Ανάκαμψη οικονομίας την προσεχή τριετία «βλέπουν» οι Ελληνες CEO

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον για την προσεχή τριετία «βλέπουν» οι Ελληνες διευθύνοντες σύμβουλοι, σύμφωνα με τη διεθνή ετήσια έρευνα CEO Outlook που πραγματοποιεί η ελεγκτική εταιρεία KPMG. Προσπαθώντας, ωστόσο, να βρουν βηματισμό μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο «συντηρητικές» και λιγότερο ευέλικτες, λειτουργώντας σε άλλη ταχύτητα από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Ετσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση των βασικών ευρημάτων της έρευνας ο κ. Νίκος Βουνισέας, ανώτερος εταίρος της KPMG, αν και το 67% των ερωτηθέντων στις κύριες χώρες που έγινε η έρευνα (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα και Ολλανδία) θεωρεί ότι η ευελιξία είναι το «νέο νόμισμα» για τις επιχειρήσεις, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 32%.

Το 66% εμπιστεύεται τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, εκτίμηση που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε και βγήκε από τις αγορές, ενώ πέρυσι ολοκληρώθηκε το μνημόνιο.

Το 68% των Ελλήνων διευθυνόντων συμβούλων στοχεύει στην επέκταση των επιχειρήσεων σε ανεπτυγμένες αγορές για τα επόμενα τρία έτη, γεγονός που οφείλεται στην ανάγκη για μεγαλύτερη σιγουριά. «Μπορεί οι αποδόσεις στις χώρες αυτές να είναι πιο χαμηλές, αλλά είναι πιο σταθερές», επισήμανε ο κ. Βουνισέας.

Χαμηλό, εξάλλου, παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν διάθεση για εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρά την επισήμανση που γίνεται από αναλυτές και όχι μόνο για την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων εταιρικών σχημάτων.

Το 64% έχει χαμηλή ή μέτρια διάθεση για εξαγορές και συγχωνεύσεις και το 36% «βλέπει» θετικά το βήμα αυτό και ως κάτι που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο. Το ποσοστό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι (34%).

Το 58% των Ελλήνων CEO δηλώνει ότι θεωρεί την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στρατηγική λειτουργία και πιθανή πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την εταιρεία τους, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες να είναι 71%.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι Ελληνες διευθύνοντες σύμβουλοι φαίνονται σε ποσοστό 44% διατεθειμένοι να επενδύσουν στη βελτίωση των τεχνολογικών ικανοτήτων του προσωπικού της εταιρείας τους. Ωστόσο, δεν θέτουν ως προτεραιότητα τις επενδύσεις κεφαλαίων στην εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, παρά μόνο σε ποσοστό 24%.

Παγκοσμίως, μόνο το 16% των οργανισμών έχει προχωρήσει σε εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την αυτοματοποίηση των διαδικασιών τους, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2% και σε απόλυτους αριθμούς μία επιχείρηση από τις 50 που συμμετείχαν στην έρευνα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *