“Αλλού τα κακαρίσματα” αλλά … στην Βρετανία δημοψήφισμα για παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ το 2016!

3Μπορεί στην Ελλάδα να αερολογούμε όταν μιλάμε για δημοψήφισμα” προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους στην ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην Βρετανία: To δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να προκηρυχθεί “πολύ σύντομα”, όπως αναφέρουν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πηγές προσκείμενες στην Ντάουνινγκ Στριτ και πιθανότατα αυτό δεν θα αφορά το έτος 2017, αλλά την ερχόμενη χρονιά!

Στο απόηχο της αποκάλυψης (μια αποστολή “κατά λάθος” ενός εμπιστευτικού mail στην βρετανική εφημερίδα Guardian,αποκάλυψε το σχέδιο που επεξεργάζεται για το Brexit η Τράπεζα της Αγγλίας) για την προετοιμασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, Βρετανοί αξιωματοούχοι δήλωναν ανώνυμα σήμερα ότι “Σύντομα θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στο ευρώ, κάτι που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Ν.Κάμερον. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει να δώσει λύση στο πρόβλημα>

Το σχέδιο της Τράπεζας της Αγγλίας έχει κωδικό-όνομα “Project Bookend”.

Εκπρόσωπος της τράπεζας επιβεβαίωσε το γεγονός ότι εξετάζονται οι συνέπειες από πιθανό Brexit από την ΕΕ και χαρακτήρισε το λάθος του αξιωματούχου «ατυχές».

Το email ανέφερε ότι μία μικρή ομάδα εργαζομένων στην Τράπεζα καλούνται να μελετήσουν τις οικονομικές συνέπειες από μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Το ίδιο email αναφέρει ότι εάν κάποιος ρωτήσει για το θέμα, τότε η ομάδα θα πρέπει να πει ότι αφορά «ευρύτερα οικονομικά ζητήματα της Ευρώπης» και ότι δεν θα πρέπει να γίνει αναφορά σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ξεκινά από την Δευτέρα επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

«Υπάρχει μια σειρά από οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης και του δημοψηφίσματος. Είναι μία από τις ευθύνες της Τράπεζας να αξιολογήσει εκείνες που σχετίζονται με τους στόχους της» αναφέρει ανακοίνωση της Τράπεζας.

«Δεν είναι λογικό να μιλήσουμε για αυτό το έργο δημοσίως και εκ των προτέρων. Αλλά, όπως με τις σχετικές εργασίες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, θα αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες των εν λόγω εργασιών εν ευθέτω χρόνω».

Ολα δείχνουν ότι το προγραμματιζόμενο για το 2017 δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το 2016 καθώς η βρετανικη οικονομία γνωρίζει σημαντική αναταραχή εν αναμονή του αποτελέματος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τις προβλέψεις της για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν ότι “καλό θα είναι να προχωρήσει η χώρα γρηγορότερα στο δημοψήφισμα”.

Ο Άντι Μπέρναμ, ο επικρατέστερος για την ηγεσία των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ότι αν εκλεγεί νέος αρχηγός του κόμματος θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. το 2016.

Ο κ. Μπέρναμ είπε ότι το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μέσα στο 2016, νωρίτερα από το αρχικο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2017, ώστε να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Ο Α.Μπέρναμ τόνισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ είναι απαραίτητη ώστε να πεισθούν οι βρετανοί ψηφοφόροι για τα οφέλη της παραμονής τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Αυτή την στιγμή στις δημοσκοπήσεις προηγούνται ελαφρά αυτοί που ζητούν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *