Αλ. Τσίπρας: Ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Τα δημοκρατικά Χανιά στέλνουν μήνυμα ενότητας, αγώνα και νίκης. Η περηφάνια και η αποφασιστικότητα στα πρόσωπα όλων των Κρητικών που συνάντησα αυτές τις μέρες, είναι το ισχυρότερο όπλο για το μεγάλο αγώνα, για το δίκιο των πολλών στην πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ετυμηγορία του λαού είναι πολύ πιο βαριά εναντίον εκείνων που πορεύονται με θράσος και αλαζονεία, που «δεν είχαν τη στοιχειώδη εντιμότητα και ευθύτητα να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους», για το βάρος μιας τεράστιας κρίσης που σήκωσε ο λαός.

«Αυτοί που για δεκαετίες συμπεριφέρθηκαν ως σαν να τους άνηκε η χώρα, βρέθηκαν το 2015 τρεις φορές μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία και με την ψήφο του βρέθηκαν στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας. Και αυτό ήταν τελικά το μεγάλο, το αποφασιστικό βήμα για να σηκώσει ξανά η χώρα ανάστημα παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες στις οποίες βρέθηκε», είπε.

«Εμείς, δεν πήραμε το τιμόνι της χώρας γιατί μας το χάρισαν οι ισχυροί ή μας το κληρονόμησαν οι ξακουστοί πρόγονοι μας. Εμάς μας έφερε στη θέση αυτή η συλλογική δύναμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων που μας εμπιστεύτηκε, για να κάνουμε πράξη τα δίκια του λαού», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες του λαού είναι η μοναδική έγνοια με την οποία εργάζεται η κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχτηκαν σκληρό πόλεμο τόσο από αυτούς στο εξωτερικό, «αλλά και αυτούς στο εσωτερικό που δεν χώνεψαν ποτέ την πολιτική τους ήττα και επέλεξαν το φανατισμό, το ψέμα, το διχασμό για να υπονομεύσουν όχι το έργο της κυβέρνησης, αλλά την ίδια την ανάκαμψη της χώρας».

Όμως, τόνισε, «δε λυγίσαμε, δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά την καταστροφική συνταγή των μνημονίων, κάναμε ένα αναγκαστικό δύσκολο συμβιβασμό το καλοκαίρι του ‘15, με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβαση του, το τέλος των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας».

Σήμερα, είπε, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί δεν παραδώσαμε τα όπλα, γιατί μείναμε για το δίκιο των πολλών, γιατί τον Αύγουστο του 2018 βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια.

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε επιχείρηση. Όμως, γνωρίζω και γνωρίζετε, ότι πλέον ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι η οικονομία ανακάμπτει, οι αδικίες της κρίσης σταδιακά αποκαθίστανται και πως «όσο συνεχίζεται η σταθερή πορεία ανάκαμψης, τόσο θα επιταχύνεται και η απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς σε αυτό τον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «υπόσχεται να σαρώσει τα κοινωνικά επιδόματα και του ξέφυγε ότι θέλει να καταργήσει και το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα».

Τον κατηγόρησε ότι «έχει ένα πρόγραμμα τόσο κοινωνικά αποκρουστικό όσο και αυτό του ΔΝΤ. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να το κρατήσει σχετικά μακριά από τα φώτα της προβολής και που αποφεύγει όπως το διάολο το λιβάνι μια εφ όλης της ύλης τηλεοπτική αναμέτρηση».

Ο κ. Τσίπρας είπε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «ουδείς σε αυτό το τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος και όσο και αν προσπαθήσει το πικρό ποτήρι δε θα το αποφύγει».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το στρατηγικό έργο του East Med σημείωσε ότι «η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας» και πως και οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον πρέπει να είναι ειρηνικό, πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ταυτόχρονα με το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας στέλνει και «μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόιδες στην περιοχή».

Υπογράμμισε ότι «το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ' όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας». «Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο», τόνισε.

Μιλώντας για τους νέους, είπε ότι εκείνοι θα κάνουν τη μεγάλη «έκπληξη» στις 26 Μαΐου, «γιατί έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στις κάλπες και θα επαληθευτεί για άλλη μια φορά».

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η ‘Εβδομάδα των Παθών' μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά η εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *