσα σε 20 χρόνια

Έρευνα: Τα εργοστασιακά ρομπότ στις ΗΠΑ θα κοστίζουν λιγότερο από τους εργάτες στην Αφρική μέσα σε 20 χρόνια

SHUTTERSTOCK

Μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες θα είναι πιο φθηνό να χρησιμοποιεί κανείς ρομπότ στα εργοστάσια των ΗΠΑ από το να προσλαμβάνει εργάτες στην Αφρική, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η πτώση του κόστους της αυτοματοποίησης αναμένεται να προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς οι βιομηχανίες φέρνουν τα εργοστάσιά τους πίσω στις πλουσιότερες οικονομίες. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι φτωχότερες χώρες θα επηρεαστούν λιγότερο από αυτήν την τάση, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η εκτίμηση του ODI (Overseas Development Institute) είναι διαφορετική- αν και επισημαίνεται πως οι αφρικανικές χώρες έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για αυτή την αλλαγή.

«Οι αφρικανικές χώρες δεν πρέπει να στραφούν μακριά από τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά αντ'αυτού πρέπει να προετοιμαστούν, αυξάνοντας την πρόσβαση στο Ίντερνετ, επενδύοντας στις τεχνικές δεξιότητες και προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία» είπε η Καρίσμα Μπάνγκα, ερευνήτρια του ODI. «Αν γίνει σωστά, η αυτοματοποίηση μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές ευκαιρίες για τις αφρικανικές χώρες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των εργατών στον κατασκευαστικό τομέα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην υπόθεση πως οι φτωχότερες χώρες δεν θα επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση λόγω έλλειψης κεφαλαίων για επενδύσεις σε αυτόν, ο Ντερκ Βίλεμ τε Βέλντε, διευθυντής του προγράμματος Supporting Economic Transformation, ανέφερε σε μια σχετική ανακοίνωση ότι η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για μια «υπερβολικά αισιόδοξη» εκτίμηση.

«Αυτή τη στιγμή το κόστος της χρήσης ρομπότ στην επιπλοποιΐα είναι ακόμα πιο υψηλό από αυτό των εργατών, αλλά αυτό δεν θα ισχύει σε 15 χρόνια».

Ειδικότερα, στην αναφορά του ODI (Digitalisation and the Future of Manufacturing in Africa) διαπιστώνεται πως, στον τομέα της κατασκευής επίπλων, το κόστος της χρήσης ρομπότ και 3D εκτυπωτών στις ΗΠΑ θα είναι χαμηλότερο από τους μισθούς στην Κένυα ως το 2034. Επίσης, στην Αιθιοπία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ODI, οι ρομποτικοί αυτοματισμοί θα είναι κοστίζουν λιγότερο από τους Αιθίοπες εργάτες ως το 2038-2042.

Πάντως, σύμφωνα με την αναφορά, αυτό δίνει στην ήπειρο περιθώριο 1-2 δεκαετιών για να βελτιώσει τις δυνατότητές της σε τομείς που κινδυνεύουν λιγότερο από την αυτοματοποίηση, όπως τα τρόφιμα, ο ρουχισμός κ.α- ενώ επίσης συστήνεται η αύξηση της πρόσβασης σε ευρυζωνικό Ίντερνετ, η βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων, η έμφαση σε επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία και μαθηματικά στην εκπαίδευση κ.α.


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *