Απίστευτο βίντεο: Η ουσία που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα και φουσκώνει σαν ένα μπαλόνι! [video]

1Το βίντεο που θα δείτε είναι ένα «πείραμα» στην κουζίνα της αμερικανικής διαδικτυακής….
εμπομπής «Αmerica’s Test Kitchen». O σέφ της εκπομπής – ο οποίος υποβάλλει συνήθως τα τρόφιμα σε διάφορες δοκιμασίες προκειμένου να αποδείξουν τις ιδιότητές τους – αυτή τη φορά καταπιάνεται με τη γλουτένη.

Στο βίντεο που φέρει τον τίτλο «Μία πιο προσκετική ματιά στη γλουτένη» παρουσιάζει με τον πιο παραστατικό τρόπο το πως το σύνθετο πρωτεϊνών της φλιαδίνης και της γλουτελίνης, ουσίες που είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου του σιταριού, αλλά και σε άλλα συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη, έχει την ιδιότητα να δίνει ελαστικότητα στη ζύμη, μετατρέποντάς την στην κυριολεξία σε …πλαστική.

Στο 2.13 μάλιστα του video, ο παρουσιαστής φέρνει ….τρόμπα και φουσκώνει την γλουτένη σαν πλαστικό μπαλόνι. Το οποίο, μάλιστα…δεν σπάει με τίποτα!

Κάπως έτσι , λοιπόν, η γλουτένη χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως πυκνωτικό (κέικ και ψωμί που «φουσκώνει»), αλλά και ως ενισχυτικό γεύσης και συμπλήρωμα πρωτεϊνης.

Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη;

Η γλουτένη βρίσκεται σε κάθε φαγητό που περιέχει δημητριακά. Τέτοια φαγητά είναι, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά, τα κέικ, οι περισσότεροι τύποι ψωμιού και κάποια είδη έτοιμων γευμάτων. Επιπλέον, οι περισσότερες μπίρες είναι από κριθάρι, άρα περιέχουν και γλουτένη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *