Αναιμία λόγω έλλειψης Β12: Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται…

Η αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β12 οφείλεται πολλές φορές σε
ελάττωμα απορρόφησής της και όχι σε διατροφική έλλειψη βιταμίνης Β12. Για να απορροφηθεί η βιταμίνη Β12, πρέπει να απελευθερωθεί από την τροφή από το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου και να δεθεί με ένα συστατικό που είναι γνωστό ως «ενδογενής παράγοντας» μέσα στο λεπτό έντερο. Η έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα συντελεί σε μια κατάσταση γνωστή ως κακοήθης αναιμία. Το ελάττωμα αυτό είναι σπάνιο πριν την ηλικία των 35 ετών και είναι συχνότερο σε άτομα σκανδιναβικής, αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Είναι λιγότερο συχνό σε νοτιο-Ευρωπαίους, Ανατολίτες και μαύρους. Η κακοήθης αναιμία συνδυάζεται επίσης συχνά με έλλειψη σιδήρου.
Η διατροφική έλλειψη βιταμίνης Β12 συνδέεται πιο συχνά με μια αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα (δίαιτα vegan που αποκλείει και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά). Δεδομένου ότι οι αποθήκες του σώματος σε βιταμίνη Β12 μπορούν να παραμείνουν φυσιολογικές για τρία με έξι χρόνια, η έλλειψη βιταμίνης Β12 δεν είναι συνήθως εμφανής αμέσως, αλλά μετά από πολλά χρόνια συστηματικής χορτοφαγίας. Οι χορτοφάγοι vegetarians που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, διότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12. Οι χορτοφάγοι που τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να έχουν και αυτοί κίνδυνο, διότι κατά μέσο όρο καταναλώνουν λιγότερη από τη μισή ποσότητα της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (RDA) της βιταμίνης Β12.
Η έλλειψη σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Αυτή η αναιμία είναι διαφορετική από την αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου. Μια ήπια έλλειψη μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα. Αλλά καθώς η αναιμία χειροτερεύει, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως: αδυναμία, κούραση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και γρήγορη αναπνοή, ωχρό δέρμα, ερεθισμένη γλώσσα, μώλωπες και αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων, αναστατωμένο στομάχι, απώλεια βάρους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Αν η έλλειψη δεν διορθωθεί, μπορεί να καταστρέψει τα νευρικά κύτταρα. Αν αυτό συμβεί, οι επιδράσεις της έλλειψης βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν: μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάκτυλα του χεριού και στα πόδια, δυσκολία στο βάδισμα, αλλαγές στη διάθεση ή κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμό και άνοια. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 στα βρέφη, αν δεν διαπιστωθεί και θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη βλάβη του νευρικού συστήματος.
Η αναιμία από βιταμίνη Β12 αντιμετωπίζεται με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β12, όπως είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι και το γάλα, καθώς με συμπληρώματα βιταμίνης Β12. Μερικά άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 λόγω έλλειψης ενδογενούς παράγοντα δεν μπορούν να βοηθηθούν με διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Β12, και θα πρέπει να κάνουν ενέσιμες θεραπείες με βιταμίνη Β12.
Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *