Αλλαγή φρουράς στην Αυτοδιοίκηση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την τελευταία εβδομάδα της θητείας τους διανύουν οι απερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, και από την 1η Σεπτεμβρίου οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν επισήμως τα ηνία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η θητεία των νέων τοπικών αρχόντων ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αρκετοί νεοκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες, θέλοντας να καταδείξουν τη σημασία της Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη της χώρας, θα πραγματοποιήσουν την ορκωμοσία τους σε δημόσιους χώρους, έξω από τα τα συνήθη δημαρχιακά και περιφερειακά κτίρια. Μάλιστα, ύστερα από πλήθος σχετικών αιτημάτων που διατυπώθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία η ορκωμοσία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε χώρο θα επιλέξουν οι αιρετοί, εφόσον πρόκειται για δημόσιο χώρο εντός των ορίων του δήμου ή της περιφέρειας που εξελέγησαν.

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η νέα δημοτική αρχή θα ορκιστούν την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 και ώρα 18.00, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ο κ. Μπακογιάννης έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, θέλοντας να απευθύνει ένα μήνυμα προς όλους ότι θα δώσει τη μάχη της καθημερινότητας στην πόλη, ότι θα είναι δήμαρχος όχι μόνο του κέντρου αλλά όλων των γειτονιών των επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας. Η Ακαδημία Πλάτωνος επιλέχθηκε ως χώρος γιατί, σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο, είναι μία από τις γειτονιές που, εκτός από τα μεγάλα τους προβλήματα, έχουν κρυμμένους θησαυρούς, σύγχρονους αλλά και ιστορικούς, που στόχος είναι να αναδειχθούν αλλάζοντας την εικόνα της πόλης. Στο παρά πέντε, σε σχέση με την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, θα ορκιστεί ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς και τα αιρετά μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Αυγούστου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, στις 20.00.

Ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος επέλεξε το Μέγαρο Χορού για την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε, ώστε να μπορούν, λόγω χώρου, όσοι πολίτες επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.

Στο κατάμεστο θέατρο Ομήρειο ορκίστηκε χθες ο νέος δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. Στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στην τάφρο της μεσαιωνικής πόλης, αναμένεται να λάβει χώρα η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, σήμερα το βράδυ στις 20.00.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αιρετοί –ακόμα και εκείνοι που επανεξελέγησαν– θα πρέπει να έχουν ορκιστεί έως την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η θητεία τους.

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους
και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», είναι ο όρκος των εκλεγμένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο μπορούν να δώσουν είτε ενώπιον του Ευαγγελίου είτε ενώπιον ιερού βιβλίου άλλου δόγματος (π.χ. του Κορανίου). Επίσης όποιος δεν θέλει να δώσει θρησκευτικό όρκο καλείται να ορκιστεί ως εξής: «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 8 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχει συγκληθεί σε σώμα το δημοτικό συμβούλιο κάθε πόλης, προκειμένου να εκλέξει προεδρείο. Στην ίδια συνεδρίαση προβλέπεται και η εκλογή των επιτροπών οικονομικών και ποιότητας ζωής ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των οργάνων του δήμου.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *