«Ανατροπή» για τους λάτρεις του ουίσκι – Επιστήμονες προτείνουν την αραίωσή του με νερό για περισσότερη γεύση (βίντεο)

Η προσθήκη λίγου νερού στο ουίσκι μπορεί να το κάνει πιο γευστικό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Πριν από την εμφιάλωσή του, το ουίσκι αραιώνεται με την προσθήκη νερού, ώστε να έχει περιεκτικότητα αλκοόλ περίπου 40% κατ’ όγκο. Η προσθήκη αυτή αλλάζει σημαντικά τη γεύση του ουίσκι.

Ορισμένοι φανατικοί φίλοι του ουίσκι συχνά το αραιώνουν κι άλλο στο ποτήρι πριν το πιούν, προσθέτοντας λίγες σταγόνες νερού, υποστηρίζοντας ότι έτσι αποκτά ακόμη πιο ωραία γεύση – κάτι που αποτελούσε ανέκαθεν πηγή αμφισβητήσεων. Αρκετοί πότες αρνιούνται να παραδεχθούν ότι το νερωμένο ουίσκι είναι πιο γευστικό. Τώρα όμως μάλλον επιβεβαιώνεται και με επιστημονική… βούλα ότι έχουν άδικο.

Η γεύση του ουίσκι καθορίζεται κυρίως από ορισμένα μόρια που έχουν τόσο υδρόφοβες όσο και υδρόφιλες ιδιότητες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον χημικό Μπιορν Κάρλσον του Πανεπιστημίου Λινναίος της Σουηδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», μελέτησαν με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε υπολογιστή με ποιο τρόπο τα μόρια του ουίσκι αντιδρούν με το νερό. Οι χημικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λίγο ακόμη «νέρωμα» του ουίσκι, πέρα από αυτό που έχει γίνει κατά την εμφιάλωσή του, βελτιώνει τη γεύση του. Η προσθήκη νερού -σε σημείο που η περιεκτικότητα του ουίσκι να πέφτει στο 25% έως 27%- φαίνεται πως διευκολύνει τη συγκέντρωση στην επιφάνεια του ποτού των γευστικών ουσιών που βοηθούν το ουίσκι να απελευθερώνει ένα πλούσιο μίγμα αρωμάτων.

Άλλωστε, η βρετανική λέξη «ουίσκι» (whiskey) προέρχεται από την κελτική γαελική λέξη «uisge» που σημαίνει «νερό». To ουίσκι παράγεται συνήθως από τη ζύμωση κριθαριού ή σίκαλης, ενώ στις ΗΠΑ το «μπέρμπον» περιέχει τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Και όπως έλεγε ο Μαρκ Τουέιν, «το πάρα πολύ από οποιοδήποτε πράγμα, είναι κακό, αλλά το πάρα πολύ καλό ουίσκι είναι σπάνια αρκετό».

Πάντως άλλοι επιστήμονες -που μάλλον ανέκαθεν σιχαίνονταν το νερωμένο ουίσκι- εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για τα συμπεράσματα της νέας μελέτης, εωσότου γίνει ένα νέο τεστ γευσιγνωσίας με νερωμένα ουίσκι σε διάφορες αναλογίες.

Βέβαια οι ειδήμονες του ουίσκι ισχυρίζονται ότι η τιμή του σχετίζεται με την ποιότητα και όσο πιο ακριβό είναι ένα αντικείμενο τόσο καλύτερο είναι.

Αυτό φαίνεται πως ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα.

Για παράδειγμα, ένα από τα καλύτερα ουίσκι στον κόσμο κοστίζει κάτι λιγότερο από 20 ευρώ.

Το Glen Marnoch, όπως αναφέρει ο Independent, βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο μετά τη δοκιμασία τυφλής γευσιγνωσίας στα καταξιωμένα Masters του Scotch Business Scotch Whiskey.

Το άλλο χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Speyside απονεμήθηκε στο Tomatin 14-year-old Port Wood Finish που κοστίζει 58 ευρώ.

Παράλληλα, ένα ακόμα οικονομικό ουίσκι το Highland Black, οκτώ ετών που η τιμή του είναι στα 14 ευρώ κέρδισε ασημένιο μετάλλιο.

https://youtu.be/UQ9UzsUmYUo

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *