Αλυσοδεμένοι σκελετοί πραξικοπηματιών από την ανασκαφή στο Φαλήρο (vid)

1Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο από την ανασκαφή στο Φαληρικό Δέλτα που αποκάλυψε την ομαδική εκτέλεση δεκάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος που έμεινε στην ιστορία ως Κυλώνειον ΄Αγος.

Στο βίντεο μιλάει η δρ.Στέλλα Χρυσουλάκη επικεφαλής των ανασκαφών.


 

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_112695/oi-apotuximenoi-praksikopimaties-tis-athinas-nees-fwto.w_l.jpg

Κυλώνειον Αγος: Οι αποτυχημένοι πραξικοπηματίες της Αθήνας. Νέες φωτό

Ιστορία επαναλαμβάνεται.Περίπου 2,5 χιλ. έτη πριν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα έστελνε στην αρχαία Αθήνα «αντάρτες» σε ατιμωτικό θάνατο.Μόνο που τότε οι Θεοί θύμωναν

Οι αποτυχημένοι πραξικοπηματίες της αρχαίας Αθήνας και ο αποτρόπαιός τους θάνατος έφερε «Κυλώνειον Αγος» στην πόλη. Μια ιστορία τόσο επίκαιρη…
Τα ευρήματα της ανασκαφής στο Φαληρικό Δέλτα φέρνουν στην επιφάνεια μια εποχή γεμάτη συγκρούσεις και αίμα που έμεινε στην ιστορία ως Κυλώνειον ΄Αγος. Μια εποχή που, αλίμονο, τόσο μοιάζει με τη σημερινή…
Από τη συγκεκριμένη ανασκαφή (που διεξάγεται από την Εφορεία Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, υπό την εποπτεία της δρ.Στέλλας Χρυσουλάκη) είναι οι νέες εικόνες του Reuters.

 

Ενα αποτυχημένο πραξικόπημα και η οργή των θεών

Ο Κύλωνας ήταν Αθηναίος, ευγενής και πασίγνωστος στην εποχή του ως ολυμπιονίκης (στο αγώνισμα του διαύλου). Στην Αθήνα το 636 ή 632 π.Χ. ήταν στην εξουσία ο τύραννος Μεγακλής. Ο Κύλων, εκμεταλλευόμενος τη φήμη του ως ολυμπιονίκη και με τη βοήθεια του πεθερού του, τυράννου Μεγάρων Θεαγένη, θέλησε να ανατρέψει τον Μεγακλή και να γίνει αυτός τύραννος της πόλης των Αθηνών.
Το πραξικόπημα του Κύλωνα απέτυχε, ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει αλλά οι οπαδοί του μπήκαν για να σωθούν στον Παρθενώνα.
Ο Μεγακλής τους υποσχέθηκε πως αν βγουν από το ναό δεν θα τους πειράξει κανείς, αλλά δεν κράτησε το λόγο του και τους δολοφόνησε. Η ανίερη αυτή πράξη εκτέλεσης ικετών, γνωστή ως «Κυλώνειον άγος», επέφερε πολλά δεινά στην πόλη και προκάλεσε γενική κατακραυγή στην Αθήνα και εκτός αυτής. Χρειάστηκε να καλέσουν τον μάντη Επιμενίδη από την Κρήτη για τον εξαγνισμό της πόλης. Ακολούθησαν στάσεις και ταραχές μέχρι το 597 π.Χ., ωσότου ανέλαβε να τους τα συμβιβάσει ο Σόλωνας.

 

Νεκροί με δεσμά στα χέρια που εκτελέστηκαν κι ενταφιάστηκαν επί τόπου

Η κ. Χρυσουλάκη έχει αναφέρει ότι η εικόνα που πρωτοαντίκρισε σκάβοντας τον μεγάλο αυτό τάφο ήταν σοκαριστική.  Ολοι οι νεκροί έφεραν δεσμά στα χέρια, πλην ενός που βρέθηκε στην άκρη του σκάμματος και ήταν δεμένος στα πόδια. Οι σοροί τους ήταν τοποθετημένοι κατά παράταξη, πράγμα που δείχνει πως εκτελέστηκαν και ενταφιάστηκαν επί τόπου.
Η ίδια είχε διαπιστώσει ότι πρόκειται για νέους άνδρες σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλοζωισμένους, με άριστη οδοντοφυΐα και χωρίς κατάγματα στα οστά, πλην ενός που φέρει αιχμή βέλους καρφωμένη στον ώμο. Οι άνδρες αυτοί πιθανόν να σφαγιάσθηκαν, εκτιμά η αρχαιολόγος και να ήταν νεαροί αριστοκράτες, θύματα των σφοδρών αντιπαραθέσεων της εποχής πριν εγκαθιδρυθεί η Δημοκρατία.
Μόνο δυο οινοχόες, δύο μικρά αγγεία σπονδών τους συνόδευαν χάρη στα οποία χρονολογείται ο τάφος περί το 632 π.Χ., δηλαδή στην εποχή του Κύλωνα. Επίσης τα μικρά αγγεία σπονδών αποδεικνύουν πως ενώ ήταν ηττημένοι, δεν αντιμετωπίστηκαν ως εχθροί.

 

Κι άλλοι σκελετοί στην ανασκαφή του 1915

Το ενδιαφέρον είναι ότι πριν από 101 χρόνια, το 1915, είχαν βρεθεί σε γειτονικό χώρο κι άλλοι αλυσοδεμένοι σκελετοί. Αυτοί ήταν δεμένοι στα πόδια και ήταν πεσμένοι και ενταφιασμένοι μπρούμυτα. Κάποιοι μάλιστα ήταν δεμένοι χέρια-πόδια μαζί. Η εξέταση του σκελετικού υλικού από τον τότε ανασκαφέα Στρατή Πελεκίδη και τον διάδοχό του Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη έδειξε θάνατο με αποτυμπανισμό, είδος θανατικής ποινής που επιβαλλόταν στην Αθήνα, συνήθως σε μη Αθηναίους.
Χτυπούσαν το κεφάλι του κατάδικου με ένα τύμπανο (κόπανο) πάνω σε ένα κούτσουρο μέχρι θανάτου. Εκείνοι οι νεκροί ήταν ακόμη πιο καλοζωισμένοι από τους νεκρούς που εντοπίστηκαν τώρα, αλλά είχαν χειρότερο τέλος. Η εκτίμηση της κυρίας Χρυσουλάκη είναι ότι ενδεχομένως να ήταν οι επικεφαλής της στάσης, γι΄ αυτό να θανατώθηκαν τόσο άγρια. Η περαιτέρω μελέτη θα δώσει πιο ασφαλείς απαντήσεις για τις λεπτομέρειες αυτού του δράματος.

 Σήμερα η έκφραση Κυλώνειο άγος χρησιμοποιείται για κάθε πράξη που μπορεί να επισύρει ντροπή σε πόλη ή κράτος… Και είναι τόσο επίκαιρη…

 

 

 

 

thetoc.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *