Αντιδορυφορικά όπλα λέιζερ «για αμυντικούς σκοπούς» ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει η Γαλλία

Αντιδορυφορικά όπλα λέιζερ «για αμυντικούς σκοπούς» ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει η Γαλλία

EUROPEAN SPACE AGENCY

Περίπου 2.000 ενεργοί δορυφόροι εκτιμάται πως κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη, κυρίως για σκοπούς τηλεπικοινωνιών, αλλά και για μετεωρολογικούς σκοπούς, καθώς και για κατασκοπεία.

Η Γαλλία σχεδιάζει να αναπτύξει αντιδορυφορικά όπλα λέιζερ, μα θα τα χρησιμοποιήσει μόνο για σκοπούς αυτοάμυνας, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική της Γαλλίας σχεδικά με το διάστημα.

Ως γνωστόν, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη είναι σε εξέλιξη μια «κούρσα» επενδύσεων σχετικά με νέες διαστημικές τεχνολογίες, καθώς το διάστημα θεωρείται πως αποτελεί νέο στρατιωτικό «σύνορο»: Συγκεκριμένα, η ικανότητα καταστροφής ή αχρήστευσης δορυφόρων θεωρείται πως αποτελεί πλέον δυνατότητα- κλειδί για μια χώρα.

«Αν απειληθούν οι δορυφόροι μας, σκοπεύουμε να τυφλώσουμε αυτούς των αντιπάλων μας» είπε η Φλοράνς Παρλί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Διατηρούμε το δικαίωμα και τα μέσα να είμαστε ικανοί να απαντήσουνε: Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη χρήση ισχυρών λέιζερ από τους δορυφόρους μας ή από νανο-δορυφόρους που θα περιπολούν» πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Περίπου 2.000 ενεργοί δορυφόροι εκτιμάται πως κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη, κυρίως για σκοπούς τηλεπικοινωνιών, αλλά και για μετεωρολογικούς σκοπούς, καθώς και για κατασκοπεία. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα θεωρείται πως έχουν τη δυνατότητα καταστροφής εχθρικών δορυφόρων με πυραύλους από τη Γη, αλλά και μέσω σκόπιμων συγκρούσεων στο διάστημα- ενώ πρόσφατα δοκιμή καταστροφής δορυφόρου με πύραυλο πραγματοποίησε και η Ινδία.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο τον προηγούμενο μήνα πως δεν υπάρχει γνωστή περίπτωση ανάπτυξης διαστημικών όπλων σε τροχιά, αλλά αυξάνονται οι προβληματισμοί περί «πιο επιθετικής συμπεριφοράς» από την Κίνα και τη Ρωσία.

«Θα αναπτύξουμε ισχυρά λέιζερ» είπε η Παρλί κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Λυών. «Είναι ένας τομέας στον οποίο η Γαλλία έχει μείνει πίσω. Μα θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στις 13 Ιουλίου την πρόθεσή του να δημιουργήσει μια γαλλική αεροδιαστημική δύναμη- σε παρεμφερές πλαίσιο με αντίστοιχη πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ, για τη δημιουργία μιας Διαστημικής Δύναμης (Space Force) που έχει εξαγγελθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Γαλλία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για διαστημική κατασκοπεία, αναφέροντας πως ρωσικός δορυφόρος είχε πλησιάσει πολύ έναν γαλλοϊταλικό δορυφόρο στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών, προκαλώντας προβληματισμούς για πιθανή απόπειρα υποκλοπής τηλεπικοινωνιών.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Παρλί είπε, μεταξύ άλλων, πως «αν θέλουμε να διεξάγουμε πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα, τότε πρέπει να αναπτύξουμε τη δυνατότητα να ενεργούμε μόνοι μας».

Σύμφωνα με τη DW, οι στρατιωτικοί δορυφόροι τηλεπικοινωνιών Syracuse εξοπλίζονται με κάμερες, και τα γαλλικά σχέδια περιλαμβάνουν επενδύσεις σε μικρο-δορυφόρους περιπολιών από το 2023- «ισχυρούς μικρούς ανιχνευτές που θα είναι τα μάτια των πιο πολύτιμων δορυφόρων μας» είπε η Γαλλίδα υπουργός, καθώς και μίνι δορυφόρων παρακολούθησης για την προστασία των γαλλικών δορυφόρων. Τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν επένδυση 700 εκατ. ευρώ στο διαστημικό πρόγραμμα πριν το 2025, επιπρόσθετα στα 3,6 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανανέωση των γαλλικών δορυφόρων. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν επίσης βελτιώσεις στο δίκτυο των τηλεσκοπίων Tarot και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαστημικού ραντάρ GRAVES.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *