Ανάκτηση πυραύλων εν πτήσει με ελικόπτερα σχεδιάζει η Rocket Lab

Ανάκτηση πυραύλων εν πτήσει με ελικόπτερα σχεδιάζει η Rocket Lab

Rocket Lab

Δείτε ακόμα

  • Soyuz-5: Ο νέος πύραυλος με τον οποίο η Ρωσία σκοπεύει να «κατακτήσει» τη διαστημική αγορά 03/06 17:08
  • Αντιδορυφορικά όπλα λέιζερ «για αμυντικούς σκοπούς» ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει η Γαλλία 26/07 11:01

Σχέδια για ανάκτηση πυραύλων εν πτήσει προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ξανά για εκτοξεύσεις στο διάστημα αποκάλυψε η Rocket Lab, η οποία ειδικεύεται σε εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων.

Ειδικότερα, η εταιρεία σκοπεύει να ανακτά το πρώτο επίπεδο του πυραύλου Electron και να το χρησιμοποιεί εκ νέου, μειώνοντας το κόστος, καθώς δεν θα χρειάζεται η κατασκευή νέου πρώτου επιπέδου για κάθε πτήση.

Η δουλειά πάνω στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης του πρώτου επιπέδου του Electron άρχισε στα τέλη του 2018. Τα σχέδια αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα περιλαμβάνει την ανάκτηση ενός πλήρους επιπέδου από τον ωκεανό και τη μεταφορά του πίσω στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για επισκευές, ενώ η δεύτερη θα έχει να κάνει με την ανάκτησή του στον αέρα από ελικόπτερο πριν τη μεταφορά του στις εγκαταστάσεις για συντήρηση και επαναχρησιμοποίηση. Σύμφωνα με τα σχέδια της Rocket Lab, οι σχετικές προσπάθειες θα αρχίσουν το 2020.

Electron, but reusable. Full details from today's announcement here: https://t.co/O4sygsDbvN pic.twitter.com/G5fRhqmZzG

— Rocket Lab (@RocketLab) 6 Αυγούστου 2019

Στο πλαίσιο των σχεδίων της εταιρείας για την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων της εντάσσεται και η πρόσφατη αποστολή Make It Rain, η οποία εκτοξεύτηκε στις 29 Ιουνίου. Στο πρώτο επίπεδο του πυραύλου περιλαμβάνονταν όργανα και πειράματα με σκοπό την απόκτηση χρήσιμων δεδομένων για μελλοντικές προσπάθειες. Η επόμενη αποστολή πυραύλου Electron προορίζεται για τον Αύγουστο και θα μεταφέρει επίσης σχετικό εξοπλισμό.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Μπεκ, λέει πως η επαναχρησιμοποίηση του πρώτου επιπέδου θα επιτρέψει στη Rocket Lab να αυξήσει τη συχνότητα εκτοξεύσεων, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή.

«Από την αρχή, η αποστολή της Rocket Lab ήταν να παρέχει συχνή και αξιόπιστη πρόσβαση σε τροχιά για μικρούς δορυφόρους. Έχοντας επιτύχει αυτό, με εκτοξεύσεις δορυφόρων με Electron σε τροχιά σχεδόν κάθε μήνα, πλέον καθιερώνουμε το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης για την περαιτέρω αύξηση της συχνότητας εκτοξεύσεων» σημειώνει σχετικά.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *