Ακριβοί διαγωνισμοί, παρατάσεις προγραμμάτων και συμβάσεων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πέραν των μετατάξεων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί είτε με υπουργικές τροπολογίες που κατατίθενται στη Βουλή είτε με υπουργικές αποφάσεις, πάσης φύσεως διευθετήσεις με προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες. Αναλυτικά:

• Για να καταβληθούν μισθοί στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η σχετική τροπολογία ορίζει την επιχορήγηση της εταιρείας σε 5,85 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, με στόχο την εξόφληση των οφειλών της προς τους εργαζομένους και τους τευτλοπαραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες ορίζονταν οι περίπου 800 θέσεις του ελληνικού Δημοσίου στις οποίες θα μπορούσαν να μεταταχθούν οι περίπου 200 εργαζόμενοι της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε επί μήνες το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, διαπραγματευόμενη με διάφορους, μη αξιόπιστους επενδυτές, προκειμένου ν’ αποφύγει να βάλει η ίδια το λουκέτο στην εταιρεία.

• Μπορεί λεωφορεία να μη διαθέτει ο ΟΑΣΘ, αλλά σε 12 μήνες θα αποκτήσει ένα πανάκριβο σύστημα τηλεματικής. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που προκήρυξε, χθες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο ΟΑΣΘ προτίθεται μέσα στους επόμενους 12 μήνες να αποκτήσει και να λειτουργήσει ένα σύστημα τηλεματικής αξίας 39 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για το έργο θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου 2019 (μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών) και το άνοιγμα των προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουλίου 2019. Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ.

• Παρατείνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ήδη εφαρμόζονται στις Περιφέρειες, στους 276 δήμους, στα κέντρα πρόνοιας και στην αντιπυρική προστασία, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας. Στα συγκεκριμένα προγράμματα απασχολούνται περισσότεροι από 35.000 άνεργοι.

• Επιπλέον, προβλέπεται η παράταση της διάρκειας απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας στον ΟΑΕΔ, για 3 μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με εκτιμώμενη δαπάνη 641.000 ευρώ, αλλά και των ατομικών συμβάσεων εργασίας για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης των υπηρεσιών των υπουργείων και των εποπετυόμενων από αυτά νομικών προσώπων.

• Αλλη τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων που έχουν την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας κατά παρέκκλιση των περιορισμών. Το κόστος της συγκεκριμένης διάταξης εκτιμάται σε 5,4 εκατ. ευρώ για το 2019 και 10,8 εκατ. ευρώ για κάθε ένα έτος.

• Παρέχεται η δυνατότητα να χορηγηθούν στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για επιπλέον 6 μήνες, από τις 22 Ιουνίου.

• Ετοιμη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τροπολογία που εντάσσει τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας στο ενιαίο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ. Οι περίπου 17.500 συνταξιούχοι βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τη διοίκηση της τράπεζας για την τύχη του ταμείου τους ΛΕΠΕΤΕ, που έχει σταματήσει να καταβάλει συντάξεις εδώ και 18 μήνες. Η τροπολογία θα προβλέπει τη διαχείριση και καταβολή των συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ, με μειώσεις που αγγίζουν το 40%-45%.

• Την πρόσθετη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με 1.047.220,54 ευρώ υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στο πλαίσιο καταβολής εφάπαξ ποσού στους πανεπιστημιακούς και στο υπόλοιπο προσωπικό των ΑΕΙ. Επίσης, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ανακοίνωσε ότι ξεκινά η καταβολή της υποτροφίας στους επιμελείς φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς και άλλες κοινωνικές ομάδες. Το ΙΚΥ εκτιμά ότι η καταβολή θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 14/6.

Εν τω μεταξύ, επανέρχονται και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογίες των οποίων την ψήφιση επιδιώκουν σήμερα, στο τελευταίο προς έγκριση νομοσχέδιο, έχοντας αυτή τη φορά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ισχύσει η απόφαση για μη αποδοχή βουλευτικών τροπολογιών, την οποία είχε προχθές επικαλεστεί ο κ. Σωκ. Φάμελλος. Στο πλαίσιο αυτό, έσπευσαν να καταθέσουν μέσα στην πρώτη ώρα που είχαν τη σχετική δυνατότητα τις έντεκα αρχικές τροπολογίες τους, ώστε να ρυθμιστούν κατά κανόνα υποθέσεις της εκλογικής τους περιφέρειας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *