Απειλούν με παραίτηση ερευνητές που εξετάζουν την επίδραση του Facebook στη δημοκρατία

Απειλούν με παραίτηση ερευνητές που εξετάζουν την επίδραση του Facebook στη δημοκρατία

REUTERS/Dado Ruvic

Oργανώσεις που συνεργάζονται με το Facebook για τη διερεύνηση της επίδρασης του κοινωνικού δικτύου στη δημοκρατία απείλησαν την Τρίτη να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία δεν κατέστησε τα απαιτούμενα δεδομένα διαθέσιμα στους ερευνητές, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Facebook παρείχε στους 83 ερευνητές που επελέγησαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσβαση μόνο σε ένα μέρος αυτών που είχαν ενημερωθεί ότι θα τους δίνονταν, κάτι που κατέστησε αδύνατον για κάποιους να συνεχίζουν την έρευνά τους. Ως εκ τούτου, δόθηκε περιθώριο στο Facebook ως τις 30 Σεπτεμβρίου για να παρέχει τα δεδομένα αυτά.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι προβληματισμοί τους επικεντρώνονται στην απουσία δεδομένων τα οποία θα έδειχναν τις ιστοσελίδες που διαμοιράστηκαν στο Facebook στο παρελθόν (από τον Ιανουάριο του 2017).

Η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει πότε θα καταστούν διαθέσιμα τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τους χρηματοδότες της έρευνας.

Το Facebook, από πλευράς του, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως παραμένει δεσμευμένο στο πρόγραμμα και θα «συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα και εργαλεία σε όλους όσους έχουν λάβει χρηματοδότηση- παρόντες και μέλλοντες».

Η ανακοίνωση αυτή έλαβε χώρα μόλις μερικούς μήνες μετά την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος από το Facebook, που επέτρεψε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα.

Μεταξύ των χρηματοδοτών της έρευνας περιλαμβάνονται φορείς όπως το Charles Koch Foundation και το Omidyar Network.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *