Απαγορεύθηκε η μπούρκα στην Ελβετία!

1Η ελβετική Κάτω Βουλή υπερψήφισε με την πιο οριακή δυνατή πλειοψηφία -μόλις μία ψήφο- την απαγόρευση της μπούρκας, λέγοντας «ναι» με 88 ψήφους και «όχι» με 87 (και 10 αποχές). Η τελική τύχη που θα έχει πάντως το μέτρο είναι εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς η Άνω Βουλή έχει εμφανιστεί αποφασιστικά πιο αρνητική στο μέτρο, με το επιχείρημα συν τοις άλλοις πως η κάλυψη γυναικών για θρησκευτικούς λόγους είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένη στην Ελβετία.

Μέχρι στιγμής, απαγόρευση μπούρκας και χιτζάμπ ισχύει μόνο στο καντόνι Τιτσίνο.

Το μέτρο για απαγόρευση σε όλη την Ελβετία, το οποίο πέρασε στην Κάτω Βουλή, θα πάει στην Άνω Βουλή, η αρμόδια επιτροπή της οποίας όμως είχε εκφραστεί προ μηνός αρνητικά με 10 ψήφους έναντι 2. Οι πιθανότητες δηλαδή να περάσει κοινοβουλευτικά το μέτρο μοιάζουν, στην παρούσα φάση, ελάχιστες.

Ωστόσο, καθώς πρόκειται για την Ελβετία, η νομοθέτηση δεν τελειώνει εκεί: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή υπογραφών ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα η απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους, από την πρωτοβουλία «Ναι στην απαγόρευση της κάλυψης».

Η πρωτοβουλία έχει χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 να συλλέξει τις απαραίτητες υπογραφές (100.000) και, αν τελικά φτάσει η πρόταση στην κάλπη, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να υπερψηφιστεί -πρόσφατη δημοσκόπηση της Schweiz am Sonntag εμφανίζει το 60% των Ελβετών υπέρ του μέτρου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *