«Αίνιγμα» με τη Google: Πέτυχε όντως «κβαντική υπεροχή»;

«Αίνιγμα» με τη Google: Πέτυχε όντως «κβαντική υπεροχή»;

ERIK LUCERO/GOOGLE

Σε ένα ιδιαίτερο «αίνιγμα» εξελίσσεται η υπόθεση επιστημονικού άρθρου από ερευνητές της Google, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως δημιούργησαν τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή ο οποίος είναι σε θέση να πραγματοποιεί υπολογισμούς πολύ πέρα από τις δυνατότητες των σημερινών υπερυπολογιστών: Το εν λόγω paper εντοπίστηκε από τους Financial Times σε ιστοσελίδα της NASA την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο αργότερα κατέβηκε, προκαλώντας ερωτήματα.

Σύμφωνα με τους FT, οι ερευνητές υποστήριζαν πως ο επεξεργαστής τους ήταν σε θέση να πραγματοποιεί μέσα σε τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα έναν υπολογισμό για τον οποίο ο σημερινός υπερυπολογιστής Summit θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια. Πάντα σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει επίτευξη «κβαντικής υπεροχής» (quantum supremacy), δηλαδή δυνατότητας για πραγματοποίηση υπολογισμών από υπολογιστές που προηγουμένως ήταν αδύνατοι.

«Αυτή η δραματική επιτάχυνση, σε σχέση με όλους τους γνωστούς κλασικούς αλγορίθμους, αποτελεί μια πειραματική υλοποίηση κβαντικής υπεροχής σε υπολογιστική εργασία» έγραφαν σχετικά οι ερευνητές, όπως αναφέρουν οι FT, προσθέτοντας πως «από όσο γνωρίζουμε, αυτό το πείραμα αποτελεί τον πρώτο υπολογισμό που μπορούσε να γίνει μόνο με κβαντικό επεξεργαστή».

Το σύστημά τους, ανέφεραν οι ερευνητές, μπορεί να πραγματοποιεί μόνο έναν συγκεκριμένο, εξαιρετικά τεχνικής φύσης, υπολογισμό, και η χρήση κβαντικών υπολογιστών για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων είναι ακόμα χρόνια μακριά. Ωστόσο οι ερευνητές της Google, σημειώνουν οι FT, έκαναν λόγο για ένα «ορόσημο προς το κβαντικό computing πλήρους κλίμακας» και προέβλεπαν πως η ισχύς των κβαντικών υπολογιστών θα επεκτείνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς- υψηλότερους από αυτούς του Νόμου του Μουρ σχετικά με τα τσιπ πυριτίου.

Αν και υπάρχουν και άλλα πρωτότυπα κβαντικών υπολογιστών, από διάφορες εταιρείες, πραγματοποιούν τις ίδιες εργασίες με τους κλασικούς υπολογιστές, απλά πολύ πιο γρήγορα. Εάν/ όταν οι «πραγματικοί» κβαντικοί υπολογιστές γίνουν πραγματικότητα, αναμένεται να ανοίξουν νέους ορίζοντες στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών «ξεκλειδώνοντας» τεράστιες δυνατότητες.

H Google, όπως σημειώνουν οι FT, δεν έχει προβεί σε σχετικά σχόλια.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *