Αμφίπολη: Βρέθηκαν παραστάσεις με ανθρώπους – Έρευνες στον λόφο για νέους τάφους – Τι αποκάλυψαν ο υπουργός Τουρισμού και η Περιστέρη

1Εντοπίστηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εύρεση κι άλλων οικοδομημάτων
– Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικό μνημείο, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού ΚώσταςΤασούλας
– Προέχει πλέον η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων
– Έλληνες επιστήμονες θα κάνουν τις έρευνες για τον σκελετό που βρέθηκε στον τάφο
Σημαντικές αποκαλύψεις για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, κάνει αυτή την ώρα ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, παρουσία πολλών δημοσιογράφων, που έχουν κατακλύσει την αίθουσα όπου δίνεται η συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Τασούλας αποκάλυψε πως βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και αναζητούνται κι άλλα οικοδομήματα, ενώ τόνισε ότι “η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής”.

Οι ανθρώπινες αναπαραστάσεις αποκαλύφθηκαν με τις εργασίες συντήρησεις, στον τρίτο χώρο. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ.

Το παράδειγμα αυτό δόθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να τονιστεί το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είναι αργή και απαιτεί υπομονή. “Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά”, τόνισε ο Τασούλας.

“Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικό μνημείο τόσο για την σημαντικότητα της ανασκαφής όσο για την δουλεία που έκανε η ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μαγευτεί από τα ευρήματα. Τα γεγονότα είναι συντριπτικά”, δήλωσε με νόημα ο κ. Τασούλας.

“Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον” δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

Νέες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

Όπως τόνισε, ολοκληρώνεται η φάση της σωστικής διαδικασίας, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης. Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την Άννα Παναγιωταρέα, στην Αθήνα, σε μια εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε ετών! Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσικής διασκόπησης του τύμβου.

“Τώρα προέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Αναφέρθηκε επίσης, στην επισκεψιμότητα που είχε το μουσείο πριν την ανασκαφή και την εκρηκτική αύξηση επισκεπτών από τη στιγμή που είδαν το φως τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα. “Οι επισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ τώρα είναι πάνω από 1000”, είπε χαρακτηριστικά.

“Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο Καστά”

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως “έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο Καστά”.

Στόχος μας, σημείωσε ο κ. Τασούλας, είναι το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στις έρευνες για τον σκελετό, που εντοπίστηκε στον τάφο, ο υπουργός αποκάλυψε πως θα την αναλάβουν Έλληνες επιστήμονες.

Τον υπουργό συνοδεύουν η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη, η Άννα Παναγιωταρέα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ανασκαφής, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδης. ​

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Τασούλας επισκέφθηκε τον χώρο της ανασκαφής στο λόφο Καστά.

Πηγή: amfipoli-news.com, amfipolinews.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *