Ανησυχητική η αύξηση των εισαγωγών στο 5μηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 4,8 δισ. ευρώ, κατά 124 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η μείωση των εξαγωγών καυσίμων σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών διεύρυναν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, με το ισοζύγιο υπηρεσιών, κυρίως λόγω μεταφορών και τουρισμού, να αντισταθμίζει μόνο μερικώς τις απώλειες. Μόνο τον Μάιο, ο ρυθμός αύξησης την εισαγωγών πλησίασε το 20%, την ώρα που οι έτσι κι αλλιώς λιγότερες σε αξία εξαγωγές ενισχύθηκαν μόλις κατά 3,7%. Το γεγονός ότι οι εξαγωγές των λοιπών αγαθών, πλην δηλαδή των καυσίμων, διατηρούν ανοδική πορεία είναι μεν θετικό, δεν αρκεί όμως για να μειώσει τις ανησυχίες για το εμπορικό έλλειμμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 4,8 δισ. ευρώ, κατά 124 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 3,7% σε τρέχουσες τιμές (1,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,8% τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές. Οι εξαγωγές καυσίμων παρουσιάζουν πτωτική τάση παρά την αύξηση των αντίστοιχων εισαγωγών, με αποτέλεσμα τη σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,5% σε τρέχουσες τιμές (6,3% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 8,8%. Παράλληλα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 14,4%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,9%.

Τον Μάιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 301 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2018, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων καθώς και των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων. Από την άλλη, το ισοζύγιο αγαθών εμφάνισε έλλειμμα κατά 756 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαΐου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών, η οποία είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αξίας των εξαγωγών καυσίμων, και αφετέρου στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 3,7% (4,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν με ρυθμό 9,3% (9,2% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών επιταχύνθηκαν σημαντικά, καταγράφοντας αύξηση κατά 19,6% και 17,3% σε τρέχουσες και σε σταθερές τιμές, αντίστοιχα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *