Αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε χθες την επιστολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM και EFSF).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε χθες την επιστολή με την οποία ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM και EFSF) να εγκρίνουν την πρόωρη εξόφληση του «ακριβού» μέρους του δανείου του ΔΝΤ, ύψους περίπου 2,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το δάνειο που προγραμματιζόταν να εξοφληθεί έως τις αρχές του 2021 και επιβαρύνεται με επιτόκιο 4,91%, όπως έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών. Με την προεξόφλησή του, το ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ. Αλλα περίπου 5,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν έως τις αρχές του 2024.

Η διαδικασία θα είναι σχετικά χρονοβόρα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα ολοκληρωθεί πριν από την πάροδο περίπου 2 μηνών.

Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους του στο Eurogroup στο Ελσίνκι την περασμένη Παρασκευή. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε, στη συνέντευξη Τύπου στη συνέχεια, την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης.

Οπως δήλωσε χθες, με αφορμή την αποστολή της επιστολής, «η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για 10ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Τυπικά, αυτό που ζητεί η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί ο ESM/EFSF από το δικαίωμα να διεκδικήσει και ο ίδιος πρόωρη εξόφληση του ίδιου ποσοστού του δανείου του προς την Ελλάδα. Το δικαίωμα αυτό διατηρεί ο ESM/ΕFSF, καθώς έχει αντίστοιχο καθεστώς προτίμησης με το ΔΝΤ.

Φυσικά, θα ήταν αδύνατον να εξοφλήσει η Ελλάδα περίπου το 1/3 του υπολοίπου των δανείων προς τον μηχανισμό, όπως θα κάνει με το ΔΝΤ. Για να γίνει, όμως, κατ’ εξαίρεσιν, η εξόφληση μόνο του ΔΝΤ, απαιτείται έγκριση από τον μηχανισμό, στην οποία θα πρέπει να συναινέσουν τα κράτη-μέλη του.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακινήσει το θέμα και είχε επίσης, αρχικώς, βρει θετική ανταπόκριση εκ μέρους του κ. Ρέγκλιγκ. Μάλιστα, είχε προσδώσει και πολιτική διάσταση στην κίνησή της αυτή, με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι πρόθεσή του ήταν να «πάψει να είναι εδώ το ΔΝΤ», κάτι που –στην πραγματικότητα– δεν είχε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του. Στη συνέχεια, όμως, η παροχολογία της κυβέρνησης Τσίπρα προκάλεσε ενόχληση των θεσμών, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι δεν επρόκειτο να προωθήσουν το αίτημα προεξόφλησης του ΔΝΤ.

Αλλά και η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, δεν υπέβαλε καν το αίτημα όπως έπρεπε, με βάση την τυπική διαδικασία, καθώς προφανώς προέβλεπε την κατάληξή του.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *