Αντιπολιτευτικό βηματισμό ψάχνει η Κουμουνδούρου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενα από τα μείζονα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας από Σεπτέμβριο, στον νέο του ρόλο, είναι αυτό του είδους της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει. Το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύσκολες αποφάσεις τις οποίες έλαβε ως κυβέρνηση, με πρώτη την εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου, αλλάζουν εξ ορισμού τη θέση του. Η ρητορική προ του 2015 και η κριτική για παράδειγμα για «έξωθεν πιέσεις» που ορίζουν τις τύχες της χώρας δεν μπορούν να επαναληφθούν. Αλλωστε, αν κάποιος αφαιρέσει τις επιμέρους πολιτικές και εστιάσει αποκλειστικά στη μεγάλη εικόνα, θα διαπιστώσει πως το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς εφάρμοσε ως κυβέρνηση πολιτικές που παλαιότερα κατήγγελλε και δεν είχαν καμία σχέση με το ιδεολογικό του φορτίο. Το ερώτημα συνεπώς είναι εύλογο και διαρκές από την 7η Ιουλίου: Πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση;

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια έδωσαν ένα ενδιαφέρον δείγμα γραφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση και περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή στο να δηλώσει «παρών» και να ζητεί να στηριχθούν οι πολίτες. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του εκπροσώπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση στη σελίδα του στο Facebook κατά το μέσον της εβδομάδας: «Μοναδικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο εφιαλτικό εικοσιτετράωρο στην Εύβοια είναι η στήριξη των υπηρεσιών και των ανθρώπων που δίνουν τη μεγάλη μάχη. Για τον σκοπό αυτό, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε πολυπληθής παρουσία στελεχών και κομματικού κλιμακίου ώστε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αρμόδιες αρχές και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες συνανθρώπους μας». Ο τέως υπουργός πρόσθεσε πως «το ίδιο κάναμε και στη Χαλκιδική πριν από έναν μήνα, το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί.

Στη δική μας λογική, δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικούς υπολογισμούς την ώρα της καταστροφής». Η συγκεκριμένη «γραμμή», λένε καλά γνωρίζοντες τα όσα συζητιούνται στην Κουμουνδούρου τον τελευταίο μήνα, είναι απολύτως η «νέα φιλοσοφία» του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να περάσει την εικόνα ενός κόμματος που κινείται θεσμικά και δεν λειτουργεί με τη λογική της άκρατης κριτικής για τα πάντα. Αυτό, βεβαίως, όπως προειπώθηκε, αποτελεί μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την 4ετή διακυβέρνηση. Εχει, ωστόσο, και πολιτική στόχευση. Ο κ. Τσίπρας θέλει να πετάξει από πάνω του την ταμπέλα του λαϊκίστικου κόμματος και ταυτόχρονα να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς πολίτες, που ούτως η άλλως θα κρίνουν τις μελλοντικές μάχες που θα δώσει με τη Νέα Δημοκρατία. Το βέβαιο είναι πως η συζήτηση για το είδος της αντιπολίτευσης θα ανοίξει από Σεπτέμβριο και θα έχει ενδιαφέρον, καθώς εντός του κόμματος υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που η αντιπολίτευση «παλαιού τύπου» είναι δεύτερη φύση τους.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *